Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 г. насам

Учените ще видят върху какво е било положено тялото му
28 окт 2016 10:33, Елка Василева
86
Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 г. насам
Снимка: National Geographic

Археолози свалиха каменната плоча на гроба на Исус Христос, който се намира в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, пише National Geographic.

Реставратори, работещи в църквата, разкриха каменното ложе, върху което е бил положен Исус Христос след разпъването му на кръста.

За първи път от векове насам учени разкриват гроба на Христос. Той е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г. насам, а вероятно и преди това.

"Мраморната покривка на гроба бе премахната и ние се изненадахме от количеството материал под нея", казва археологът Фредерик Хийбърт. "Научният анализ ще продължи дълго време, но най-сетне ще може да видим оригиналната скална повърхност, върху която според библейската история е било положено тялото на  Исус Христос".

Според християнските предания след разпъването на Исус от римляните тялото му е било положено върху "погребално ложе", изсечено във варовикова пещера. Християните вярват, че Христос е възкръснал след смъртта си, а жените, които дошли да помажат тялото му три дни по-късно, не го открили.

Това погребално ложе понастоящем е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - "малка къща"“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на считаното за най-свято място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Христа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герчо, ти чел ли си изобщо нещо?
64
5
 
4
 
! Отговори
войнствен атеист преди 7 години
Четирите евангелия се разминават по следните въпроси:1. Кои жени точно са отишли към гроба и кога.2. Какво са видели там - един ангела, двама ангела, няк'во хлапе или никой.3. Какво направили след това - дали са избягали от страх, дали са били радостни, дали са казали на някого или не.4. На кой се явил Ицата първо - на жените, на Мария Магдалена, на учениците си. Дали давал да ги пипа и ако не, защо.5. Къде се явил - в Галилея ли, както казал ангелът на жените, или где му падне.
63
1
 
5
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Към 'авторката':Пише се и се изговаря Иисус Христос (с двойно "И" - заради Неговите две естества - божественото и човешкото, Бог и Човек!)
62
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исус от Назарет си е бил обикновено *** роден от майка сложила рога на добродушен дърводелец обичаш съпругата си и за да я предпази от убиване с камъни(каквито са били порядките тогава за това прегрешение) е скалъпил историята с непорочното зачатие.От своя страна малкият Исусчо, натоварен с тази "божественост" е трябвало да я поддържа с всевъзможни циркаджийски номера като оцветяването на вода с кристачета калиев перманганат и съживяване на мними "мъртъвци. С това си е изкарвал и прехраната
61
5
 
5
 
! Отговори
Бай 'Ристо преди 7 години
Да, чеда мои. Вервайте им!После можете да си сипете по една ракия.
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако е вътре трябва да е жив. Нали боговете са безсмъртни.
59
4
 
12
 
! Отговори
Москов преди 7 години
Ако няма църкви ще се наложи да отворим доста психиатрии
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно църквата отхвърля над 27 други евангелия. Явно в тях не е толкова ярко пропагандирана божествената природа на Исус. Абе все пак е по-добре хората да палят свещички в църкви отколкото да натоварват здравната система.
57
4
 
7
 
! Отговори
До Аллах Акбар преди 7 години
Най-интересното е, че преди да стане официална всяка религиозна доктрина е минала през етап изпълнен най-вече с огън и кръв. Без значение, дали ще е за да се наложи правилната вяра или след това, когато трябва да се пази господството. А кръвта и платата винаги са на неверниците, или религиозните опоненти в миналото и предимно от политическите - днес.Прав си, че християнството е налагано със сила и жестокост, но недей да пропускаш и 15-те века омраза между шиити и сунити, и последиците от нея.
56
7
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Аман от религиозно целомъдрие......не само християнско!
55
6
 
15
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Толкова глупости, като тези в коментарите тук не бях чел.Първата е, че евангелията не били писани от съвременници на Христос. Напротив - Йоан му е ученик, а другите са негови съвременници и членове на ранната църква, която не е имала нищо общо с властта за разлика от сега. Ами апостолите? Какво да кажем за тях? Щяха ли да умрат разрязвани с трион, разкъсвани от лъвове или провесени на кръст с главата надолу, ако Христос не беше възкръснал. Дали , ако всичко беше една завера, щеше да си струва?
54
6
 
6
 
! Отговори
21 век преди 7 години
Да припомням ли кръстоносните походи?същите "християни" са плячкосвали и нашите земи, а един наш владетел си направи чаша от главата на един такъв благ християнин
53
6
 
8
 
! Отговори
, преди 7 години
До Revolution_нищо против, но все пак да сме коректни и по-малко лицемери, ако може!Как България смени Перун с Христос? С молитви и просвещаване ли?И двете религии са налагани със СИЛА и против волята на хората!Ай да не се правите на будисти :D
52
8
 
8
 
! Отговори
21век до Revolution_ преди 7 години
"Щом нашите предци са си я запазили и са давали живота си заради нея значи е била много важна за тях." А знаеш ли колко от нашите деди Борис изби за да наложи християнството на българите?
51
6
 
8
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Що никой не споменава за "светата инквизиция"? А изгорените живи в името на какво,а???????
50
7
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 7 години
" Бачковския манастир:Партений издига църквата Успение Богородично (1604) и трапезарията (1623)"-толкова църкви са строени през турско че сега вие не можете да ремонтирате...Ако тръгна да ти цитирам само....Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал зарад
49
8
 
3
 
! Отговори
Зеле преди 7 години
Ами ако намерят кокали????? Кво прайм тогава???????
48
6
 
10
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
До 21 векДа но християнството е сила. И тук не говоря специално за църквата, а за християнската вяра като цяло. Щом нашите предци са си я запазили и са давали живота си заради нея значи е била много важна за тях. Въпреки, че и.зродите турци са ги убивали заради вярата им.
47
5
 
13
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
До Аллах АкбарПълни глупости, на всякъде исляма е налаган със дръвници и кръвопролития. Точно в Родопите върху дедите на днешните п.омаците е налагано най-големите репресии да си запазят главата и да приемат исляма.
46
4
 
4
 
! Отговори
21 век преди 7 години
Аз съм атеист но има някаква висша сила . Но тези които правят атентати, доносници на КГБ в джамии и църкви да ми казват днес кое е правилно и кое не е-NO PARASAN!!!Няма населено място където религията да не е наложена с проливане на кръв.Да не забравяме как църквата се е справила с учените в миналото за да може да държи хората в заблуда. Та да криеш познанието и истината не е ли дело на "дявола"? Да убиваш и нарушаваш божиите заповеди не ли е богохулство? Чисто лицемерие за да държи хората в заблуда и подчинение за да могат духовници да се обогатяват. А тези които посегнаха на деца....повръща