Защо котките са толкова загрижени за фризурата си?

Оказва се, че имат много по-пищна козина, отколкото подозираме
Обновена: 12 ное 2015 18:28 | 12 ное 2015 18:28,
11
Защо котките са толкова загрижени за фризурата си?
Снимка: Dnes.bg

Учени от Технологическия институт в щата Джорджия откриха защо котките облизват козината си през целия ден и полагат изключителни грижи за тоалета си, пише в. "Дейли мейл".

Причината била в това, че когато кожата е плътно покрита с косми, тя стократно увеличава повърхността си. Разгънатият размер на котешката кожа, заедно с козината й, е колко на маса за пинг-понг. А това изисква дълга и старателна поддръжка.

И тъй като пищната козина привлеча по себе си много повече прах и нечистотии, отколкото ако беше просто гладка кожа, почистването на котките изисква време, старание и отдаденост.

Екипът от Технологическия институт на Джорджия , воден от проф. Дейвид Хю, изследвал 27 бозайници и насекоми, чиито тела са покрити с козина или косми. Те установили, че една пчела е покрита с 3 милиона косъмчета. Нейната реална повърхност е колкото филия хляб.

Пеперудите имат около 10 милиона косъмчета, докато човешката глава - само 100 хиляди. Най тежка е задачата на морските видри, когато трябва да почистят козината си. Нейната реална повърхност заради сгъстеното окосмяване би била равна на хокейно игрище.

Повечето от животните са изработили успешни тактики за почистване на кожусите си от прах, полени и други замърсители. Кучетата енергично се разтръскват, когато се намокрят. А плодовите мухи използват косъмчетата на главите си, за да катапултират праха с ускорения, надвишаващи 500 пъти земното притегляне.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: козинакоткипочистване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
55
 
! Отговори
DDD преди 8 години
Не отричам заслугите и на кучетата в развитието на човешката цивилизация, но да наречеш котката ТЪПО животно е меко казано глупаво изказване. За разлика от кучетата, котката не се продава за парче месо, почти не подлежи на дресура и куп други "подробности" ! Котката не един път е спасявала цели народи от големи напасти - примерно чумата преди стотици години, гладът в Египет и какво ли още не ! Котката е с характер, тя е пазител на ДОМА и домашното огнище. Като видиш котка до камина и се стопляш!
2
1
 
57
 
! Отговори
:) преди 8 години
Сладката, мила мацинка - тази на снимката! Иде ти да си я гушнеш!
1
34
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по - големи мастиЙ от котките, супер подло, същевременно тъп0 и егоистично животно!