Най-странните гробища в света

"Веселото гробище" в румънско село е сред тях
Обновена: 13 ное 2011 22:25 | 13 ное 2011 22:21, Елка Василева
21
Най-странните гробища в света
Снимка: Архив Reuters

"Веселото гробище" в румънското село Съпънца (Северна Румъния) е поставено на трето място в класацията на най-странните гробища в света на сайта oddee.com, съобщава електронното издание на вестник "Адевърул".

Румънското гробище придоби популярност в цял свят и е смятано от чуждестранните туристи за уникална забележителност, отбелязва изданието.

"Оригиналният характер на гробището се вижда още от името му: Веселото гробище. Това парадоксално име се дължи на ярките цветове на кръстовете и сатиричните епитафии върху тях", посочва сайтът, направил класацията.

"Смята се, че изпълненото с радост отношение към смъртта е наследство от даките, които са вярвали в безсмъртието на душата и са смятали, че смъртта е само преминаване към по-добър живот. Те не гледали на смъртта като на трагичен край, а като на шанс да се срещнеш с върховния бог Залмоксис", разказва още oddee.com.

Сайтът отбелязва, че "Веселото гробище" в село Съпънца датира от средата на 30-те години на миналия век и е дело на местния фолклорен артист Стан Йоан Патраш, скулптор, художник и поет, който сътворил пъстрите надгробни плочи с наивистични рисунки и хумористични надписи, разказващи за моменти от живота на починалите.

На първо място е класиран подводният мавзолей "Нептун мемориал риф", известен също като "Атлантис мемориал риф", намиращ се край бреговете на Маями, Флорида.

Подводното гробище, което се простира на 65 000 квадратни метра на дъното на океана и е най-големият изкуствено създаден риф, си поставя за цел да приюти над 125 000 кремирани останки, разположени сред различни скулптури и колони, отбелязва сайтът.

Второ по оригиналност според сайта е гробището "Сементерио хенерал" в Сукре, Боливия. Там семейството плаща 10 000 долара за гробница, в която тялото на починалия ще остане седем години. След изтичането на този период трупът се премества в земята, а след още 20 години останките се премахват изцяло.

Мъжете обикновено биват погребвани не до семейството си, а до своите колеги, тъй като професионалният аспект се смята за особено важен от местните хора, така че големи площи от гробището са притежание на различни профсъюзи - на миньорите, адвокатите, учителите и т.н. Децата също не се погребват до близките си, а до други деца в обособена част от гробището.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: гробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Шумналия преди 12 години
И още нещо...Това че повечето тела бяха изкарани не го прави нива! Винаги ще си бъде гробище!
20
1
 
1
 
! Отговори
Шумналия преди 12 години
До шуменец:Гробищата бяха преместени но знаеш ли че като копаха все още имаше тела!? Да имаше! Лично съм виждал череп там! А за ОМВ за което твърдиш че е построено на бившия Петрол - Каква беше площта на петрол едно време? 3- пъти по-малка! Не те знам дали си бил в кома или просто не си бил в града но като строиха ОМВ правиха огромни изкопи и все още имаше човешки останки! Където бяха колонките на Петрол сега има люлки и пързалки! Петрол го помня много добре защото точно чаках за бензин в криза
19
2
 
21
 
! Отговори
историк преди 12 години
Даките са траки , факт , но румънците почти нямат нищо общо с тях , защото всъщност са българи от Заддунавска България - областите Влахия , Трансилвания и Молдова . До 1861 год. официалния , говорим и църковен език е българския . Тогава под диктата на сложения от Турците грък фанариот за княз се извършва езикова реформа и започва да се говори за Румъния. И сега от лингвистичния състав на измисления румънски език 35% е български. Впрочем тази схема е приложена и в Македония, Беломорска Тракия.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много интересни гробища, сега смъртта не ми се вижда толкова ужасна.
17
3
 
36
 
! Отговори
varg преди 12 години
аз като единственния сатанист в Шумен смятам,че не е редно попа да кара джип да го ***.в библията нали пише да сме скромни.
16
0
 
