От какво се страхуват най-много веганите?

Заблуждават ли ги хранителните вериги, че ядат фалшиво месо
7 юли 2019 20:04, Нели Христова
104
От какво се страхуват най-много веганите?
Снимки: Reuters

Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина. И за да отговорят на изискванията на пазара, много вериги за бързо хранене са принудени да създадат свои веган менюта. Последната верига, която реши да зарадва онези потенциални клиенти, които не ядат месо, е KFC. Но вместо да бъде приет с отворени обятия, веган бургерът предизвика известна доза съмнения. Фалшиво месо ли е това или... не?

Когато 19-годишната Кейша Клариус си поръчва новият сандвич, тя е озадачена – той има вкусът, който има и обикновения сандвич с месо, който тя е опитвала преди да премине на веган диета. Кейша го оставя на масата, прави снимка и я публикува във Facebook групата на британските вегани, която има 46 хил. последователя.
Момичето иска да се увери, че не яде истинско месо.

Всъщност, това е едно от големите притеснения на много вегани – че ще бъдат измамени. Докато безмесните менюта радват много привърженици на режима на хранене, други живеят под постоянна параноя. През 2018 година Pizza Hut пусна първата си веган пица, а няколко месеца по-късно McDonald’s представи своето веган Happy Meal. Вегетарианският бургер на KFC, подобно на много други, представлява заместител от ферментирала гъба и картофен протеин.

"Толкова много се притеснявам, когато вкусът на фалшивото месо наподобява толкова много на истинското, че си мисля, че някой ден ще излезе по новините, че сме били заблудени и през цялото това време сме яли истинско месо“, пише като коментар един от потребителите във Facebook групата. През февруари друг потребител също качва снимка на закуска, която трябва да има веган наденичка вътре. "Трябваше да спра да ям. Моля ви кажете ми, че съм в безопасност“.

За да са сигурни, че няма да бъдат измамени, веганите дори са измислили свои трикове за разпознаване на истинското и фалшивото месо. Един от тях включва да дадеш на своята котка да подуши продукта. Ако се обърне погнусена, значи си в  безопасност.

И все пак, случаите в които вегани са били измамени, не са само теория на конспирацията. През юни ресторант, който има звезда "Мишлен“ бе разкрит, че използва кубчета от истинско пилешко месо в ястията за вегани. А през април дете с алергия към лактоза бе вкарано в болница, след като веган пицата, която родителите му поръчват, пристига покрита с истински кашкавал.

Клариус публикува бургера си от KFC, защото също е чула за подобен случай – жена си поръчва пица, а тя пристига не с веган, а с истински салам. След като потребителите на групата й обясняват, че в него има само заместител и никакво истинско месо, Кейша довършва обяда си. "Надявам се, че ресторантите няма да си позволят да сервират месо на вегани“, пише в заключение тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Мизантропа преди 4 години
Винаги когато ме обземат некви съмнения относно растителноядните ми убеждения, отварям нета и почвам да чета слабоумните коментари на "еволюиралите" тюфлеци...след което отново си захапвам с наслада марулята...
79
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Страхуват се от месо.
78
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Много обичам канарчето си, но ще го изям пържено с картофи, защото съм по-високо в еволюцията от него!
77
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ама няма кво да се страхуват веганите - в тези вериги поначало няма истинско месо.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то няма значение какъв си, но щом си решил да ядеш от горепосочените вериги си е самоубийство от всякъде... Химии некви...
75
1
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 74: (мнимия Solar Power). Да може и да го хапнеш канарчето. Пожелавам на всеки веган когато отиде в ада да бъде на самотен остров само с животни. И когато се пречупи а това ще стане със сигурност да хапне някой печен плъх например :)Всички знаем,че сега е модерно да си веган или пидирунгел, но и тази мода ще отмине :)
74
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 20: Човек е по замисъл всеяден. Точно каквато е мамуната.
73
0
 
0
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Най-вече се страхуват случайно да не изядат света и да не са обвинени в заличаване на животинските видове. Идеален таргет за лабораториите и опитни зайци за първите 3D принтирани храни. (За справка: Менделеевата таблица)
72
1
 
18
 
! Отговори
.I. преди 4 години
Дала на котката да опита...Ааа, значи не са успели още да убедят котките си да станат вегани.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72:Марулята няма душа, защото души не съществуват по принцип, но има съзнание. Което не означава, че преживява смъртта, както животните или хората. :)
70
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бай *** 73 върхъ на лукса е луканката, хахаха, да си я ръби под одеалото!!! СРАМ СРАМ СРАМ! Закривай ***!
69
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месоядните са инсейн ин дъ мембрейн, нищо чудно, че светът е в такъв лууни стейт
68
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Много обичам канарчето си, но ще го изям пържено с картофи, защото съм по-високо в еволюцията от него!
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това да не се разбере, че вечер под одеалото ръбат луканка...
66
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От какво се страхуват най-много веганите?"На тяхно място най-много бих се страхувал да не докажат че марулята има душа и че водата е жива... щото тогава ги очаква само фотосинтеза : ))) Но поне ще се оттървем от тези психично разстроени индивиди.
65
3
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Истината е простичка. Човека както и *** е всеядно животно това е :)Колкото и да не ви се иска и да си мислите,че сте нещо "хай" .... ние сме просто животнии точно както маймунките ядат место 1 път в седмицата или по рядко или пък ядат всичко така е и човек. Разбира се никой не пречи на веганите да се мислят за high beings и,че не са животни.... това си те тяхно право :)
64
1
 
31
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 62: Яж си каквото искаш. Важното за мен е да не натрапваш идеите си на мен или други които не ги желаят. Мюсюлманите също така натрапват религията си където се изцвъкат.Вярвай си и яж каквото искаш, но без пропаганда към мен. Ако искаш може да вярваш,че си рептил и ,че Земята е плоска , континента Австралия не съществува, ваксините са вредни, климатиците също и т.н. :) има хиляди книги и теории на глупци които искат да си дават паричките .... да дават но без пропаганда ! Защото ЛЪЖАТ и други
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука в статията има яко объркване. Първо и най-важно: "веган" не е прилагателно и не може да се използва в съчетания като "веган меню" или "веган сандвич". Е, може, ако ти е през оная работа кой ти е майчиният език. И второ: веганите не се ограничават само от месо. Ама в крайна сметка на кой му дpeме :D
62
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви вегани могат бъдат тези,които желаят храната им да бъде с вкус на месо.Това не са вегани,това са хора на безмесна диета. Та нали идеята да си веган се състои в това,самият мозък да отхвърли консимацията на животински продукти.Не разбирамПовтарям: Не проумявам желанието на хората да бъдат вегани,и същевременно храната им да е с вкус на месо.Това не са вегани,това са хора които се опитват да бъдат вегани.Аз лично не съм веган/вегитарианец, но месото напоследък просто не ми върви, та незнам.
61
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ако знаехте какво има в така нареченото месо, дето ви продават по магазините

Спонсорирани публикации