Евросъюзът доволен от еврошефството ни, дава ни пари за "Хемус"

С нови европари: Метрото до Благоевград! Премиерът: Може и до Солун
1 апр 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
142
Евросъюзът доволен от еврошефството ни, дава ни пари за "Хемус"
Снимка: Булфото

Автомагистрала "Хемус" ще свърже София и Варна много по-рано от очакваното! Новината дойде тази сутрин от Брюксел, където лидерите на ЕС са останали изключително доволни от българското председателство и проведената среща на върха ЕС – Турция във Варна.

Заради отличните ни резултати Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер са обещали на премиера Бойко Борисов незабавно финансиране за най-големите инфраструктурни проекти на държавата. Двамата лидери са останали очаровани от Варна и резиденция Евксиноград и са изразили мнение, че морската ни столица трябва час по-скоро да бъде свързана с магистрала с главния град София.

За целта ще бъдат отпуснати европейски пари, с които магистрала "Хемус" да бъде завършена до 2020 година, вместо очакваното - през 2025 г. Самият Жан-Клод Юнкер е поискал до другото лято да бъде официално открит поне един лот от новото трасе, за да може той лично да пререже лентата преди края на мандата му като председател на ЕК.

Премиерът Бойко Борисов увери, че строителството на новото трасе може да започне до броени дни. "Живи и здрави, с благословията на началника горе, имаме готовност да направим първа копка още идния четвъртък. Ще го отложим обаче, защото са светли празници, хората боядисват яйцата, пекат кузунаци, а и тези дни владиката казва, не се работи!", посочи Борисов пред родните медии в сутрешните часове на 1 април.

Той обаче увери, че работата скоро ще започне, а през лятото на 2020 година цялата магистрала трябва да бъде готова.

Освен за магистрала "Хемус", ЕК е обещала и още пари за столичното метро, което на практика ще стига чак до Благоевград. Идеята е да бъде изградено специално трасе и да бъдат закупени  специални двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по модернизирано бързо жп трасе да правят връзка с Перник, а оттам – чак до Благоевград. Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро.

По този начин от Благоевград до центъра на София ще се стига само за около час.

"Ако колегите от Солун копнат малко до границата, може и до там да го закараме, да си имат и те метро. Хем и българинът ще ходи доста по-бързо на море в Гърция – джапанките, сакчето, на метрото и хоп – Солун, Халкидики! Ама ще ни се разсърдят българските хотелиери, трябва после да пускаме метрото и до Бургас", пошегува се премиерът в Деня на шегата.

Вероятно всичко написано по-горе ще стане факт някой ден, макар и не през 2020 година. Но пък не пречи да помечтаем, особено на днешния 1 април. Честит празник!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: 1 априлДен на шегата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно е да прочетеш заглавието, за да видиш робското ни мислене! "Брюксел доволни, дават ни пари" или в превод "Господаря е доволен, ще ни потупа по главите и ще ни награди" Това са десетилетия вечно кланяне към някой!
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 57Искаш да кажеш, национализираха всичко. На *** език - откраднаха. И в цялото това изобилие нямаше дори тоалетна хартия в магазина.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се довършва магистралата за Варна и ново метро -т.е. отново за софиянци. А нещо за хората от северна България да се прави? За пътища във видинско нещо да се чува въпреки протестите? Явно трябва да се направи бойкот на София и управниците там, защото разделят българите на две за едните има магистрали, а за другите разбити второ и третостепенни пътища.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 72не бе .. не са 5.4 милиона. 1 милион са!
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците вече могат да ни лазят само в краката по доходи и заплати.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не може хем с Русия, хем богати.
52
6
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
За 45 години онези построиха цяла една страна от нулата. Пътища, язовири, жп трасета, заводи, летища, пристанища, АЕЦ итн. Всички тези порутени вече инфраструктури са които още се използват. За 30 год в България се направиха няколко магистрали с разбира се крадене на пари и материали, и на втората година трябва да ги кърпят. Не съм фен на Живков, но не говори глупости че Борисов направил много повече от него, защото ставаш смешен! Истината е че сегашните само ремонтират правеното от онези
51
3
 
2
 
! Отговори
do 59 преди 6 години
Много други неща нямахме по онова време. За сметка на това имахе трудови лагери, "приятели", дето ви докладваха за нас, дефицит и стоки под щанда.....Ама за вас, партийните секретари, активните борци, номенклатурчиците, ДС кадрите беше по друга работа. Затова така с умиление се сещате за онея времена
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60Има още една лъжа.1945 година в България е имало 7 млн население.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не искате пари от Москва бе лицемери !Харчите парите на ЕС но иначе подкрепяте Русия а?Но този път номера няма да мине западняците може да забавят но не забравят .Това предателство което извършиха гражданите за европейско развитие на България като не подкрепиха ЕС по случая "Скрипал" а подкрепиха хулигана на Европа Путин ще има значими поалвдствия! Но жалкото е че ще страдат обикновения българин а не Борисов и Сидеров.
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Съветско робствоПропуснал си кога ставаме 8 млн :1945 България 5.9 милиона1952 България 8 милиона1989 България 8.9 милиона2017 България 5.4 милиона - истинската цифра е 7.2 милионаТа, от 1952 за 37 години България нараства с едва 1 милион. Въпреки грижата от Партията. Сега, 2017 година имаме 7 милиона българи в България и 2 милиона българи на Запад избягали от соца, Лукановата зима и Виденовата зима - все комунистически приноси.Но такива сте от БСП - имате днес национален празник
47
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е най добрия Премиер на България в последните десетилетия. Той единствен мисли и работи в името на народа. Това , което той построи за една петилетка , Тодор Живков не можа да построи за 30 години.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обява на Позтано 20 . Другари, днес ще се проведе тържествено честване на празника на лъжата и хумора на др. Лъжа / Нинова /.
45
7
 
7
 
! Отговори
благодарим ти преди 6 години
Благодарим ти за нищото, което правиш, другарю Борисов!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитанеСтотици хиляди пъто по малко от соца и съветското робство
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поздравления за Националния празник на БСП и личният такъв на Нинова.Честит Първи Април Другари.
42
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не четете на платените герберски коментари който само ви промиват мозъка рано сутрин защото така е наредил *** на телевизиии на радиа и в интернет пространството новини,пуснете си на запис по добре тези предавания :Минчо Христов премълчани истиниили господари на ефираили шоуто на Слави Трифонов и там ще разберете къде отиват парите на най бедния изчезващ народ.
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука има некви платени от ГЕРБ където оставят минусчето ама и вашия ред ще дойде бездарници с камъни ще бъдете потрупани бездарници.
40
1
 
14
 
! Отговори
agy преди 6 години
хехе чести 1 април
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснете си народе предаванията на Минчо Христов премълчани истиниили господари на ефираили шоуто на Слави Трифонов и там ще разберете къде отиват парите на най бедния изчезващ народ.Боко санировката,Цветан банката,Цецо закрилника на мафията,Валери оградата,Гинка Борисова Ошфорова,и Делян качето сланина.все убавци.