Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?

9 младежи: Това е БГ политиката, която се нагажда винаги
Обновена: 14 сеп 2011 14:53 | 14 сеп 2011 11:42,
243
Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?
Снимка: архив, Булфото

Кой изрисува войниците от паметника на Съветската армия в София като американски комикс герои? Този въпрос си задаваха всички, които видяха нашарения паметник една сутрин през юни. Или пък видяха снимки от "обновения" му вид, или изчетоха стотиците коментари и мнения по форумите в интернет.

Оцветените фигури под мотото "В крак с времето" предизвикаха оживена дискусия и в продължение на няколко дни бяха атракция за столичани, докато не бяха отмити.

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Още по темата

Е, вече има отговор на въпроса кои са авторите на инициативата – това са Destructive Creation – колектив от 9 души на възраст между 17 и 21 години, студенти и ученици, които се занимават с изкуство.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии", споделя един от младежите пред списание "Едно".

Художниците обаче остават анонимни за широката публика и се представят само с по една буква.

Двама от тях учат анимация, друг се занимава с интериорен дизайн, трети с фотография, а четвърти с музика и рисуване. Повечето от тях споделят, че учат в чужбина.

"Четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути", обяснява един от тях за среднощното им начинание.

"Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен", допълва друг от художниците.

Младежите споделят, че за тях паметникът не е символ на комунизма.

"Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци", разясняват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Паметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
7
 
10
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
паметника да се премести в руското посолство.да не бъде в центъра на софия
155
1
 
8
 
! Отговори
Истината за Арсенал преди 12 години
Лекето, което се пише "аресенал" се казва Константин Жеков от кв. Симеоново! Пълно *** и наркоман! Живее в скъпарска къща построена с крадени народни пари и баща му отдавна свири на ДПС и американците! Ако мислите, че се шегувам пада се втората къща след като свършат паветата в посока Бистрица!
154
3
 
16
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
страхотна рисунка на момчетата
153
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е рашките да си приберат паметника в двора ,както американците. Много дразнят младото поколение дето не се вързва на лъжите за двойт еосвободители
152
8
 
12
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
русия пороби бг пардон сссср
151
5
 
5
 
! Отговори
Gangsta Hooligan преди 12 години
Требваше да нарисуват некви братоци с ланци щеше да бъде по готино и ше цепи мрака
150
8
 
10
 
! Отговори
Prozac преди 12 години
В България не е загинал НИТО ЕДИН руски войник през Втората световна война. Всъщност...има много трупове, но те са от алкохолно отравяне! За какъв "паметник" ми говорите?
149
3
 
9
 
! Отговори
хитлер до патриот преди 12 години
патриот ти казваше че доган трябва да управлява.е това е предател
148
2
 
1
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
А самото послание, то има ли некво значение? Или според тебе щом "посланиците" са на тази възраст то всичко е изгубено!? А ако още не разбираш какво искам да ти кажа, представи си, че се нарисува паметника Шипка с нещо, какво би казъл ти ако е турски полумесец и звезда и пише да живеят ... и какво би казъл ако е примерно нарисувано българското знаме!?
147
9
 
8
 
! Отговори
Ал . . . преди 12 години
Много пръсчета сте сложили на коментари които казват истината- Че Руската армия ПОРОБВА БЪЛГАРИЯ- и ВЕЧЕ 68 години българия ВСЕ ОЩЕ ПОД РОБСТВО на Руско-Еврейските олигарси и интереси! Но Глупаците Русофили - Комунисчета не го разбират това!
146
4
 
3
 
! Отговори
110 до Патриот 139 преди 12 години
Ти съвсем си изкукуригал бе - България е нетен получател в ЕС и това няма да се промени в следващите 30 години - както не се е променило и за много по-могъщи икономики от нашата!А неблагодарността е грях!
145
4
 
7
 
! Отговори
хитлер до 144 преди 12 години
предатели са всички чуждофили както и ти
144
3
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
напротив предатели са всички натовци и поддръжници на ес !Глобалистките организации гробокопачи на суверенитета и независимостта ни !Абе какво да ти обяснявам ти си продукт на пропагандата на мейнстрийм медиите развий самостоятелна мисъл малко и пак ще говорим!Точно такива като теб немогат да ме опрекнат в предателство!Аз съм за суверена и незасивима България ,без да е окупирана от американски бази и някакви брюкселски *** да ми диктуват дневния ред!
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ни отклонявайте вниманието с глупости !На дневен ред стоят много по-важни въпроси от това кой бил нашарил някакъв паметник ...
142
5
 
4
 
! Отговори
хитлер до патриот преди 12 години
русия какво направи за българия а
141
4
 
2
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
патриот очаква с еврофондовете да стане милионер ей така
140
0
 
11
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Кой намаза със *** пъстроцветната дъга !?
139
4
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
милиарди плащаме ние на Брюксел ,за членски внос ама не получаваме същото ,не чакай Бойко тиквича да излезне и да каже колко ни излиза това "удоволствие ' да сме членове на ЕС !
138
2
 
14
 
! Отговори
самите ние преди 12 години
Браво момчета! Тази акция показва голямо чувство на самоирония и сарказъм за това че сме все в крак с ветропоказателя някъде духне вятъра и ние натам, без собствени ценности, герои и устои.. Някога бяхме комсомолчета, а сега сме Капитан Планета и смятаме, че така сме модерни и готини и в крак с времето. АЗ ТАКА ГО РАЗБИРАХ. Нищо общо с поругаването на чуждите символи и история, а с това че няма собствени и все сме модерни като се водим по чужият акъл и герои. САМОИРОНИЯ.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на децата!Това наистина е изкуство , но много хора го определят за вандалщина , вероятно същите , които искат да саборят паметника!