Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!

Археолози откриха най-стария календар на маите
Обновена: 11 май 2012 21:12 | 11 май 2012 19:30, Елка Василева
125
Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!
Колони от цифри на стена в дома. Снимка: National Geographic

Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

За разлика от останалите познати досега те не съдържат дори и намек за приближаване на края на света, който според някои ще настъпи на 21 декември 2012 година.

Археолозите попаднали на находката сред руини от дом при разкопки на обекта Ксултун. Календарите датират от 9 век.

В едно от помещенията на дома стените са покрити с гравирани черти върху камъка, много от които представляват цифри от изчисления, свързани с различни календарни цикли на маите.

Още по темата

"Става въпрос за 260-дневен церемониален календар, за 365-дневен слънчев календар, както и за 584-дневен годишен цикъл на планетата Венера и 780-дневен годишен цикъл на Марс, докато други календари следват лунните фази“, заяви ръководителят на изследването археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет.

„За разлика от някои вярвания в тези календари няма никакви индикации, че свършекът на света ще е в края на 2012 г. Древните маи са предсказвали, че животът на планетата ще продължи и че след 7000 години нещата ще са същите, каквито са били тогава.

Днес продължаваме да търсим признаци за края на света, докато маите са търсели уверения, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите", каза Сатурно.

Това са първите в изкуството на маите стенни надписи, открити в дом, отбеляза Дейвид Стюарт, експерт по средноамериканско изкуство в Тексаския университет в Остин.

"Най-впечатляващото в това откритие е, че маите са правили по стените тези изчисления на календарните цикли векове преди писари да ги включат в кодекси, които са своеобразни архиви на тази предколумбова цивилизация, унищожена до голяма степен от испанските конквистадори“, поясни съавторът на изследването експертът по астрономия Антъни Ейвъни от университета Колгейт в Ню Йорк.

„Има миниатюрни черти и точици по цялата стена, които представляват колони от цифри, а този тип знаци са изписани единствено в Дрезденския кодекс на маите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
18
 
! Отговори
Един преди 11 години
А стига с тия глупости бе. Оставали няколко хиляди години.. егати прозрачните лъжи. Времето или излюзията, която наричаме време е циклично и маите са го знаели. Времето не е линейно:)Знаели са го и тоя календар отбелязва завършек на цикъл, който си признавам, че трябва да почета още за това!Няма край на света защото няма свят. Тоя край е основна промяна на разбиранията и мисленето на човек. То не става на еди коя си дата, а в продължение на години.
56
4
 
0
 
! Отговори
Томас преди 11 години
71Кое не е вярно и как според тебе се премахва греха?
55
2
 
0
 
! Отговори
Томас преди 11 години
66иначе е вярно, че на антихрист са дадени 42 месеца. Не е лошо обаче да прочетеш какво пише в Библията за остатъка от хората, които ще живеят през тези 1000 години - писано е нещо за това време.
54
3
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
66Кой ти каза на тебе, че 1000 та години били символично - нищо такова не пише в Библията. И няма как да знаеш дали протестантите ще приемат антихрист - може православните да го приемат - все пак православните патриарси се кланят на папата - ако се сещаш за икуменизма - има много хора дето се пишат за православни, но си нямат и понятие какво пише в Библията - а са само ритуални християни - по великден, коледа и т.н.
53
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Освен ако някой не намери по-стар календар, в който нещо да се мъти около числото 13 :)
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1000-та години са в момента след Въплотяването и Визкесението на Господ Иисус Христос, до Второто пришествие.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1000-та години са в момента след Въплотяването, до Второто пришествие.Символично.Тази Земя ще изчезне.Плътското ще стане неплътско, духовно.Всичко ще стане в един миг.А протестантите и други сектанти ще приемат антихриста за Христос и ще искат да царува 1000 г.Но антихриста ще царува само 3 г. и половина.Ще построи Соломоновият храм.Ще стане политически и религиозен лидер на тези, които са приели печата му.И след 3 г. и половина всичко ще свърши.Свършека на света.
50
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
отхвърлил исках да напиша в 61 пост
49
4
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
63Не живеем в райската градина каквато е била преди прегрешението на Адам и *** - Бог проклина земята и се появяват тръни и бодили каквито преди не е имало - появяват се страданието, смъртта, болестите поради греха на хората. И да, не човек управлява света.
48
5
 
8
 
! Отговори
Томас преди 11 години
60Бог е милостив и за това иска да прости на хората - за това ни дава шанс. дявола и падналите ангели съгрешиха и Бог не им прати спасител - но на хората Бог прати Своя Син - и не трябва да се злоупотребява с това, че Бог бил милостив - Бог преди всичко е справедлив.
47
4
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
60Не - не е едно и също да не си чул и да си чул и да си отхвтрлил. Библията казва - там където няма закон - няма грях - закона е даден, за да се познае греха.
46
0
 
3
 
! Отговори
да преди 11 години
Е какво, тези които не са имали късмета да се родят по нашите географски ширини, а в Индия например и не са чували даже за християнство, следователно не вярват в ничий син - отиват автоматично в ада така ли? Пък и не вярвам Бог да е толкова, по човешки жесток, да изпрати грешниците завинаги в ада. Сигурно ще ги пусне след като си изтърпят наказанието. Все пак нали е милостив и ни обича и ние сме негови деца. Родителската обич е безусловна.
45
3
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
57Хората са изгонени от райската градина
44
5
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
56Това не е така както го приказваш - не всички ще умрат. Освен това ще има две възкресения - едно при пришествието на Христос - там ще възкръснат хора за награда и второ след 1000 години, при което основно хората, които ще възкръснат ще бъдат възкресени за осъждане.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като дойде края на света всички живи ще умрат и ще възкръснат в един миг.Мъртвите ще възкръснат.И Бог ще съди всички.А тази Земя ще изчезне.Ще се появи духона Земя, за праведните.Лошите ще отидат в ада завинаги.Хората ще възкръснат с духовни тела.
42
5
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
51Има подробности, че Бог казва на всички да се покаят и да повярват в Неговия Син Исус Христос. Който откаже да повярва ще бъде осъден. Божия Син плати цената за греховете на тия, които повярват в Него - няма как човек да направи така, че с негови собствени усилия да му бъдат простени греховете. Това трябва да се знае от хората. Един вид всички сме лоши пред святия Бог - всички лъжем или крадем или убиваме или блудстваме - ако не едно, друго, или трето или други грехове вършим.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тези да кажат накрая какво ще става. Тамън се бях приготвил за края на света демек изхарчил парите и сега хоп няма да има край. Айде малко по сериозно
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност Апокалипсис няма. Програмиста на Вселената веднъж без да иска изтрил файла apocalyp.sys и за малко системата (Вселената) зависнала. Какво толко! :)Накрая файла бил оправен и всичко заработило...
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-старият календар е на македонците.
38
7
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
48ще рече, че хората имат още малко време да се помирят с Бог преди Той да дойде да съди света.