Какво е да живееш в най-горещото място на света - Долината на смъртта?

Преди дни там бе регистрирана най-високата температура на Земята
19 авг 2020 14:05, Нели Христова
28
Какво е да живееш в най-горещото място на света - Долината на смъртта?
Снимка: БГНЕС

"Понякога ни писва от това колко горещо е тук. Когато излезеш навън, все едно те удрят няколко сешоара в лицето", казва Бранди Стюарт, която работи на едно необичайно място - Националният природен парк в Долината на смъртта.

Там преди дни бе измерена най-високата температура регистрирана някога на Земята - 54,4 градуса по Целзий. Световната метеорологична организация казва, че все още рекордът не е потвърден, но Бранди няма нужда от експерти, които да й кажат колко е горещо. Тя е един от няколкостотин души, които наричат Долината на смъртта свой дом.

Стюарт живее там от пет години и работи в отдела за комуникация на Националния природен парк.

"Тук е толкова горещо, че ми отне време да свикна с това. Дори не усещаш потта по кожата си, защото тя се изпарява толкова бързо. Можеш да я усетиш по дрехите си, но не й по кожата", обяснява Бранди пред BBC.

Тя прекарва повечето време от деня вътре в сградата, но признава, че когато свикнеш с високата температура, ако градусите паднат под 26,6 по Целзий, то започва да ти се струва хладно. За да могат местните жители да спят спокойно вечер, те имат климатици, които охлаждат домовете, разбира се, стига да има електричество. Сриването на електрическата мрежа заради факта, че всички се опитват да направят домовете си комфортни, е чест проблем.

Повечето хора, които обитават Долината на смъртта, живеят във Фърнас Крийк - мястото, където бе регистрирана най-високата температура. Градът е разположен в дълга и тясна долина около 280 фута под морското равнище. Той е заобиколен от високи и стръмни планински вериги. В него живее и Джейсън Хесер, който е родом от Минесота. Той работи на голф игрището там. Това е най-ниското голф игрище в света, тъй като се намира на 85 метра под морското равнище. "Бил съм в Ирак два пъти. Ако мога да оцелея там, мога да оцелея и в Долината на смъртта", казва бившият военен.

Хесер започва работа в 5 часа сутринта и приключва в 13 часа следобед.

"Казаха ни, че когато започне да става много горещо, ще започваме работа в 4 часа сутринта. Тогава температурата е още около 37 - 40 градуса", обяснява той. Бившият военен се грижи за доброто състояние на тревата на голф игрището. Водата, която я напоява, идва от естествен подземен извор.

"Косим тревата всеки ден, подрязваме я, махаме дървета, която са паднали, защото в жегата са изсъхнали и са станали прекалено тежки. Всъщност по-голямата част от работата ни е да събираме именно тях", обяснява Хесер, който пристига в Долината на смъртта през октомври 2019 г. и планира да остане още няколко години. "Зимите компенсират горещината", казва той и заявява, че обича работата си.

В свободното си време Хесер обича да играе голф. За да успее да премине през 18 дупки, той започва своята серия в 7 сутринта. Така той избягва жегата или поне най-лошото от нея.

"Когато дойдох тук, температурата беше прекрасна - носиш шорти, поло, взимаш си хладна напитка и играеш. Сега содата ти се е стоплила преди да стигнеш до тревата. Трябва да пиеш доста бързо", обяснява той.

Температурата, измерена в събота, може би е най-високата "регистрирана надеждно" на Земята. В книгите има още два претендента - отново във Фърнас Крийк 56,6 градуса по Целзий през 1913 г. и в Тунис - 55 градуса по Целзий през 1931 г.. Експертите обаче оспорват легитимността им.

"Съвременните учени и метеоролози предполагат, че тези две показания не са били точни", казва Саймън Кинг от BBC Weather. - Когато имате подобна температура като тази във Фърнас Крийк, Световната метеорологична организация прави допълнителни проучвания и разглежда много различна информация, за да потвърди данните".

Според историка Кристофър Бърт температурата от 1913 г., регистрирана в Долината на смъртта, е била съмнителна, тъй като останалите метеоролигични станции в района са отчели температури с 2 - 3 градуса по-ниски от нея. Ако учените потвърдят всичко това, то температурата, отчетена преди дни, ще е първото надеждно доказателство за жегата в Долината на смъртта. Ако ли не - тя все пак ще остане третата най-висока температура в историята на човечеството.

