"Правилото за петте секунди" се оказа мит – бабешки

Изтърваната на пода храна веднага се замърсява с бактерии
23 юли 2012 07:04,
47
"Правилото за петте секунди" се оказа мит – бабешки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Правилото за петте секунди" или народното бабешко поверие, според което, ако изтървете филийка или биберон, и ги вдигнете до 5 секунди, те не се заразяват, се оказва мит, съобщи агенция ЮПИ.

"Изтървана храна или предмет веднага се замърсяват и могат да предизвикат зарази, предупреждава д-р Хорхе Парада от университета "Лойола" в Чикаго.

Ако изтупате изтърван на пода хот-дог, вие вероятно ще намалите замърсяването, но по него ще останат нежелани и потенциално опасни бактерии, твърди той.

Според Парада от голямо значение е също какво е изтървано и къде. Например падането на чипс от картофки върху чиста покривка няма да го зарази с много бактерии. Но филийка с конфитюр, попаднала на мръсен под откъм намазаната й страна, ще се налепи с много бактерии и ще представлява голям риск за здравето. Независимо колко бързо я вдигнем.

А какво става, когато се опитваме да почистим със собствената си уста паднал биберон? Според Парада това е двойна грешка.

"Първо излагаме самите себе си на бактериите, полепнали по залъгалката, а към тях прибавяме и своите. Никой не печели от подобно действие", категоричен е той.

Според специалиста "правилото за петте секунди" трябва да се замени с "ако се съмняваш, че е замърсено, изхвърли го!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: хранабактериизарази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 11 години
добре се посмях с коментарите, има много духовити попадения :)))
40
0
 
5
 
! Отговори
пет секундния преди 11 години
Абе като си изтърва кюфтето не го хвърлям ;) а тези ЮПИта да ми разправят каквото си щат
39
0
 
2
 
! Отговори
n/a преди 11 години
Който не е гледал митбъстърите не знае. Преди доста време имаха епизод по темата.
38
5
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Малко са те били, *** такава :)
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това всяка година го доказват :)
36
0
 
6
 
! Отговори
Исмет Хайван преди 11 години
Хм, в детството често изтървах филия с конфитюр или лютеница и освен боя и кръвта в устата съм запомнил, че рядко я вдигах с друго освен само с маслото, другото си оставаше на пода...
35
1
 
5
 
! Отговори
ivan преди 11 години
Ако не се е топнало 3 пъти може да се яде.
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилото за 5-те секунди трябва да се изпълнява стриктно - трябва да се изчака куцата бактерия да се качи, да огледа и точно на 5-тата секунда да слезе, за да викне другите. Ако избързате, куцата няма да успее да слезе.
33
2
 
8
 
! Отговори
Илия преди 11 години
Това беше новина преди .... 4 или 5 години. Май някой си пълни новините с талаш
32
2
 
22
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Хубаво е да има кой да ти плаща, за да правиш очевидни констатации и да ги представяш като "научни открития" И правилото не е на 5-те секунди, а на 3-те секунди, защото микробите броят "1,2,3" и скачат.
31
1
 
31
 
! Отговори
тия що не си еб..... преди 11 години
Следващите "открития" на тези сигурно добре платени учени :- преминаването на червен светофар повишава опасността за пешеходеца-къпането в замръзнало езеро крие риск от настинка и най - важното откритие: по-добре здрав и богат, отколкото болен и беден
30
0
 
24
 
! Отговори
Алф преди 11 години
Аз като бях малък - ученик в 1 клас си спомням че като намеря вафла (обикновена) паднала в двора на училището си я взимах, като внимателно махам външните две кори (да махна бактериите) и изяждах останалото - отвътре. Е, сега не бих го направил, ама - детски акъл!Все пак още в 1 клас съм разбирал от бактерии!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изумителното в статията е, че цяла една агенция ЮПИ (която и да е тя) се занимава с този въпрос, че и излиза със становище...Като прочета такова нещо и от потрес изпадам в дзен съзерцание на света (т.е.както си гледам и мисля, изведнъж гледам, че само гледам)
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно, правилото е научно доказано: когато филията ти падне всички микроби под нея умират, другите които са по-близко се рахвърчат надалеч от ударната вълна и на останалите им трябват 5 сек да стигнат до манджата :)
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ УЧЕНИ ДА ОТИДАТ В ЕДНА *** МАХАЛА И ДА ВИДЯТ В КАКВИ УСЛОВИЯ ЖИВЕЯТ ТАМ И НЯМА ДА ПОВЯРВАТ ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА ЖИВИ. ПРЕКАЛЕНИЯТ СТЕРЕЛИТЕТ НА ВСИЧКО ВОДИ ДО НЕРАБОТЕЩА ИМУННА СИСТЕМА. ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА СЪС СТЕРИЛНОСТА. ВСИЧКИ СТЕ ВИЖДАЛИ ПОСРЕД ЗИМА ГОЛО И БОСО МАЛКО ***. СЪЩОТО ТОВА *** РОВИ ПО КОФИТЕ И ЯДЕ ОТ ТАМ КАКВОТО МУ ПОПАДНЕ. ОБАЧЕ СЪЩОТО ТОВА *** НЕЗНАЕ КАКВОЕ ЛЕКАРСТВА И ДОКТОРИ. ЗАЩОТО ИМУННАТА МУ СИСТЕМА РАБОТИ НА МАХСИМАЛНИ ОБОРОТИ.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости са това.Всичко зависи от индивидуалния организъм на човека.На някои имунитета им е слаб и се заразяват от нищо, други им е по - силен и им няма нищо.Аз през живота си сигурно десетина пъти съм си мил ръцете преди храна и в Поликлиника стъпвам веднъж на 3-4 години и то заради грип през зимата.И цял хляб съм изтървал на земята , като малък.
25
0
 
15
 
! Отговори
stan преди 11 години
интересно как тези доктори ще обяснят продължителността на *** които ровят в кофите за ***? Повечето бактерии са безвредни за хора с добра имунна система и дори са добри защото тялото се имунизира срещу тях. Разбира се не е нужно да ядете от пода :)
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, какво направи с проблема с *** престъпност, *** раждаемост и ислямизацията на България? Иначе магистралите ясно. Софиянци ще могат да ходят до Сл. Бряг.
23
1
 
13
 
! Отговори
ЕИМ преди 11 години
Сега си представете какво е да падне тази огромна филая от метър и половина на земята. Сравнете филията с големината на бактериите... Горките бактерии. Това си е чиста самолетна катастрофа с милиони жертви %)), шегичка. Значи човек за да поддържа стабилен имунитет, трябва от време на време да похапва и бактериики. Нали знаете какво става с работниците, които работят в стерилна среда. Ами веднага щом излезнат от нея и започват главоболия, хрема и т.н. %)))
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от големите проблеми на сегашната цивилизация е постоянният стремеж за стерилност на всичко! От рекламите също постоянно ни набиват да убием всички бактерии! В резултат на това промиване на мозъци имунната система на новото поколение е много по ниска!Истината е в баланса, защото определено количество мръсотия и бактерии са нужни за заздравяване на имунната система!