Обиждаш шефа във Facebook? Уволнен си!

Необмислените изказвания пращат направо в бюрото по труда
26 окт 2012 19:15,
66
Обиждаш шефа във Facebook? Уволнен си!
Снимка: Reuters

Необмислените изказвания на служител спрямо неговия работодател могат да предизвикат доста неприятни последици. Особено ако коментарите са публикувани във Facebook.

Наскоро млад служител от Германия изпита на собствен гръб какво се случва, когато служителят се изпусне в социалната мрежа, коментирайки шефа си.

Официално Facebook не е мрежа за създаване на професионални контакти, каквито са Xing и LinkedIn. Facebook е създаден за неформална комуникация между приятели, споделяне на снимки и музика. Затова и според трудовото законодалтелство е табу работодател да шпионира Facebook-профила на новонаетия служител, пише немският FAZ.

Оказва се обаче, че малко шефове спазват тази забрана. Повечето от тях са любопитни да понаучат малко повече за новия си колега. Има случаи обаче, в които, търсейки любопитна информация за колегата, някои ръководители попадат на обидни коментари за ... самите тях.

Идентична история се развива наскоро и в областта Рор, Германия. Млад мъж пише в личния си Facebook профил, че неговият шеф е „арогантен експлоататор, който се държи със служителите си като с роби“. Случайно или не, шефът се натъква на цветущия израз по негов адрес. Този коментар скоростно му осигурява заповед за уволнение без много обяснения.

Младият мъж смята това за необоснавано и подава жалба в съда в Бремен. Още на първа инстанция съдът решава, че написаният коментар в социалната мрежа  не оправдава действието на работодателя. За радост на служителя жалбата бива приета. Но не за дълго. 

Две седмици по-късно областният съд отхърля жалбата и оправдава правото на работодателя да уволни служителя си при тези обстоятелства. Германският гражданин опитва да аргументира коментара си с това, че е било на шега, но този довод не е приет от съда.

Оказва се, че обиди към колегите и към преките началници са подсъдими и могат да доведат до много негатвни последствия за работата и професионалното ви развитие.

Сгафилият служител може да получи или предупредително писмо за уволнение, или направо заповед за напускане.

Въпреки интензивните дискусии в подкрепа на свободата на словото съдът е категоричен, че когато става въпрос за „нараняване на личността на другия“ или разпространяване на недостоверна информация, то това е недопустимо, пише още немската медия.

Единственото изключение от това правило, което не подлежи на съд, е когато впечатленията от шефа се споделят само в тесен кръг, в семейството и с най-близките приятели. В момента, в който служителят прекрачва тази граница и пуска злостните си коментари в социалните мрежи, той автоматично губи работата си. Поне в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това на Цукербърго на главата не е перука, оня ден му го изак*х , за да е по фешън
51
0
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
С началник -- честолюбив *** е така.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя работодател защо се обижда, ми той трябва да се гордее че в редиците на експоататорите, объркан свят, от негативно мислене
49
1
 
0
 
! Отговори
минчо секса преди 11 години
КОЛКО пъти требе да го обидя
48
0
 
2
 
! Отговори
pepo преди 11 години
vsi4ki 6efove sa podlizurkovci.treperiat si za stola si zatova tormoziat rabonicite si.
47
1
 
5
 
! Отговори
хахахаха до 54 преди 11 години
ти нещо си се объркал/а,в смета на ЧАСТНИЯ капитал е така,особено в държави като нашата,където работодатели и капиталисти се припокриват с властимеющи,а щом си се хванал на работа,ще изпълняваш квото ти кажат не ами и хоро ще играеш,инак-извън портала,вие как я мислите тая работа?Кой пази живота и здравето на персонала?за него е важно да му изкарваш пари,а като се скапеш-ще дойдат други.айде,*** да съдиш работодателя,да те видим...НАИВНИ ***.
46
1
 
10
 
! Отговори
мен преди 11 години
А ако работодателят си позволява да обижда работника или служителя, тогава какво? Понеже скоро си позволих да си изкажа мнението по един въпрос, което не се хареса на моя работодател, бях заплашена с уволнение. И ще ме задължат със закон да мълча! Което няма как да стане, защото едно от човешките ми права е правото на собствено мнение.Някой знае ли за съществуването на закон, който те задължава да мълчиш?
45
1
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Сашо сладура НЕ беше интелектуалец-а най-известния софийски ***.Ако за тебе педерастите са интелектуалци-това е друга работа.Но явно затова сме сега на това дередже-щото за вас вип и интелектуалци са мутри,чалгарки ,Евгени Минчевци,Дим Дуковци,веждювци,калинки, и всякакви ***
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а каква работа има шефа му сред приятелите, или защо не си ограничи постингите да бъдат видими само за определен кръг хора........ или пък що трябва да поствам във фейсбук подобни глупости. Ако напиша "шефа е ***", по-малък *** ли ще стане след това
43
1
 
4
 
! Отговори
герба-лайф-чойс преди 11 години
Биг- брадъра може да си мечтае за цензура във fb, само да не го изтрием от мрежата както се случи с М.Бенатова на изборите!
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хахахахаххаТам бяха и Сашо Сладура и други интелектуалци, защото онзи строй не харесваше умните.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На първо време да е--ба майката на феисбук ,пък после ще я мисли ме
40
5
 
9
 
! Отговори
хахахахахха преди 11 години
ДО *** ГЕЙБЕРИ-и не сме и били в затвора или в белене,нито в скравена,ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ-там бяха такива като Жоро Павето,Шако,*** КИРО,и други...ПОДОБНИ!
39
1
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Дано и не се върнеш.Пожелавам си го-като нямаш акъл да пишеш на кирилица.Сигурно се казваш Вирсачи и живееш във Франция?Затфа ли нямаш телефона на кирилизация,щот не знаш кък???Спокойно-твойто къща-пардон-тфойто партамен на поляната около париж,ша га мащат също.В раджастан имаш рода,там си добре утишал-жга та погнат ония сикхи...с най-добри чустфа.;))))))ахмако не в bg-slava bogu...
38
4
 
10
 
! Отговори
ххахахаха преди 11 години
УСПОКОИХ СЕ,щото мислех че само тука шпионират и подслушват-ДА ЖИВЕЙ ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ!едно време псувахме партията,ЦК и мнононого други,ама н е ни уволняваха...
37
1
 
10
 
! Отговори
ддф преди 11 години
Така е в държавите които ни дават за пример са най-големите лицемери.Е тва е демокрация.
36
1
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Леле,"латинецо",ти какъв корифей си,що се отнася до "latinizata",IQ 11...,е видно.
35
2
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
И нас за теб.
34
7
 
6
 
! Отговори
do 34 преди 11 години
Ti si ot bavnoto stom ti e trudno da razbresh latinizata...pisha ot telefona si, niamam kiriliza i ne jiveia v BG taka che niamam nujda da instaliram, osobeno za smeshen site kato tozi :)
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ами то утре един такъв хакер ще напсува шефа на пу,а ***,на от моя профил и после ще бяра ядове"- - - хахахахаха