Пийте вино или бира за добра памет!

Редовната консумация на малки количества помага срещу деменцията
24 окт 2014 19:40, Красимир Ангелов
12
Пийте вино или бира за добра памет!
Снимка: Reuters

Консумацията на една чаша вино или на една бира на ден се отразява добре на паметта, установи американско проучване, цитирано от "Дейли мейл".

Специалистите от университета в Тексас, водени от д-р Брайън Даунър, стигнали до този извод, след като направили изследвания на пенсионери на възраст над 60 години.

Тези от тях, които консумирали всекидневно по чаша вино или бира, по-добре си спомняли отминали събития.  Техният хипокампус, областта на мозъка, която контролира паметта, се оказал с по-големи размери, съобщава БТА.

Редовната консумация на малки количества алкохол помага и срещу деменцията, установи екипът на д-р Даунър.

Предишни експерименти с опитни животни доказаха, че умерените дози алкохол водят до увеличаване на нервните клетки в хипокампуса. Учените предполагат, че подлагането на мозъка на малки дози алкохол ускорява освобождаването на химикали, свързани с когнитивните функции и обработката на информация.

Пенсионерите, които "консумират отговорно" алкохол, разполагат с по-добра "епизодична памет", която им помага да си спомнят специфични събития. Но тескаският екип изтъква, че всекидневната консумация на чаша вино или бира не повишава общия интелект на индивида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: виноалкохолбирапамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
0
 
! Отговори
зико преди 9 години
Пак реклама за алкохола.
8
0
 
8
 
! Отговори
LOADS O BEER преди 9 години
КАК НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА БЕЕЕЕЕЕ!
7
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Да ти е сладко! :)
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 35 съм. От 20 години пия. Спрях спирта обаче преди 5 години и сега само домашно вино.....чувствам се с криле. Спирта ме убиваше! Не пийте спиртни напитки!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 4Говорят за по една чаша вино от 250 грама най-много или 500 милилитра бира.Само че нали се сещаш, че ако дадеш на нас българите на маса по една такава мярка, ще се случат доста неща а аз за които се сещам е:Първо: ако ти си в собсвената си къща ще се скараш на тоя който е дал такова смешно количество алкохол и ще го изпратиш веднага да наточи още от бурето.Второ: Ако си гост си изпиваш чашата и най-деликатно казваш на домакина че утре рано имаш работа и го псуваш по пътя, че е скръндза.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Група немски учени, след задълбочени проучвания, са установили, че няма американски учени.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 2Пия един мавруд с едни пълнени пиперки с ориз и кайма. Демек чакам мача на нашия срещу Гения след 1 час.
2
3
 
11
 
! Отговори
Тракторист преди 9 години
Пийте люта ракия за да забравите лошия живот
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1.Пийте една чаша бира или вино на ден- както е упоменато в статията и нито глътка повече и чакайте да ви дойде паметта....Успех!Аз вече съм на кило мавруд и чакам мача на Гришо с най-великия...Федерер!Наздраве!

Спонсорирани публикации