Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?

9 младежи: Това е БГ политиката, която се нагажда винаги
Обновена: 14 сеп 2011 14:53 | 14 сеп 2011 11:42,
243
Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?
Снимка: архив, Булфото

Кой изрисува войниците от паметника на Съветската армия в София като американски комикс герои? Този въпрос си задаваха всички, които видяха нашарения паметник една сутрин през юни. Или пък видяха снимки от "обновения" му вид, или изчетоха стотиците коментари и мнения по форумите в интернет.

Оцветените фигури под мотото "В крак с времето" предизвикаха оживена дискусия и в продължение на няколко дни бяха атракция за столичани, докато не бяха отмити.

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Още по темата

Е, вече има отговор на въпроса кои са авторите на инициативата – това са Destructive Creation – колектив от 9 души на възраст между 17 и 21 години, студенти и ученици, които се занимават с изкуство.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии", споделя един от младежите пред списание "Едно".

Художниците обаче остават анонимни за широката публика и се представят само с по една буква.

Двама от тях учат анимация, друг се занимава с интериорен дизайн, трети с фотография, а четвърти с музика и рисуване. Повечето от тях споделят, че учат в чужбина.

"Четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути", обяснява един от тях за среднощното им начинание.

"Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен", допълва друг от художниците.

Младежите споделят, че за тях паметникът не е символ на комунизма.

"Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци", разясняват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: паметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
2
 
! Отговори
арсенал до патриот преди 12 години
ти си псевдо патриот и предател
135
1
 
2
 
! Отговори
до 132 преди 12 години
Или ти си *** просто. Обяснявам за *** като теб: Ако искаш едно послание да свърши работата си, то не трябва да има автор. Същото като с Tankmen.
134
2
 
3
 
! Отговори
110 до 130 преди 12 години
Пълниш си хладилника с милиардите евро от Брюксел и от емигрантските пари - иначе жалката българска ишлеме икономика не може да изхрани и половината население - това е доказано многократно.
133
3
 
2
 
! Отговори
пенсионер до патриот преди 12 години
ясен си ми.за всичко са ти виновни ес и сащ
132
4
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
Абе нема значение кои са и какви са щом са анонимни и не си казват имената значи нещо не е наред или те не са наред нещо!!!
131
6
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Най голеия инвестор у нас Е Русия ,ес и сащ знаят само да искат и получават ама за даване не ги търси ,те са на принципа да те изнасилят и да те накарат сам да си платиш презарватива!
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хладилника си го пълня сам ,те създават само условията , които да ни принудят икономиката ни да излезе на светло и да следва стандартите на успелите страни , а ти си ми ясен , защото си от тези ,които вечно са чакали като маймуните нещо да падне от клона . Това е максимата на *** , пърдон псевдопатриотите
129
3
 
4
 
! Отговори
110 до Патриот 122 преди 12 години
"Като ти напълнят хладилника или ти намерят работа тез еврофондове..."Че то точно това става бе, чер неблагодарник! Кой друг сега инвестира повече у нас от ЕС, а?
128
4
 
5
 
! Отговори
пенсионер до патриот преди 12 години
смешен си.ти си мързелив и не можеш да си намериш работа.работи а тогава очаквай пари а не сега мързеливецо
127
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на момчетата. Изключително точен коментар за действителността. Все пак в б-я имало интелегентни хора :D
126
12
 
4
 
! Отговори
Vili преди 12 години
ПРОСТОТИЯТА НЕ ПРИЗНАВА ГРАНИЦИ. КОЙТО НЕ РАЗБИРА И НЕ УВАЖАВА ИСТОРИЯТА ЩЕ Я ПРЕЖИВЕЕ ОТНОВО. ПОЖЕЛАВАМ НА ВАНДАЛИТЕ КОГАТО СИ ОТИДАТ ОТ ТОЗИ СВЯТ, ПАМЕТНИЦИТЕ ИМ ДА БЪДАТ ОСКВЕРНЕНИ ПО СЪЩИЯ НАЧИН.
125
1
 
2
 
! Отговори
//:=) преди 12 години
Това е изкуство, а vimeo/20413542 ей това е вандализъм. Правете разликата!
124
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам защо масово нападате Патриот, аз лично не съм патриотка и като цяло съм безпристрастна в тази ситуация, но все пак някакви хора са загубили живота си и е вандализъм да се драска по този начин от някакви напушени пикльовци. Иначе не съм фен нито на Русия, нито на САЩ.
123
3
 
3
 
! Отговори
110 до Патриот 117 преди 12 години
Ти не бери грижа, българският народ знае кой "поробител" да покани и кой да изгони - стига такива като тебе да не му пречат.
122
4
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Като ти напълнят хладилника или ти намерят работа тез еврофондове(плащани от нас между другото) тогава ми се обади!
121
6
 
3
 
! Отговори
арсенал до патриот преди 12 години
отивай си в сибир
120
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 12 години
Повечето хора, които ругаят постъпката им едва ли имат смелост да излязат да се разходят след 11 часа, камоли да рисуват незаконно в центъра :) Тръбете в интернет колко сте умни и как знаете какво трябва да се промени, но колко от вас имат сила и воля да излязат да променят нещо реално? Особено, когато не са в тълпа, скандираща вяло пред Парламента.
119
4
 
3
 
! Отговори
арсенал до 117 преди 12 години
патриот тъпо парче си
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе *** , знаеш ли , че в момента единствено благодарение на еврофондовете нещо се случва у нас , а и за първи път в историята ни имаме шанса да станеме нормална бяла страна
117
1
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Ами още по зле за нас ,че зорлен поканихме поробителите!