"Погубената България" - репресиите срещу елита преди 9-ти

Авторите: Много неща ни шокираха при изследване на документите
16 май 2019 22:38, Анисия Иванова
83

Още по темата
На книжния пазар у нас вече може да бъде намерена книгата "Погубената България" -  продължение на изследването "Бивши хора“ на авторите Вили Лилков и Христо Христов, посветено на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г.

"В тази нова книга изследваме регионалните архиви на ДС за 10 големи града, влязохме в регионалните архивите и репресиите срещу неполитическия елит, което остана незабелязан като съдба в последните години", каза Вили Лилков в студиото на "България сутрин".

"Докато работихме имахме образци на хора, запазили човешкия си образ в месомелачката на тоталитаризма. Например Иван Сираков е минал през 4 лагера, включително Белене, защото е бил син на фабрикант", разказа Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Една част регионалните архиви са почистени, други са запазени, съществуват различни документи – от записки, до групови дела. В някои случаи говорим за това, че репресията се е прехвърлила върху децата, наследниците на потърпевшите от режима, които са се разбягали и не са получили шанс за пълноценна изява", коментира Лилков.

Той допълни: "Това са хора, които са градили, дарявали са, били са пример за бедни и слаби, много неща ме шокираха, докато четях документите".

В книгата са включили и неизвестни Сталински процеси, водени в България. Това са били групови процеси - срещу инженери, унищожен е целият елит на пожарната ни безопасност, на оръжейната индустрия, колежански процес. От данните, до които авторите са успели да получат достъп, става ясно още защо страната ни скъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

"До началото на 1989 години много от наследниците са живели в мълчание, но са запазили човешките си лица", обясни още Христо Христов.

Голяма част от габровските индустриалци са живеели във фабриките си, за да близко до работата, до работниците. Масово са давали 13 и 14 заплата на работниците си, даде за пример Лилков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
24
 
! Отговори
Двуличие преди 4 години
Искам книга за убитите преди 9 септември. Те не са били малко, имало е и деца. Питайте за това Ал. Йорданов - кандидат от ГЕРБ за евродепутат.
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и днеска можеше да има народен съд, вместо Костов да пише книги...
40
4
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ако трябва да сме точни, всичко започва от Между-съюзническата война обявена мало=умно от Фердинад,след това през 9-то юнският преврат,когато фашистки преврат сваля законното-избраното правителство на Александър Стамболийски,при който са убити самият Стамболийски и други членове на правителството и колелото е завърта ,на принципа ние днес вас,но са съжаление има и утре.Така,че от авторите друго не може да се очаква освен едностранен прочит на историята
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Опомнихме се, но беше вече късно" - от затвора Н. Вапцаров
38
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямото престъпление на московските лакеи е довличането на 50 000 руски снахи.
37
6
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Нито преди нито след 9-ти народа е бил добре.Докато вътрешната ни политика е подчинена изцяло на външни интереси ще бъде така.Набиите си го в главите това.Ясно е че малките държави следват историята а не я правят но надупването няма да ни извади от блатото.
36
14
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Преди осъждах действията на така наречения Народен съд. Днес виждайки как една антибългарска власт, обслужваща външни интереси, съсипва и ограбва държавата ни, а народа подлага на ГЕНОЦИД, все повече се убеждавам в правотата на действията на подобен съд и възстановяване на функциите му. Белене също трябва да заработи с пълна пара !Няма значение дали си лекар, учител или друга част от интелигенцията... Щом подкрепяш една очевидно антибългарска и антинародна власт, ти заслужаваш наказание.
35
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като България повтаря идентично стъпките и действията на монархо-фашистка България от преди 44-та, съвсем резонно е да се повтори и "9-ти Септември", ако положението продължи да се развива с такива темпове като сега.
34
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Сигурен съм, че има повече общо с чудовищните престъпления на монархо-фашисткия режим в България управлявал страната и влязал в историята като период на "белия терор", при когото са избити над 50 000 души в лагери и с отряди на смъртта и още толкова изчезват безследно. За този черен период в Българската история Антон Страшимиров пише знаменитата фраза: "Клаха народа, както и турчин не го е клал". Най-жестокото нещо е, е съзнателно се игнорита и укрива този период от историята.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това,ч е на българина му е "сбъркан чипа" си е вярно.
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakТос па и тоя ... пидисехиляди парчета били изчезнали ...
31
2
 
4
 
! Отговори
!!!! преди 4 години
Sled 10 noemvri doide troinata koaliciq Carq Borisov I Kostov, EC da Vi opravi norodnite problemi I nevoli.
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-шокиращо е да видиш прясно извадената от британския национален архив "палава бележка" на Чърчил, на която е записал предложението си за разпределение на Югоизточна Европа, в която предлага на Сталин да му подари България.
29
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой не жадува за репресии срещу политическия елит? И преди 9-ти "елитът" ни слугуваше на чужди интереси.
28
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погубена е била.Факт е, в един период е била икономически шампион на Балканите преди 9ти. След това е неофициално република на СССР.Естествено е имало бедни.Бедността е статистическа закономерност.Не може 9 от 10 да са богати.Обратното е. Но, едно е ясно и абсолютно: Тоталитаризмът е зло.Не е човешко да те издърпат посреднощ от леглото което споделяш с жена си,да те хвърлят в лагер, а по-късно можеби и на прасетата.След това да преследват децата ти.Защо?
27
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-хубаво е било. Не е имало мутри, бие сме имаше 600 квадрата къща, която после става резиденция на нека партиев.... Абе.... Ки д ви кажа.
26
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт 29Това на практика е много вярно само ще допълня че най-жестокото ни изоставане/затъпяване стана по времето от 44-та, което не се базира на политическата система в страната оприличавана като комунизъм, а на просташката диктатура на селияндурина. Този манталитет се наложи като бит и култура и до ден днешен ни смазва. Простакът продължава да е на пиадестал и ако това скоро не бъде променено природата ще ни отстрани от тази прекрасна земя!
25
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вижте какво, щом е имало толкова голямо желание за реваншизъм значи е имало защо."Селската злоба край няма.... Комшият ми се закнаваше, че ще ме пребие. Причината:След 7 години в университета и 3 години стаж, взимай повече от заплата му н охранител, която беше започнал още в гимназията. Ако му попадне властта, то съм сигурен, че би ме вкарл в затвора, ей така, да ми е гадничко.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До влентинБаш па фашисти. Дядо е бил много богат.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактМи то си беше много добре ама некви Ганди чужди войски ни наложиха некви мръстиии!