Племенницата на Ал Капоне: Той о обичаше да е център на внимание

Чичото на Диърди я учил да прави спагети
25 апр 2021 21:54, Нели Христова
22
Племенницата на Ал Капоне: Той о обичаше да е център на внимание
Снимка: Getty

20-те години на 20 век. Чикаго, Илинойс, Съединените американски щати. В разгара на Сухия режим, въведен в страната няколко години по-рано, градът на практика е управляван от мафията. Кървавите гангстерски войни за контрол на дистрибуцията на алкохол са всекидневие. Престъпният синдикат е в основата на изнудвания, незаконен хазарт, проституция, корупция и убийства.

Една фигура от подземния свят обаче се превръща в истинска звезда. Мнозина го наричат "новия Робин Худ", но всъщност той е човекът зад могъщата групировка, която управлява Чикаго. Той е Алфонс Габриел Капоне, по-познат като Ал Капоне - име, което предизвиква едновременно страх и почитание.

Но както повечето неща в живота - всяка монета има две страни. Такава е и историята на Ал Капоне. В спомените на неговата племенница Диърдри Мари съществува само едрият чичо, който я учи как се правят най-добрите италиански спагети.

"Винаги, когато Ал беше вкъщи, имаше въоръжена охрана на предния и задния вход, както и по улицата. Като малко дете съм се чудила и баба ми винаги им изнасяше храна, докато ядяхме. Тогава започнах да се чудя какво става. А аз като вляза вкъщи, бях малката принцеса - бях първото момиче в семейството - и ми позволяваха да правя каквото искам. Започнах да разпитвам баща ми по въпроса и той все ми шъткаше, да не се притеснявам, някой ден щял да ми разкаже. Но имах съмнения, че нещо е различно в семейство Капоне", спомня си Диърдри Мари Капоне, племенница на Ал Капоне и добавя пред bTV:

"Обикновено ме питат какъв беше Ал - аз бях малка, за мен това беше чичо ми, седях му в скута, гледах го облечен като дядо Коледа, раздаващ подаръци. Беше великодушен човек, забавен. Дядо ми Ралф беше по-голям брат на Ал и негов бизнес партньор. Всъщност той ръководеше дейността, но беше затворен човек, предпочиташе да не е в светлината на прожекторите, докато Ал обичаше да е център на внимание. Имаше разлика в личностите и затова Ал искаше дядо ми да ръководи нещата. Ал беше преговарящият, политиците ходеха при него, когато искаха някой да спечели, а Ал им го гарантираше. Такива неща се случваха, а Ал беше много добър в това".

Да носиш фамилията Капоне не е лесна задача. Още в юношеските си години Диърдри сменя името си, но въпреки това не успява да прикрие семейната връзка с обявения през 20-те години на миналия век за обществен враг №1.

"Пораствайки в Чикаго с фамилията Капоне, на децата им беше забранено да си играят с мен. Никога не съм празнувала рожден ден, защото никой не можеше да дойде. Баща ми също не успя да покаже пълния си потенциал, защото всички имаха предубеждения спрямо него като един Капоне. Беше много трудно. Когато се омъжих, си смених името и напуснах Чикаго за Минесота, буквално започнах живота си от начало. А междувременно ми се родиха 4 деца. Никога не им бях разказвала какъв е произходът им, защото детството ми беше толкова болезнено, толкова пъти съм се ядосвала на Бог, че съм се родила Капоне, че буквално го крих".
 


22
Още от Ако щете - вярвайте
4 ефективни кардиоупражнения за вкъщи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мария Капон каква му е?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като дадат мегдан на всякакви родственици от престъпни фамилии и те като започнат да говорят с умиление за всеки главатар, се чудиш колко са пропаднали телевизиите.
14
1
 
10
 
! Отговори
Морален преди 2 седмици
Айде бе морални съдници :) Кой е по-голям престъпник - Ал Капоне или Хари Труман изпозлвал за пръв и последен път ядрено оръжие срещу цивилни?
13
0
 
3
 
! Отговори
До Виталий преди 2 седмици
"Е как брата на дядо ти е чичо?!?!?!"

Не питай племенницата, тя е невинна, защото не е "работила по публикацията".
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Престъпника си е престъпник и никой не може да му се кефи. Тя прави ли сметка тяхната фамилия на колко много хора е навредила и колко деца е оставила сираци. Проклятието на всички тези хора ще тегне дълго време над тях. Чудя се защо изобщо трябва да ги припомнят на света, това е много кървав период.
11
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 седмици
Цял живот се крила че е от рода Капоне, даже на Бог се ядосвала, видиш ли... че се родила в този род. И сега изведнъж - вижте ме, аз съм племеничка на Ал Капоне. Дее*а дъртия ти киликанзер дее*а. Нъл тай срам ма, че и на Бог се ядосваш, ся ко са прайш на шушумига?
Между другото - колкото искаш се ядосвай на Бог, гледай само той веднъж дан ти са ядоса, че тая сбръчкана кожа у кофчег ша я наврът.
Тя са ядосвала на Бог... ма тая за ква се има не разбрах????
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Срам и упадук! За някакви крими типове възххвала до небесата, ае не е нужно. Както и филма за оня колумбийския трафикант, педните за илиевите, благодарността на народа към галевите, роболепието кум боко.... Робска психика! Но с тазвечершния филм на бте зс капота капоне мноооо го се изло иха бг журналята. Заслужено им е и да им е честито 111 място в света(автоцензура?).
9
0
 
9
 
! Отговори
Виталий Серпухин преди 2 седмици
Дядо й Ралф, брат на Ал Капоне. А тя му е уж племеничка на Капонето... Е как брата на дядо ти е чичо?!?!?! Чичо е брат на баща ти, не на дядо ти.....
Аз тва не разбирам.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде ся да възхваляваме бандитите и родата им.
7
2
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
От заглавието се навеждам на мисълтта, че суетата на папата и тази на мафията са някак си единосъщни.Пропуснах и оня тип от Цариград...с феса и черната рокля. Аз мафиоз без кръст на гърдите не съм виждал.
6
3
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 седмици
Боко Тиквата сега ще каже - виждате ли кого вкарахте в парламента? Мария Капоне, дъщерята на Ал Капоне
5
1
 
7
 
! Отговори
Цеци преди 2 седмици
Защо ми триете коментарите?Вместо това си проверете правописа...
4
1
 
16
 
! Отговори
До 3 преди 2 седмици
Еми, че тук как е. Изкарват герои престъпниците от 90 те. Че видиш ли били истински мъже. Излиза, че е по престижно да си престъпник в бг отколкото честен човек.
3
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 седмици
Още малко ще изкарате Ал Капоне герой на САЩ.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, стига вече статии за американски политици..!?
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не и колкото наш Ал Бойко!