Словения се чуди какво да прави с най-високия комин в Европа

Архитектурното чудо е с височина от 362 метра
24 яну 2015 20:41, Мария Захариева
9
Словения се чуди какво да прави с най-високия комин в Европа
Снимка: Reuters, архив

Най-високият комин в Европа и пети по височина в света се намира в словенския град Търбовле, но словенците се чудят какво да правят с този 362-метров колос край река Сава, след като стане непотребен, съобщава Танюг.

Коминът е изграден през 1976 г. и представлява истинско строително чудо, устойчиво и при най-силни земетресения. Топлоелектрическата централа в Търбовле, на която принадлежи гигантският комин и която произвежда 6 процента от словенската електроенергия, е в процедура на ликвидация, след като бе установено, че производството й е неикономично. Пропаднаха и преговорите за продажбата й на руския бизнесмен Олег Бурлаков. Повечето от работниците вече са съкратени, а със спирането на производството ще стане ненужен и коминът, който отвеждаше вредните емисии от централата високо във въздуха.

Някои смятат, че ще е най-добре да бъде съборен, а други, че може да стане атракция за любителите на адреналина, например да се използва за скокове от големи височини. Това може да разкрие нови перспективи за туризма в града, който има стари традиции в минното дело и енергетиката, но сега заради кризата процентът на безработица в него е двойно по-голям от средния за страната.

От друга страна, има идеи коминът да се запази като част от индустриалното наследство или пък да се използва за топлоцентрала на биогориво. Някои пък смятат, че той може да послужи за бъдеща пещ за изгаряне на вредни отпадъци от цяла Словения.

(БТА)


9
Още по темата: СловенияЕвропакомин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
fsb преди 6 години
направете така както бихме направили ние в *** - разрушете го! Ние така направихме с нашите заводи, мавзолей и тн...
4
0
 
5
 
! Отговори
МЗ преди 6 години
Ами ако ще го използвате, сложете му презерватив!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложете му стъкла и го направете телескоп!
2
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Да последват примера на Пазарджиклии през 2010 , когато окачиха знамето на райха на високия заводски комин !
1
4
 
19
 
! Отговори
SS преди 6 години
а аз се чудих каде могат да се интегрират наще ***...