Светът през котешките очи

Вижте сравнение между човешкото и котешкото зрение
Обновена: 6 мар 2014 12:10 | 6 мар 2014 12:10,
25

В долната част на изображението е представен начинът, по който котките виждат същото нещо, което и хората. Замъглената част в краищата на двете части показват периферното зрение. При хората то е 20 градуса, а при котките е 30. Снимка: Nickolay Lamm

Членовете от семейството на котките са символи в много култури и цивилизации. Днес мъркащите животинки са едни от най-предпочитаните домашни любимци. Свързваме ги с ловкост, силен слух и грациозност.

В свой проект артистът Николай Лам прави съпоставка между зрението на човека и това на котката. Вижте го.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: зрениелюбопитнокотки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
ПОРЕДЕН преди 10 години
Мда ако никога не си виждал котка нали и попаднеш на тази глупост - автора на която със сигурност не е виждал котка - може и да повярваш .Години еволюция видиш ли ...за 6 метра видимост WTF?!? Aко бяха толкова зле и фосили нямаше да има от тях ...добре че са с такива размери иначе ни е да сме фосили.За толкова кьорав хищник се справя неверотно добре.За темата хищници са изписани може би томове литература и километри записи,2 очи блзио едно до други отпред на глава имат само хищниците,,,за 6 метра зрение едвеа ли ...
19
1
 
12
 
! Отговори
приятел преди 10 години
До Анонимени моите котки разпознават звука от двигателя на колата ми и идват да ме посрещнат. Чудесни животинки.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Георги ЛамбуровE ти и *** в зоопарка е по-гявол от човека - не бачка, а кльопа банани :)
17
6
 
21
 
! Отговори
язе преди 10 години
Според мен котките са най-чудесните домашни любимци! Моите са седем и не мога да се разделя с нито една от тях, но за съжаление има ненормалници дето ги тровят!Да пукнат дано!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз сечудя защо като си сваля очилата и виждам размазано, а то заради нощното виждане /на 7-8 ракии/ :)
15
2
 
7
 
! Отговори
17 преди 10 години
Човекът е най-висшето творение на природата.Друг е въпроса, че всеки вид има предимства и недостатъци спрямо другите видове, които му позволяват да оцелява.Котката определено има доста предимства - не случайно е най-свирепия хищник в природата. Тя може да убие над 1000 вида, а по това отстъпва само на човека, който всъщност по природа дори не е хищник.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои хора си въобразяват, че човекът е най-висшето творение, което не вижда на тъмно и не чува звукове, които други животни чуват и пр....Котките са по-добри телепати и хипнотизатори от хората.
13
1
 
14
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Абе глупости на таркалета има два начина да разберем как виждат котките 1- Котка да ни обясни с подробности :D 2- Да свържеш оперативно изкуствено създаден интерфеис в основата на мозъка и очната ябълка на една котка :D Айде ся невежи народе обяснете кое от двете е възможна при положение че още нямаме технологията за второто :D
12
4
 
20
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Да бе, да те изкараха маца сляпа :). Виждат си прекрасно. Като гледам моята маца на гълъб и кокошка реагира и на 20 м. да е, а на гарван не. То и за къртицата се твърди, че е сляпа, но ако я избуташ по-далеч от къртичината тя безпогрешно си тръгва към нея, а не в някоя друга посока. Едва ли е само по обоняние.
11
0
 
23
 
! Отговори
az- преди 10 години
Това са субективни глупости. При изследване на лещата и окото може и така да изглежда, но как интерпретира видяното мозъка е нещо съвсем друго. Котката има много добро зрение и далеч не е на 6 м. Моите котки виждат врабче на балкона на съседния блок, който е на 15 м. и веднага почват да потракват със зъбки :). До колкото знам тигрите и лъвовете в джунглата виждат потенциалната си жертва на разстояние от 200-300 м.
10
3
 
37
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
Любимите ми създания . Явно наистина нямат очи за нищо друго освен за плячката си .
9
0
 
35
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 10 години
Котката, за сведение, се фокусира единствено върху обекта който я интересува в момента. Останалото наистина ѝ е в мъгла. Именно това им помага да са перфектни ловци.
8
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче звука на колата ми го познава сред хиляди по улицата! Щом спра пред дома и котката ме чака пред гаража
7
6
 
34
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
оохоооооооооооо някой е бил котка , преродил се е в човек , аха , ОК
6
4
 
49
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Пълни глупости са това. Не ми е направило впечатление котката ми да не вижда ясно и надалеч. И на повече от 6м. вижда доста добре и дебне дребни детайли. Когато авторът се прероди в котка може да каже как вижда, всичко друго е правене на впечатление... виждате ли колко сме умни ние знаем как виждат котките... дрън дрън та пляс
5
0
 
31
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
"Човешкото око може да вижда ясно на разстояние между 30-60 метра, докато котешкото на едва 6 метра. " Излиза, че без помощни пособия, моето зрение е съизмеримо с котешкото :D
4
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ахах едва ли котките са толкова слепи през деня...
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Определено. Въпросът е обаче колко хора биха били склонни да имат размазано зрение с неправилно цветопредаване за сметка на много добро нощно такова. Пълно щастие няма.
2
2
 
14
 
! Отговори
Искам такова и преди 10 години
за кучетата!?
1
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това с нощното зрение е много готино.