Започна търсенето на 10 тона нацистко злато под замък в Полша

От фондация Silesian Bridge са убедени, че се намират на правилното място
5 май 2021 20:25, Нели Христова
40
Започна търсенето на 10 тона нацистко злато под замък в Полша
Снимка: БГНЕС

Преди година фондацията Silesian Bridge обяви, че вероятно е локализирала къде са заровени тонове нацистко злато - под замъка Хохберг край град Вроцлав в Полша. Година по-късно, след дълги разговори с властите, разкопки започват на друго място - село Минковски, където се твърди, че са скрити близо 10 тона нацистко злато.

Още по темата

Изкопът в село Минковски се концентрира върху стара оранжерия в малка площ от дворцовия парк от 14 хектара. Смята се, че именно там са заровени съкровища, откраднати по заповед на шефа на SS Хайнрих Химлер за създаването на Четвърти райх.

Екип от специалисти внимателно ще премахне слоевете земя на ръка, тъй като тя също се третира като археологически обект, за да се разкрият основите на оранжерията.

"Знаем, че търсим на правилното място, защото фондацията говори няколко пъти с Индже, преди тя да умре, и тя ни каза да погледнем тук. Ще копаем на дълбочина 5 метра. Мястото беше защитено от специалисти преди 75 години, така че сега имаме имаме нужда от тях, за да го разкрием", казва Роман Фурманяк от фондацията Silesian Bridge.Той добавя, че може да открият и телата на петима френски военнопленници, за които се твърди, че са били убити веднага, след като са помогнали да се закопае скривалището.

Местоположението беше разкрито от тайни документи - дневник на офицер от SS и карта, които са били дадени на фондацията от потомците на офицери, принадлежащи към потайна ложа, датираща от преди 1000 години. Сред пакета от документи е писмо от старши офицер от SS, наричащ себе си фон Щайн до едно от момичетата, работещи в двореца и станали по-късно негови любовници.

Офицерът пише: "Скъпа моя Индже, ще изпълня задачата си с Божията воля. Някои превози бяха успешни. Останалите 48 тежки сандъка на Райхсбанк и всички семейни сандъци, които ви поверявам с настоящото - само вие знаете къде се намират. Нека Бог да ви помогне и да ми помогне, изпълнете задачата ми."

Няколко дни преди да започнат разкопките, от фондацията заявиха, че са попаднали на германски байонет от Втората световна война в землището на старата къща на Индже. За тях това е ясна индикация, че търсят на правилното място.

"От ложа "Кведлинберг" знаем, че Индже е имала щик и два пистолета", казва Фурманяк. "Тя е щяла да ги скрие, защото ако руснаците ги открият, щеше да е много опасно за нея."

Дневникът, за който се твърди, че е написан от високопоставен офицер от SS под псевдонима Михаелис, разкри местоположението на съкровище, заровено около друг дворец в региона. Там се смята, че има 28 тона съкровища, скрити на дъното на кладенец.

Но златотърсачите започват работата си първо в село Минковски, тъй като съкровището е по-лесено за достъп.

По думите им написаните с молив страници в дневника идентифицират 11 места в Долна Силезия, която преди и по време на войната е била германска територия. Вписване от 12 март 1945 г., отнасящо се до съкровището в двореца в Минковски, гласи: "В оранжерията е изкопано корито, което е безопасен "дом" за доставените сандъци и контейнери. 48 сандъка от Райхсбанк, в добро състояние, бяха скрити, много добре покрити с пръст и "озеленени" с все още живи растения. Нека провидението да бди над нас."

Смята се, че заровеното съкровище включва така нареченото "Бреслауско злато", което изчезва от полицейския щаб в днешния полски град Вроцлав, който се намира наблизо. Тогава все още германски, Бреслау беше един от най-богатите градове в Третия райх на Хитлер. Но предстоящото пристигане на Червената армия означава, че германците трябва да скрият тонове злато и ценности, а това включва банкови депозити от Райхсбанк, както и частни германски банки, и граждански депозити, тъй като населението е било призовано да депозира злато, пари и бижута.

