Носталгията по СССР

Фотографът Владимир Соколаев с кадри без "партиен Photoshop"
25 юни 2014 21:15, Александър Попов
238

Детски дом на ул. Суворов в Новокузнецк, 22 януари, 1981 г.  Снимка: sociophoto.narod.ru

Носталгията по отминали времена я има не само в България, но и в страните от бившия Съветски съюз.

Едни от най-любопитните кадри от времето на СССР са дело на фотографа Владимир Соколаев.

Снимките му проследяват бита на обикновения човек, но също така са важни и от историческа гледна точка, тъй като не са пропити и "украсявани" по нареждане на партията.

Снимките разкриват част от ежедневието както на децата, така и на работниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: СССРВладимир Соколаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
6
 
! Отговори
za 123 преди 9 години
Ако броиш Москвича и Ладата за коли ми е ясно къФ див текезесар си...да не говорим за десетките години чакане...
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"при капитализъма, който работи и е умен - става богат"Цар Киро и на Бойко Цветелинката са пример за това!
66
1
 
10
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
ами сега в днешните условия е много хубаво като имаш 3 виши и си разбираш от работата и собственика на фирмата си сложи за управител една фръцла или сина си които е *** и започне да ти дава наклон на онази работа и работниците му изкарвате милиони а ти си вземаш същите 600 лв а фръцлата взима 5000. да не говорим за други таланти като родните ни футболистити дето вземат пари за президенти пък в главата му дискотеки и татоси. ако през социализъма е било искривено сега незнам какво е?
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
115 и в какво се изразява неговата доброта и справедливост? Вероятно е бил добър защото те е отдалечил от реалността и истинския свят за 70 години и сега няма наваксване. Вероятно защото те е научил че всички са равни при положение че не е истина . Научил те е да мислиш само в една посока без никакво право на отклонение. При положение че всички са "равни" как ще има развитие ? Това е най-голямото доказателство за техническото изоставане на източния блок спрямо запада.
64
2
 
3
 
! Отговори
сс преди 9 години
..са се възползвали защото са били на точното място в точното време и най виновния да го има комунизъма е другаря ЛЕНИН, прочетете малко история, биография за да видите че ТОЙ е НАЙ ЗЛИЯ ГЕННИЙ на съвремието ни. от него са се учили всички от Хитлер и Сталин до Тодор Живков.
63
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 години
Комунизмa си е изнaчaлно сбъркaн. Изкуственото прирaвнявaне нa хорaтa води до регресия. Хорaтa просто нa сa рaвни, не сa били и не могaт дa бъдaт. Имaт рaзлични възможности и точно товa е причинaтa дa се рaзвивaт. Дa не говорим, че и тогaвa изобщо не бяхме рaвни. Някои бяхa по рaвни и с привилегиятa нa aристокрaти.Рaзбирa се съвсем отделен е въпросa кaкво се случвa, когaто имa див кaпитaлизъм и безконтролнa aлчност, кaкто е при нaс. При товa упрaжнявaн от бивши комунисти. Получaвa се мaнджa с грозде
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо аз трябва да работя за 600 лева и да се скъсвам от работа а моя колега да си лежи по цял ден и да получава същата заплата при положение че сме на една длъжност ? Не мерси комунизъм не ми трябва.
61
2
 
4
 
! Отговори
сс преди 9 години
ами през комунизма идеята е да се тъпче народа за да слуша, който трябва да си е добре и да ползва облаги и ресусрси си е добре и живее дето се вика по демократичен модел, на всички от партията децата им учат в лондон и западни университети и могат да ходят на запад през върлия комунизъм нали? а народа да бачка на нивата. истинската идея на Маркс и Енгелс е била съвсем разлина но и самите те са знаели че на практика няма как да просъществува но определени хора като Ленин, Троцки после и Сталин..
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Молодцы
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимките казват всичко. Просто коментара е излишен.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
101 Хората ги купуват и магазините се зареждат всеки ден. Разликата сега е че сме държава с отворен към света пазар а не прогнила комунистическа *** слуга на болшевишките дебелогъзи *** с петолъчки на челото.
57
4
 
8
 
! Отговори
86,ти казваш,че преди 9 години
в условията на социализма хората се обичали или поне не се мразели "както сега"?Знаеш ли колко "обичахме" децата на т. нар. активни борци, които с диплома "добър (4)" спокойно влизаха да следват каквато специалност искат - и то, като знаехме, че четворките им ги пишеха по милост тогава, когато знанията им бяха за "среден (2.50)" или (3). А ние, с дипломи над (5.50), трябва да изкараме на кандидатстудентския изпит пълна шестица, за да влезем в някоя по-свястна специалност, но не във всяка!
56
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 9 години
между другото винаги си е имало диктатори, явни, мажоретки, и скрити, при всички режими при всички видове икономики, така че колкото и да се панете тука винаги ще има едни които са по добре и едни които са използвани и по зле. гледайте да бъдете добри хора и Човеци с главно Ч и да правите добрини на хората покрай вас а за другото не мислете много...
55
6
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Носталгията към времената на СССР е както носталгията на куче към тоягата. Каквото е било,било и слава Богу повече няма да се върне. Човечеството винаги е било на ръба на пропастта, крайно време е да направи крачка напред!
54
6
 
11
 
! Отговори
НъРъБъ преди 9 години
1. Чакане за Лада - 15 години2. Банани и цитрусови плодове - на нова година ако се уредиш3. Телевизор Електрон - в ЦУМ със записване и чакане4. Здравеопазване - пломби на здрави зъби 5. Работа - колкото искаш ама за тиквен медал
53
3
 
2
 
! Отговори
сс преди 9 години
социализма е изравняване на класите теоретично всичко под ножа но реално това няма как да стане и от там идва бъга в цялата система, защото все някой иска да е над другите да има повече от другите, а и природно това си е така едни са по развити други по малко, в отделни сфери и области. идеята е за хибрит между пилната демокрация и социализъм нещо като в Китай към този момент. между друго комунизъма/социализъма е създаден от запада. за да проверят в реална обстановка как ще функционира.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"С това образование на Изток става баце, ама на Запад ще сменяш само изгорели крушки"Льольо, от десетилетие работя извън България и даже си имам двойно гражданство. Тук инженери се търсеха дори и по време на кризата, щото *** искат от малки да станат мениджъри или банкери и няма кой да им проектира. А ти си вей синия байряк, надувай бузи тромбата да свири и определяй по форумите кой щял крушки да сменя и кой трябвало да гладува ... *** смешника.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 84"че при капитализъма ако работиш, може да станеш богат"Капитализма има квота за максималното количество хора, които може да станат богати, и то е под 1% от всичките. Социализма, ако бъде правилно имплементиран разпределя богатството по-равномерно, никой не прави повече отколкото може да изхарчи за 1000 живота на сметна на 1000 души, които само ще мечтаят за повече докато биват експлоатирани цял живот.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А и да не забравяме за "безплатното" здравеопазване по времето на "куманизЪма". Зъболекарките идваха в училищата и караха на сила деца в кабинетите за да им сложат пломби на здрави зъби и да преизпълнят плана за петилетката.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 50Консумация на месо - три пъти на ден, и имало за всички?!?!А бре мульо, кого ще лъжеш? Задължително имаше постни дни през седмицата и те се спазваха дори по ресторантите!А помниш ли онзи легендарен надпис на стената на Халите в Пловдив? "Тодор Живков да свали медалите и да напълни Халите!" Защото в град ПЛОВДИВ не бяха виждали месо по магазините в продължение на ЦЯЛ МЕСЕЦ !!! И това беше в периода на късния социализъм!