Звездният ни рожденик днес: Симеон Сакскобургготски на 80

Ето най-важното за последния български цар
16 юни 2017 07:10, Красимир Ангелов
91

Снимка: Булфото

На днешния 16 юни своя 80-годишен юбилей празнува последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. Роден през 1937 година в София, той наследява на трона своя баща Борис III още на 6-годишна възраст.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща 50 години по-късно – през май 1996 г. Става става министър-председател от 2001 до 2005 година.

Ето най-важното и любопитно за последния български цар:

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон.

Бъдещият цар произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. По майчина линия Симеон II е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия.

Негов кръстник е генерал Данаил Николаев, сочен за патриарх на българската войска.

Още като бебе, чрез прокламация от цар Борис III, прочетена на 27 юни 1937 г. от министъра на войната Христо Луков, княз Симеон Търновски е зачислен в Шести пехотен търновски полк с чин подпоручик и е назначен за шеф на Деветнадесети пехотен шуменски полк, на Първи армейски артилерийски полк и на Трети конен полк.

Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г. Заради ненавършено пълнолетие обаче от негово име управлява регентски съвет.

На 16 септември 1946 г., след проведен референдум за провъзгласяването на България за република, царското семейство на практика е прогонено от страната.

След референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил III. Там Симеон Сакскобургготски завършва британския колеж "Виктория" в Александрия.

Няколко години по-късно - през 1951 г., семейството се установява в Испания.

На 21 януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за испанката Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета.

Симеон Сакскобургготски е носител на най-високите степени на над 30 европейски династически ордена и отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Горан преди 6 години
57, не ги разбираш ти нещата, очевидно е! Избил е тези 52 боилски рода, за да няма кой после да му отмъщава! Въпросът е бил много *** тогава, или той, или те! И, той естествено е избрал - те! Ако метежът на боилите е бил успял, те пък него нямаше да пожалят, нито рода му, нито приближените му! Общо взето, така са стоели нещата... А, дали е достоен за светец, е това вече съм съгласен, че определено не е! Фактически той налага християнството в България със силата на меча, и топора!
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, да. Сами си го калесахме. И Бойко сам си го вкарахме в политиката. Всичко в тази държава е нагласено, непочтено и народа никой не го бръсне за слива. И Костов и Стоянов и Михайлова бяха висока топка, имаха класа, но нямаха опит, не познавала мръснишките номера, а трябваше. Хората им повярваха, цялата власт беше в ръцете им. Позволиха посредствеността да ни превземе тотално. В такива случаи най умните са най виновни.
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му е звездното на бай Симо Ментата? Дойде, излъга народа и си прибра имотите (или поне опита).
49
5
 
2
 
! Отговори
до #54 Горан преди 6 години
За българските корени е спорно,но дори да не е,какво от това?Княз Борис Първи е избил цвета на нацията ни...не 52-*** човека,а 52 благороднически РОДА!За срам на църквата ни този човек даже е обявен за светец!Убивал с оправданието,че го прави за налагането на християнството.Същото оправдание е използвано и за първия голям геноцид в съвременната история на човечеството-когато испанските конкистадори са избили милиони южноамерикански индианци и са съсипали уникални култури.Но не и сънародници!
48
0
 
2
 
! Отговори
Горан преди 6 години
До 55 Анонимен: Брей, много умен тоз Костов! Много умни хора, го подкрепили, пък той ги излъгал, иначе щял да създаде една много уредена държава! Ама, че измама! Много е умен и Костов, та и тези, дето го бяха подкрепили, и той ги излъга! Няма що! Натресли ни царя? Дръжки, никой не ни го натресе, сами си го приехме!
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С всичките си грешки и страхливост, ако не бяха ни натресли царя, Костов щеше да създаде една много добре подредена държава. Костов е най-големият виновник, който уби вярата на умните хора в него. Позволи на много ограничени хора да го смачкат.
46
2
 
9
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Тъжна история! Жив и здрав да е! Но нито е с български корени, нито нищо. Родственик е на кого ли не, но не и на България.
45
4
 
9
 
! Отговори
нормално е преди 6 години
Нормално е *** и Андрешко да харесват нискоинтелигентни знаменосци на чалгата и простащината като Слави и Бойко и останалата чалгарска ***, която ни залива и да не харесват Царя и всеки по-интелигентен и културен човек.Все пак сме най-зле в цяла Европа и това е заради умствения капацитет на населението.Харесват си чалгичката, простащината и наглостта. Как да харесва един чалгар...да кажем класическата музика или джаза? Как да харесва Царя?
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическият *** Андрей Райчев беше много добре определил мадридския папардак! Беше заедно гост със Сашо Диков преди няколко години в предаването на Диана Найденова и по едно време вика...Бойко Борисов е "шумен"...обича всички да го снимат, за разлика от Царя, КОЙТО НЕ ЗНАЕ КОЛКО Е ЧАСА! Муахаххаха...
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито ни е звезден,нито ни е цар!!!Само скверни името на цар Симеон Велики-син на княз Борис I от Крумовата династия.При управлението на Симеон Велики границите на България достигат до три морета Бяло, Адриатическо и Черно,а съвременници сравняват столицата му Преслав с Константинопол.А този на снимката е самозванец и не е нито българин,нито цар,а Мадридкия крадец.
42
13
 
7
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Единственият държавник, който сме имали след 44-та година!Единственият политик, от когото не ме е било срам!Първият и единствен политик, който донесе на страната ни международно уважение и признание, без него щяхме да видим ЕС и НАТО през крив макарон (то затова и пропагандата на троловете е толкова силна против него).Една молба-към всички, които лъжат с епитета комарджия-нека посочат поне едно доказателство, че Царя някога е стъпвал в казино (освен за благотворителни събития).Благодаря.
41
4
 
10
 
! Отговори
освен това преди 6 години
Дори не е Сакс Кобург Гота, а е Сакс Кобург Кохари - унгарски полуеврейски клон на фамилията.Единственото което го интересуваше беше да прибере имотите на интенданството, които винаги са били държавни а не частни на баща муСъщия крадльо като дедо си фердинанд
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звезден, та дрънка.
39
4
 
13
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Издънки на сатрапи! Добре образовани и лустросани наследници на онези, които са виновни за смърта на милиони през първата световна война. Още си живеят добре, още имат пари ограбени от хората.С какво е заслужил уважението ни нашият комарджия? Кой му дава правото да притежава огромни площи от родината ни? ДЕдо му е дошъл с една карета багаж! Имотите са държавна собственост и с референдума от 45година България е република! По същата логика трябва да се върнат резиденциите ва Тошовите наследници!
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжец!!! Не ти честитя нищо!
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симо Горския!
36
9
 
14
 
! Отговори
Бай Паразит преди 6 години
Всички монархи са кърлежи на обществото.
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2001 тази гад порази България право в сърцето. Тъкмо страната беше тръгнала напред и се появи мадридският плъшок и ЕМ на всичко.
34
4
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Още един който нА ОПРАЙ?За 800 дни.??????П.П.АБСОЛЮТНО без никакъв коментар!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и последната семка ли е затрита от Шишмановите? Все нещо не е ли минало през вековете?