Звездният ни рожденик днес: Симеон Сакскобургготски на 80

Ето най-важното за последния български цар
16 юни 2017 07:10, Красимир Ангелов
91

Снимка: Булфото

На днешния 16 юни своя 80-годишен юбилей празнува последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски. Роден през 1937 година в София, той наследява на трона своя баща Борис III още на 6-годишна възраст.

Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща 50 години по-късно – през май 1996 г. Става става министър-председател от 2001 до 2005 година.

Ето най-важното и любопитно за последния български цар:

Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон.

Бъдещият цар произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. По майчина линия Симеон II е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия.

Негов кръстник е генерал Данаил Николаев, сочен за патриарх на българската войска.

Още като бебе, чрез прокламация от цар Борис III, прочетена на 27 юни 1937 г. от министъра на войната Христо Луков, княз Симеон Търновски е зачислен в Шести пехотен търновски полк с чин подпоручик и е назначен за шеф на Деветнадесети пехотен шуменски полк, на Първи армейски артилерийски полк и на Трети конен полк.

Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г. Заради ненавършено пълнолетие обаче от негово име управлява регентски съвет.

На 16 септември 1946 г., след проведен референдум за провъзгласяването на България за република, царското семейство на практика е прогонено от страната.

След референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил III. Там Симеон Сакскобургготски завършва британския колеж "Виктория" в Александрия.

Няколко години по-късно - през 1951 г., семейството се установява в Испания.

На 21 януари 1962 г. Симеон Сакскобургготски се жени за испанката Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета.

Симеон Сакскобургготски е носител на най-високите степени на над 30 европейски династически ордена и отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
16
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Всеки народ си има история. Симеон е част от историята на България и никой не може да го отрече. Тези които го хулят няма да попречат на юбилея му а тези които го хвалят няма да бъдат удостоени с честта да са сред гостите...Той е бил Министър-председател на държавата ни и следователно е редно да се отбележи кръглата му годишнина и като Християни трябва да кажем: Да е жив и здрав! А за останалото има кой да го съди - не забравяйте какво го сполетя със синът му а не се знае и още какво го чака...
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз така чух,тръгват с три вагона храни и алкохол и злато,отишли първом при немците,французите,англичаните и те ни отказали да продадат цар за бг и се съгласява Фердинанд от Виена,който не е знаел добър ден на бг и как стана тогава цар!????хапнали,пийнали в кръчмата,казали му еееее айде ща напрайм цар в Бг,ето ти злато и ще си богат цар,ще ти дадем и земи и гори и поля и пей сърце,само да ни представляваш в еуропата и хоппааа готово..попитах,къде е връзката му с бг царе???? и все пак някой знае
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още като го избраха за министър председател тоя, Дългия кани в предаването си една вечер Христо Стоичков и го пита:- К'во мислиш за царя?А Стоичков:- Аз познавам само един цар- цар Киро!Цялата зала в бурен смях!
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 39 Баща му беше голям човек, но дядо му бе същия *** като него.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам тоя как изкара и толкова време на власт с толкова много червени кскети в партията си. Явно царя има добри умения друг щеше да потъне и за месец
27
3
 
17
 
! Отговори
MAD преди 6 години
Симпатично си е нашето царче. Незнам какво българско има в него, но знам че той набута във властта НАЙ ДОЛНИЯ КРЪДЕЦ НА БЪЛГАРСКА ЦЕННОСТ, ПРОДАЖНИК НА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И *** - БОЙКО БОРИСОВ, КОЙТО ОТ СВОЯ СТРАНА ВКАРА В ПАРЛАМЕНТА И ВЛАСТТА ДРУГИ КРАДЦИ, МАФИОТИ, АЛЧНИ МОШЕНИЦИ И ТОВА "ПРАВИТЕЛСТВО" СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО В ЕДНА СБИРЩИНА НА ГЛАДНИ ***, КОИТО НЯМАТ НАЯЖДАНЕ И РАБОТАТА ИМ Е ЕДИНСТВНО, КАК ДА ОГРАБИМ ОЩЕ БЪЛГАРИЯА дали "царя" не седи зад всичко това?
26
3
 
19
 
! Отговори
Пенев преди 6 години
Международен аферист, комарджия, крадец и престъпник! А за министрите му да не говорим!
25
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Защо ни занимавате с този ***.
24
2
 
16
 
! Отговори
Трол Горянин до 18 преди 6 години
Били избрали първия цар в кръчмата , също както сега избират министрите .
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите с мед го калесваха да го върнат е поне си върна имотите не може да го виним с такъв екип такъв провал. Другарите не могат да управляват все Путин и Кремъл и царя са им виновни.
22
3
 
11
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Кое му е звездното на това недоразумение-престъпник?Не забравяйте,че дядо му е дошъл в България гол като пушка.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадлив дедо никога не е бил коронясван за цар. Факт! Произходът му не е български. Факт! Регентският му съвет на Царство България също е в нарушение на конституцията. Факт! Последните български царе падат с падането на Второто българско царство. Факт! Нека си носи "титлите" в казината на Монако, тук само необразованите му се радват...
20
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-свестния човек в държавaта е царя прекалено свестен за да обеси по върбите тия дето го изгониха някога. Тука сега хората на Кунева го плюят защото не можаха да го окрадат достатъчно.
19
3
 
9
 
! Отговори
Вчера преди 6 години
гледах едно лице от същото семселе,именуващо се княз Кирил български което не можа две думи на български език да каже!Кеф!
18
5
 
6
 
! Отговори
100йчо от с.100жер преди 6 години
Дядо Симо успяваше да балансира между всички основни играчи, така че всеки да топи пръстчета в меда, а и за него да има предостатъчно. Личи си, че е човек с друга кръв, а не с просташкото ДНК на останалите ни политици.
17
4
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Тоз сайт скоро съвсем ще бъде демократизиран, защото руските хакери са го погнали. Aко ти е лабава ситемата бегай надалече и никога не поглеждай назад.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,разбрах цар е,НО МИ КАЖЕТЕ КАКВА Е ВРЪЗКАТА С ЦАРЕТЕ СИМЕОН ПЪРВИ,БОРИС 1,ИВАН-АСЕН??КЪДЕ Е ВРЪЗКАТА С ЦАРЕТЕ,КОИТО СА УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ?????НЯМА ТАКАВА!!!!!!!ФЕРДИНАНД Е ИЗБРАН ОТ ТРИМА БГ,КОИТО НЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ ЬА УПРАВЛЕНИЕТО КОЙ АДЖАБА ДА Е И ЗАТОВА СИ ИЗБИРАТ ЦАР ОТ КРЪЧМАТА ВЪВ ВИЕНА.АКО СЕ БЪРКАМ ПОПРАВЕТЕ МЕ
15
2
 
19
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Моля, махнете снимката на този "цар". По-добре покажете дупето на Ким Кардашиян!
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти по 800 дни минаха?
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета"........!!Тези се плодят като индийци.