Ейприл, момичето, което просто изчезна от лицето на Земята

Близо 50 г. никой не е разгадал случая с Ейприл Фаб
13 апр 2019 12:15, Нели Христова
80
Ейприл, момичето, което просто изчезна от лицето на Земята
Снимка: BBC

На 8 април 1969 година слънцето свети жарко от небето. 13-годишната Ейприл Фаб се качва на колелото и тръгва към къщата на сестра си. В чантичката си има 10 цигари, които иска да подари на нейния съпруг. Но Ейприл така и не пристига в техния дом. Нито се връща при родителите си. Половин век по-късно, никой не знае какво се е случило с момичето.

Родителите й осъзнали, че нещо не е наред, когато вечерта от дъщеря им нямало и следа. Веднага се обадили на полицията, която започнала разследване. Всъщност, това било най-голямото издирване, което Норфолк някога е виждал. Били проверени близо 400 къщи, проведени хиляди интервюта, взети са 2000 показания. И все пак – мистерията не била разгадана. Момичето просто изчезнало от лицето на Земята.

Най-малката от три сестри, Ейприл била добре позната на жителите на Норфолк. Тя била срамежлива, обичала животни, събирала марки, бродирала и обичала да гледа Top of the Pops. На стената й били закачени постери с любимите й изпълнители.

Първият сигнал в полицията пристига в 22 часа вечерта, когато никой не е виждал Ейприл цял ден. По това време колелото й е намерено от непознат моторист в поле наблизо. Това навежда властите на мисълта, че момичето вероятно е било отвлечено.

Рано сутринта на 9 април, в полицията пристигнал детектив Реджиналт Лестър, който веднага тръгнал да разследва версията за отвличане. Този случай го преследвал до края на живота му, 48-години по-късно.

Постери с лицето на Ейприл били разлепени навсякъде. Хеликоптер обикалял далечните райони извън Норфолк, 40 офицери обикаляли из града, почти всички полицейски кучета им помагали в издирването.

На втория ден от нейното изчезване и гражданите се включили в акцията. Идват и първите следи – открита е кървава кърпичка, бронирана с буквата А, забързан ван е профучал през град наблизо, група хора са видели момиче да се качва на влака до Норич. Издирването вече покрива по-голяма територия.

На третия ден родителите й се появяват по телевизията с призив, ако е избягала – да се върне. Те дори оставят лампата на верандата включена, а вратата отключена, в случай че се върне.  Постерите на стената в стаята й така и не са свалени.

Това което полицията знае е, че по пътя към къщата на сестра си, Ейприл видяла две свои приятелки, които си играели с магаре в полето наблизо. Тя спряла, погалила го и после продължила. За последно е видяна от шофьор на Land Rover в 14:06 часа. Девет минути по-късно колелото й е забелязано в далечината от работещи наблизо хора. То било изхвърлено от пътя, а от момичето нямало и следа.

Точно в тези девет минути се крие отговорът, какво се е случило с момичето. Но колкото повече време минавало, толкова повече изстивал случая.

Кървавата кърпичка се оказала на жена, която почиствала коляното на малкото си дете, шофьорът на вана имал алиби, теорията, че Ейприл се е качила на влак, се оказала лъжа.

Молитви се провеждали в местната църква всяка неделя. Богат мъж обявил награда, ако някой помогне за откриването на момичето. Но прогрес по случая нямало. И така цели 50 години.

Полицията тръгвала по много следи – известни серийни убийци, свидетелства за човек, който копаел гроб на сутринта на Великден, видения на хора, които вярвали, че са екстрасенси.

През 1998 година умира бащата на Ейприл, през 2013 г. и майка й. Те така и не успяват да я погребат. Двете й сестри продължават да получават информация за случая, ако такава се появи.

Пред църквата, която 13-годишното момиче посещава, се издига неин мемориал, заобиколен от нарциси, които разцъфват всяка година около годишнината от изчезването й. Полицаите, разследвали случая, които още са живи, смятат, че истината може да е укривана от някой от местните, но запитани дали има шанс изчезването на Ейприл да бъде разгадано сега, те единодушно отговарят: "Не знаем“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен зетя е забъркан в тази каша.
48
3
 
2
 
! Отговори
a преди 5 години
За хората които просто им е интересно - и в БГ изчезна един немец, преди години, просто побягна там във Варна и от тогава никой не знае къде е. Такива случаи са доста интересни, заслужава си човек да се опита да помогне.
47
1
 
17
 
! Отговори
Палмето преди 5 години
А помните ли как само за една събота и неделя изчезнаха всичките спестявания на хората.И до сега не е открит виновникът,хем всичко е документирано до стотинка,черно на бяло.Ето това е мистерия.Ами ,,масовата'' приватизация ? Там пък перверзията с ,,масова'' няма друг аналог в целият свят.То и в ,,Капиталът'' на К.Маркс е написано че хората се делят на масите/матряла,и олигархията на управляващите.Дори и днес ни наричат ,,матрял'', Младенов/танкиста, нарече хората ,,тълпа''.Ето това са мистерии.
46
7
 