6
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
Така е сега още повече да плачем че живеем по лошо от тях.към15
15
0
 
24
 
! Отговори
gdobranov преди 12 години
Траките са се радвали когато някой почива, тъй като преминава в следващия свят - света на мъртвите. Празненствата са продължавали няколко дни, с изпълнение на ритуали край могилите. От друга страна са плакали, когато някой се ражда, защото му предстои да изживее цялата мъка в този си живот на земния свят.
14
0
 
7
 
! Отговори
varg преди 12 години
Сега ще ви осведомя и двамата.Мои приятел работеше във фирма Барс и изкарваха костите на умрелите от това гробище и да смятам,че духове на починали витаят около това място за забавление сега наречено студентски парк нищо,че няма една студентка там понеже си изкарват парите на други места.Това е светотаство и има проклятие.Няколко месеца след това моя приятел му окапа ръката и ходи в София да го оперират.
13
3
 
11
 
! Отговори
Шуменец преди 12 години
До ШумналияНе те знам откъде си но или не си от Шумен, или се правиш на интересен, или си глупав или си под 25 години, което като се има предвид нивото на днешната образователна система и заливащата ни чалга, обяснява нивото ти.Старите гробища в Шумен, където сега са Техномаркет/Била и новият парк, бяха преместени през 80-те. Беше оповестено на обществеността, имаше няколко месеца срок, хората да преместят гробовете в новият гробищен парк. Непотърсените, мисля, служебно бяха преместени, забравил съм. Моите пра-деди бяха там погребани и ги преместихме. Това се налагаше, понеже площта на старите гробища се беше изчерпала. От друга страна гробищен парк в широкият център на града не е върха на урбанистиката.И между другото бензиностанцията на ОМВ бе построена на мястото на старата бензиностанция на Петрол.
12
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Ташунко това много ми хареса аз съм 100% с тебе :)
11
1
 
29
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Ако има как да изпукат всички политици дето ни лъжат и крадат през така нареченият преход ,то вместо мраморни плочи трябва да им сложат над главите по една тоалетна чиния и когато има носталгия за това време , хората да си вършат работата там и да си спомнят за тях.
10
0
 
10
 
! Отговори
до 8-ми преди 12 години
има сведения, че българите са достигнали чак до Мексико.
9
2
 
5
 
! Отговори
caf преди 12 години
I vyv Varna Kv.Vladislavovo potroiha lidl i do nego penny varhu stari grobi6ta
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
даките са траки, а траките оплаквали новородените и изпращали с радостни песни мъртвитеЗалмоксис е митичен цар и бог на гетите
7
2
 
35
 
! Отговори
Тя преди 12 години
А в Ямбол на старите гробища построиха Кауфланд ;))) и когато правиха разкопките изкарваха черепите по оградата на Института.
6
2
 
20
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Току-що разгледах в Youtube Neptun Memorial Reef край Майами - какво ли не измислят ... парите.Много е интересно, обаче идеята там да се погребват урните на богаташи е доста шокиращо - в клипа съобщават, че все повече американци възнамеряват да се заселят там ... посмъртно. А пък други организират за роднините разни посещения-гмуркания. Сега очаквам някои да си качат урните в космоса. А пък роднините ще ги посещават със совалки - сгурно ще стане - каквото съм си помислила - става.
5
2
 
24
 
! Отговори
Шумналия преди 12 години
Забравих и бензиностанцията - ОМВ
4
9
 
43
 
! Отговори
Шумналия преди 12 години
Най-странното гробище е точно в Шумен! Построиха върху него Билла/Техномаркет и парк да се забавляват децата! Надявам се поне телата да са изкарали оттам!
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то ако не се политизира всяка новина, няма да има дивиденти от нея. Аман от псевдо-политиканщина...
2
10
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бързо, някой да намеси политика и да каже, че най-странното гробище е в България, наречено "Гробище на живите". Особено популярно е в последните 20 години и то заради политиците. И естествено, че Костов е виновен за това.