Мръсният въздух "ражда" психични болести

Учени установиха връзката най-много при децата
29 сеп 2019 13:25, Дарена Найденова
34
Мръсният въздух "ражда" психични болести
Снимка: Pixabay

Замърсеният въздух може да повлияе на тялото и ума ви – той води до астма, преждевременно раждане, сърдечни болести и дори до по-бърза смърт. Към тези негативни ефекти учените добавиха и още един, който е особено притеснителен.

Експертите са открили, че дори и минимално излагане на мръсен въздух, се свързва с психични заболявания при децата. По-специално, проучването показва, че той повишава самоубийствените мисли и желанието за самонараняване при хора под 18 години.
 
"Смятахме, че щом стресът и още много други неща, които причиняват инфекции в тялото, водят до психични разстройства, то мръсният въздух може да повлияе по същия начин", казва Кол Брокамп – водещ на изследването, пред Insider.
 
Изследването е наследник на проучване, което показва, че високите нива на мръсен въздух, причинен от автомобилите, води до по-голяма тревожност у хората. Излагането на замърсяване също е свързано с депресия и нервност при деца до 12 години.
 
„Ако дете има склонност към развитие на депресия или суицидни мисли, то мръсният въздух може да им повлияе още повече в тази негативна посока“, добавя Брокамп.
 

34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
13 преди 9 месеца
Баце бе в Кореа да договори завод за изгаряне на боклуkа от Италия, Ковачки вече няма да се мъчи да го гори в ТЕЦовете си. Но ако и този завод не се построи, въздуха ще си остане мръсен и електората на руския клоун с джипа ще продължи да го избира.
28
0
 
2
 
! Отговори
Армандо преди 9 месеца
До Красьо
Моля те пич, дай ми от същото! Виждам, че на теб ти действа...! Please...
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мда, сега Грета може да яхне тая вълна и да каже, че Аспергеровият синдром, който има, е заради лошите политици, които не ги е еня за мръсният въздух.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпреки усилията на ГЕРБ и Фандъкова да съсипят София, въздухът в София е значително по-често от въздуха в големите градове в Западна Европа, където автомобилното движение е наистина голямо и добре организирано, докато в София е много слабо, но затова пък изключително лошо организирано и това се влошава всяка година. Единственото замърсяване в София е от отоплението през зимата с ФПЧ.
25
0
 
9
 
! Отговори
до Красьо преди 9 месеца
Неделя следобяд, шльокавица в големи количества...........и глупости бол!
24
11
 
5
 
! Отговори
Красьо преди 9 месеца
София е най-чистата и поддържана европейска столица. Кристален въздух от планината, студена и чиста вода от Рила, прекрасни булеварди и улици. Неслучайно всички европейски лидери дойдоха и признаха това което Бойко е направил. Дори го направиха председател на цяла Европа.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 22 анонимника: Има да, затова е толкова въртоглав.
22
9
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 9 месеца
Ей, анонимник, премиера не го мисли. Има най-добрите машини за пречистване и редовно им сменят филтрите. Ти си гледай Курнелъ и Маиа че там изпушването е замъглило трезвия разум.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ахааа, Премиерчето най-вероятно диша мноооого мръсен въздух!
20
11
 
2
 
! Отговори
Миро преди 9 месеца
Хахаха. Затова си купих аз апартамент отвъд Околовръстното. До Камбаните. Въздуха ми е чист и прекрасен, водата от планината и колкото пъти отскоча до Младост виждам психясалите физиономии на хора нашмъркани с мръсен въздух и отрови.
19
4
 
6
 
! Отговори
Нено екоминистъра преди 9 месеца
Дишате! Аз лично се грижа за психичното ви здраве! С Ковачки че изгори стотици хиляди тонове ***. А с Цеко ще изсечем дърветата в Пирин за да има място за ниви лифт чета и пистички. Да живеят и дизеловите трошки. Като се надиша, народа се успокоява и не клати стабилността на Бойко!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно София е изключение и в София няма мръсен въздух от автомобилите. Различните замърсявания от автомобилите са на нива между 1% и 20% от допустимите норми. В Западна Европа поради много по-интензивното използване на автомобилите, в някои градове имат наднормено замърсяване с азотен диоксид, а в София това замърсяване с азотен диоксид е между 3% и 8% от допустимите норми, поради много по-малкото използване на автомобилите.
17
0
 
15
 
! Отговори
Летящия хайдук преди 9 месеца
Така е и в София, въздухът е пълен с фини фандъчести частици, вдишването им води до трайна разстройство на съзнанието, наречено герберизъм!
16
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
Още една глупост която да ви стресира.
Дайте най накрая дефиниция що е то мръсен въздух.ФПЧ не са единствените и най опасни замърсители
Какво стана с оловните пари и прах в Париж или щом е Париж там всичко е кристално чисто.Все пак са топтуристическа дестинация и не е удобно да се говорят такива неща нали.
15
1
 
7
 
! Отговори
Коце кмета преди 9 месеца
Зурналята са стоели много на мръсен въздух... Не става ясно тоя въздух що е мръсен - има азотен и серен диоксид ли, прахови частици ли, петна от ядене ли, или просто азотът е стигнат ужасяващите 70%?
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А сега се замислете как София е сред градовете с най-мръсен въздух в Европа. И още по-мръсен ще става, според мен. Понеже хората все повече се движат с автомобили и това е осезаемо. През лятото когато са по морета и почивки, беше поносимо. Сега вече започнаха пак работа, ученици, студенти, всякаква паплaч. Зимата "братята" пак ще горят дрехи и автомобилни гуми. Пък съм слушал някои хора да разказват, че някой искал да строи завод за изгаряне на отпадъци в София... Смятааааййй...
13
2
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 9 месеца
Те у столицата повечето са психично болни - дет си мислят, че като има избори може да изберат някой друг освен Фандъкова. Борисов и фандъкова, единственото което може да ги свали от власт е естествената смърт. Така че, свиквайте с мисълта.
12
0
 
2
 
! Отговори
РЕСПЕКТ! преди 9 месеца
Дали само у нас има ПСИХАРИ?
Изпърво МИСЛИ, после ДРАСКАЙ!!!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
зад звездичките стои думата б...ок0000лу666ци
Срамно ли е, че има отпадъци от бита и не само?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По вас ли съдите?
Психическите болести се предизвикват от лошо хранене, от лишения, от недоимък, от липса на основните хранителни елементи, витамини, лоши условия на живот.
Няма икономика, работа, мотивация, справедливост, образование, уважение и възможности...Това идва от ЛОШО управление, ако не беше, нямаше да се горят европейските *** тук, нямаше да плащаме на американските иван-костовски централи, нямаше да има печки с дърва... В страна с АТОМНА ЦЕНТРАЛА!
Кой изсече и продаде горите?