Красотата на Плитвишките езера

Една от забележителностите на Хърватия
22 фев 2017 14:07, Михаела Лазарова
2
Красотата на Плитвишките езера
Снимка: boredpanda

Балканите са едно от най-красивите места в Европа. Днес споделяме с вас пътешествието на един фотограф в Хърватия и по-точно неговото посещение в един от най-големите национални паркове - Плитвишките езера.
Общата площ на националния парк е 295 кв. км, а площта на езерата е 2 кв. км. Районът е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Намира се в Източна Лика, между планините Мала Капела и Плешивица.

В парка има 20 красиви пещери, а поради различните природни особености, езерата се делят на горни и долни. Най-високото от тях е Прошчанското езеро. Красивата гледка е допълнена и от гъстата гора, която се простира около водните басейни.

Долните езера са по-малки и по-плитки и се намират върху варовикова основа, а също така са разположени в каньон от отвесни скали, изсечен от реката през времето, предшестващо езерния етап.

Любопитното е, че карстовите извори се захранват от подземни води от карстовия фон, който се намира само частично в границите на парка. Главното количество вода в езерата донасят потоците Църна и Биела риека, Плитвица и Сартука, които се вливат в езерата от карстови извори.

Още по-интересно е, че под влияние на натрупващия се шуплест варовик при водопадите, дълбочината, големината, формата, дори и броят на езерата постоянно се променят. В галерията ни може да видите уникални кадри от парка през зимата. Всичко е покрито със сняг и лед и е като в зимна приказка.

Повече може да видите в Az-jenata.bg


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
21
 
! Отговори
Сведущ преди 4 години
Казват се Плитвички, не Плитвишки.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красота...