Но докато не се потвърди или не се отрече, Фърнас Крийк си остава най-горещото място на света.

"Хората ме питат какво е, казва Хасер. - Най-лесния начин да го опиша е следния - представете си, че готвите нещо и отворите фурната, за да проверите дали е готово. В лицето ви изведнъж се блъска горещ въздух. Това е да живееш тук."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В пустинята на юг от Финикс, Аризона си е 55 всеки ден през лятото, просто обикновен ден, за кви рекорди плямпат тия неразбрали драсскачи пак
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходил съм там на път обратно от Вегас към Лост Анджелес. Наистина си е бая горещичко, струва си да се види веднъж. Интересни точки са Забриски Пойнт и оная равнина където имаше табели колко под морското равнище е. После треа да бягаш от там с 200.
15
0
 
0
 
! Отговори
P.S. преди 3 години
Лейтенант имам предписание за вас за добро здраве - Изгори акулата!
14
1
 
1
 
! Отговори
И последно: преди 3 години
При всеки удар с палката да казвате будистката мантра:Личният живот на хората, дори да са ти врагове е неприкосновен. И днес примерно ще ти повторим тази мантра поне сто пъти.Такива като тебе *** няма закон да ти обясня колко човешки живота си олайневил!Поздрави от баба ти Ванга!
13
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Като си пържа яйца,няма да...включвам котлона,може да...препека и филийки без ток.Така ден след...ден,година след...година,от спестените пари ще си взема...едно кюлче и аз.
12
4
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Е, предполага се че от обща култура знаете къде е. Овчарчета
11
1
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
В цялата статия никъде не пише къде се намира това място.
10
8
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Не казвате къде е тая долина? В Краварника ли??
9
3
 
1
 
! Отговори
Проблемът: преди 3 години
Е, че паячко си е докарвал допълнителни средства продавайки недостоверна информация и на Слави Трифонов и на Симеончо. Така че колкото по бързо хванете малкия Гьобелс и той си изпее каквото има да пее. Всичко да си изпее толкова повече неща за димната завеса ще ви се изяснят. И след мъглатаа, аааааа мъгла. И на Пеевски е докладвал ....
8
4
 
1
 
! Отговори
Пробвай: преди 3 години
Под ъгъла дето му сливах номера на колата и случайно като го подочух на улицата какво постоянно снася на шефа си или е ВР0127ВТ или е ВР0137ВТ. В смисъл мина с 60 км/ч покрай мене, ама го скивах се! Та това *** толкова много повръща и доносничиш за неудобните и му е толкова твърда главата, че ще ви трябват нови палки! Ама споко го не хванете има таймер над главата му показва малко над 300 дни. Ама жив ще си изпее и майчиното мляко ....
7
1
 
1
 
! Отговори
Шейх паша преди 3 години
в кувейт става и по горещо. старо ви е инфото.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бих отишъл на такова място. Искам хлад и планина и зеленина.Но може би е добре платено?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне няма нон-стоп силен и досаден шум наоколо
4
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Просто здрав разум или мислиш, че насила работят там, като този на голф игрището, хем заплата, хем си играе голфа почивните дни.
3
0
 
9
 
! Отговори
Светльо преди 3 години
До TotenkopfКато тепичния Българин на всяко гърне похлупак, интересно ми е тези твои познания и налучквания от къде ги черпиш?
2
1
 
4
 
! Отговори
Много просто: преди 3 години
Един човек някога някъде ми каза: Гледай бе момче единственото, което трябва да знаеш за педагогиката и нейното майсторско овладяване е Урокът с главно У. А единственото , което трябва да знаеш за Урокът с главно У е, че урокът трябва да е преживяване, а не зубрене. Ученето идва от преживяването. That is all to be said about the special nature of the lesson!
1
8
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Можеш да я усетиш по дрехите си, но не й по кожата" Хахахах, кви са тия глупости, които препечатвате? И заглавието ви отново не е коректно този не живее там, а живее и РАБОТИ, затова му плащат, сигурно кандидатите за тази работа са хиляди.

Спонсорирани публикации