15
 
! Отговори
Попокатепетъл преди 5 години
Пишете и за момчето, което искаше да отиде на бригада в САЩ и изчезна в американското посолство, където е отишло уж за интервю. Имаше 2-3 репортажа, после гробовно мълчание. Уж точно тогава камерите в иначе строго пазеното посолство не работели. Нашите "дипломати", заплащани от нашите данъци, не направиха нищо тогава. То пък какво да направи колонията, нали е на територията на метрополията.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен много повече ме интересува къде изчезна оня с тризонета и сауната и каруцата на недекларирания покрив. Скриха го в очакване да отмине бурята, а после пак ще ни го тикат в лицето, както похитители натикват ***, носна кърпа в устата на отвлечения...Какво ме интересува някаква английска мистерия отпреди 50 години. Мен ме интересува България днес!
44
6
 
13
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
Англичаните пак са добре! Изчезнало било едно момиче! По времето на психопата Сталин от територията на СССР "БЕЗ СЛЕДА" ИЗЧЕЗВАТ МИЛИОНИ ХОРА! След втората световна този съветски патент Е ПРЕНЕСЕН ВЪВ ВСИЧКИ СЪВЕТСКИ ВАСАЛИ В ИЗТОЧНА И ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ!
43
0
 
14
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
Има много мистериозни случаи.Има еден ,който и до сега не е получил цялостно и завършено непротиворечащо обяснение .Даже цял проход има наименуван на него."случай на перевале дятлова"Там загиват 9 човека и до сега няма строина версия,която да обясни изцяло случая и обхванала всички находки и следи ,без да противоречи на някоя или да няма логично обяснение за някоя от тях.
42
3
 
20
 
! Отговори
джак дъ рипър преди 5 години
Има някаква натрапчива мания у почти всички родни медии да ни тикат по един или друг начин англия пред очите,ако не е кралското семейство ще някой друг,но без английска новина не оставаме нито ден.
41
5
 
18
 
! Отговори
Мосю Густав преди 5 години
Спомнете си за Павел Дашев от Кюстендил - изчезна на 27ми Септември 2004 в Студентски град.
40
2
 
28
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Изразът "девет минути по-късно" е от важно значение за следствието. Там с заровено кучето, в тези 9 минути. Интересен материал от г-жа Христова. За съжаление има хиляди неразгадани до днес случаи на деца, повечето от тях - момичета. Мисля си, че педофилията не е от вчера. Педофилите обикновено умъртвяват жертвите си, за да не бъдат заловени по-късно. особено, ако жертвата ги е разпознала.
39
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
е какво,хората обичат истории със загадки и мистерии....Който е настроен по-прозаично,да иде на матряла с габровци,за да прочете как тия,които бият "афроамериканците" си, се мешат на българите как да процедират с "индобългарите" си..Иначе:-Има доста подобни необясними истории..Не съм убеден,че ВСИЧКИ са плод на "фантазии",или евтин мерак към слава..
38
4
 
29
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
и Петко Посерков така изчезна преди 5 годиниОбявиха го за издирване, цял месец го търсиха с армия и полиция.... накрая Петко се върна от Гърция и учуден пита защо го търсят
37
2
 
8
 
! Отговори
жалко преди 5 години
Има много подобни случаи, Скоро имаше репортаж за едно семейство (бащата тираджия) , пътували тримата с камиона, последно спиране по тахограф на една бензиностанция, километри по-късно камионът се обръща, родителиге загинали, а от детето им - нито следа.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската мафия #КОЙ е на път да заличи цяла държава от лицето на земята.
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ме интересува англичанка? Тези психопати са избили толкова народ, че нищо не им пречи да утрепат младо момиче от собствения им народ. Не мога да ги мисля. Откакто притиснаха българското правителство да разреши създаването на антиконституционната партия ДПС нищо не може да ме накара да им съчувствам.
34
4
 
6
 
! Отговори
Ибн Ебн Ал Хабиб преди 5 години
"По това време колелото й е намерено от непознат моторист в поле наблизо""За последно е видяна от шофьор на Land Rover в 14:06 часа. Девет минути по-късно колелото й е забелязано в далечината от работещи наблизо хора. То било изхвърлено от пътя, а от момичето нямало и следа."Значи, работещи наблизо хора или непознат моторист ?! Кой е намерил колЛото?
33
3
 
4
 
! Отговори
СопоБококо преди 5 години
ко ме е еня за непознатите когато оня ден от въздуха за късмет щеше да изчезне фалконизираки се централният предател на Републикътъникой не ми е казал за случилото се преди 50 годинии престанете когато ГЕРБ е на жласт тенденциозно да пишете за смърт, умирачки и недоразследваното убийство *** кучето в Нови искърДръжре се споко базуката не трае когато е ръцете на БокоБаба бае баба бае
32
6
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
открийте сами, каква е разликата между костовата диктатура и тази на еспч!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Браво *** 39Не. Просто намерих статията откъдето са я превели. Най отдолу са написали двусмислено в британската статия ако някой знае нещо сега бил момента да разкаже какво знае или да се предаде виновника сам след толкова години като прочете статията.
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"кърпичка БРОНИРАНА с буквата А"Е това ме разби! Авторката да не превежда с гугъл транслейтъра?!?