Стъклопроизводството възникнало в Египет, а не в Месопотамия

Досега месопотамци се смятаха за негови създатели преди около 3600 г.
23 ное 2016 11:30, Елка Василева
0
Стъклопроизводството възникнало в Египет, а не в Месопотамия
Снимка: архив, Reuters

Древните месопотамци се смятат за създатели на стъклопроизводството преди около 3600 г. Възможно е обаче те да са правели имитации на стъклени предмети от Египет, където вероятно е възникнал този сложен занаят, съобщи сп. "Сайънс".

Хипотезата, че Месопотамия е люлка на стъкларството, се основава основно на артефакти, намерени преди около век на обекта Нузи в днешен Ирак. Международен екип археолози, ръководени от Андрю Шортланд от университета Кранфийлд, установи, че смятаните за най-древни стъкларски произведения там са изработени преди около 3400 години, по-късно от мисленото първоначално. В сравнение с направените в Древен Египет по същото време месопотамските са направени с по-проста техника и в по-малко цветове.

"Стъкларите в Нузи вероятно съзнателно са имитирали египетския стил, а не са били новаторите в стъклопроизвоството" - каза Катрин Еремин от екипа.

Древноегипетските стъклени изделия на тази възраст са в червено, зелено, жълто, матово и прозрачно синьо. Месопотамските са предимно прозрачно сини и главно мъниста, като вълнообразните линии по някои от тях са съвсем груби. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари