Връщаме часовника назад с 1 час утре. Но защо!?

Всичко започва през далечната 1916 година в Германия
28 окт 2017 13:33,
34
Връщаме часовника назад с 1 час утре. Но защо!?
Снимка: Visualhunt

На 29 октомври връщаме стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно.

Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня, обяснява Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен пред "Дарик".
 
Тя пояснява, че смяната на часа се въвежда през 1916 година в Германия по време на Първата световна война. По-късно това започва да се прави и в Англия, казва тя.

Още по темата

В България тази практика е въведена през 1979 г. с Устав на Министерски съвет.

Така през пролетта преминаваме от астрономическото време към лятното часово време. Това става всяка година, събота срещу неделя, през последната седмица на март, като в 03.00 часа сутринта местим часовника с един час напред - 03:00 става 04:00.

През есента се връщаме към астрономическото време - всяка година е в събота срещу неделя, през последната седмица на октомври, точно в 04:00 часа сутринта и сменяме часа с един час назад.

Тоест 04:00 часа сутринта става автоматично 03:00 часа сутринта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
10
 
! Отговори
преди 6 години
Слънчевият календар е неточен най-точен е лунният календар и съвпада със биоритмитите на човешкото тяло. Ако хората се научат да живеят по лунния календар много проблеми със здравето на хората ще се решат.
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 Стига се излага, бе! Аз при смяната на лятното с зимното часове време пак си ставам 1 час преди работа и обратното при смяната на зимното с лятното. Биологичния часовник на организма не можеш да го излъжеш.
4
5
 
33
 
! Отговори
Аз преди 6 години
мисля, а и не само аз, а и много от умните и мъдри хора в Европа и света, че смяната на астрономическото с лятно часово време е доказано вредно за психическото и физическо здраве на малки и големи хора. И ако тези, от които зависи да спрат тази смяна са наистина толкова загрижени за здравето на народа ни, нека започнат с това. Да спрат с експериментите на здравето ни и да оставят нормалното астрономическо време. Амин!
3
2
 
18
 
! Отговори
С. преди 6 години
До НемезисДано не го каза сериозно!
2
20
 
4
 
! Отговори
Немезис преди 6 години
Това е заради мистериозна планета във слънчевата система, която все още не е открита. Oрбитирайки ни изтегля леко надалеч от Слънцето и затова през зимните месеци на Земята е по-студено земното въртене леко се забавя и денят става по-къс.
1
6
 
30
 
! Отговори
Неприятно... преди 6 години
Ох, сега трябва да стоя буден до 3:00, за да си местя стрелките!