Според легендата съкровището е събрано в сградата на полицейския щаб и опаковано в сандъци. След това е транспортирано под охраната на SS от Бреслау до тогавашния град Хиршберг, а след това в Судетските планини.

Но скоро след като тръгва, пътеката замира и златото никога не е било виждано оттогава. Една от теориите е, че е откраднато по заповед на Химлер , който има амбицията да започне Четвърти райх.

Смята се, че други депозити съдържат златни монети, медали, бижута и ценности, депозирани от богати хора в града за съхранение в местната нацистка полиция.

Дневникът описва един кеш като съдържащ 47 произведения на изкуството с международно значение, за които се смята, че са откраднати от колекции във Франция. Плячката очевидно включва картини на Ботичели, Рубенс, Сезан, Караваджо, Моне, Дюрер, Рафаел и Рембранд. Друго скривалище пък трябва да съдържа религиозни предмети, събрани от Ahnenerbe на Химлер, които са събирали свещени предмети от цял ​​свят в опит да намерят доказателства за расовите теории на Хитлер.

Дворецът в Минковски е първият от 11 обекта, идентифицирани в документите, държани от фондацията, която е сключила 10-годишен договор за наем на сградата. "Правим подготовка, докато говорим, за да започнем да копаем и на останалите десет обекта, където очакваме да намерим много повече злато", обяснява Фурманяк.

"Навсякъде ни описват като ловци на съкровища. Но ние не искаме нищо за себе си", добавя той. "Целта на ложа "Кведлинберг" и следователно фондацията е да предаде тези находища на законните им собственици в интерес на световното наследство и като акт на изкупление за Втората световна война.“

Очаква се изкопните работи в двореца да продължат през по-голямата част от май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
Десет тона злато са 0,5 кубични метра обем, т.е паралелепипед със страни 1 метър на 1 метър на 0,5 метра. Изразено в кофи от 10 литра обем излиза около 50 кофи. Или 1000 бутилки от половин литър.
30
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
поляците не разбраха ли, че всички които са минали през Полша, без значение в коя посока, са оставили само потомство ...
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе съмнявам се офицер от SS да има нещо общо с...Индже. Айше или Гюлбие ?!?
28
0
 
4
 
! Отговори
До Авторката преди 2 години
НелиДнес няма ли да пуснеш нещо което оплюва Русия ?Иначе си "много" интелигентна. Ама не различаваш турско от немско име !
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, тва поляците са уникално прости парчета, не се сещам за по-проста нация
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от прадядо си знам, че в лозето ни има заровено имане от времето на нацистите към 200-300 тона злато и скъпоценни камъни, така че това в полша ряпа да яде .. вече десетилетия с бащата копаем там ... още не сме го намерили вярно... ама поне пием хубаво червено вино всяка година.... :)
25
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Поредните безсмислени кьор фишеци
24
0
 
7
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Вълчан Войвода го е намерил вече,да се не хабят от фондацията. 10-те тона са скрити под паметника на съветската армия,там е най сигурно защото тези паметници са вечни и никой не може да ги пипа с пръст,дори не може да се подпише на тях. Мдааа...
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индже войвода и там ли е кръстосвал. Бре какъв хайдутин.
22
2
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
Днес се навършват 200 години от смъртта на Наполеон, ама глупостите за нациското злато са по-важни.
21
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В всичко това има и бьлгарска работа тези оранжерии в Полша по времето на соца се правеха от бьлгари и те са скрили златото наша работае.
20
3
 
28
 
! Отговори
izh преди 2 години
Колко по лесно е било на Червената съветска армия в България. Просто са спрели камионите пред БНБ и натоварили златните запаси на държавицатта ни. Толкова години нашенските съветски еничари дума не обелиха за тази кражба. Все пак на 9 септември България вече е излязла официално от немската коалиция Ами то един комунист какво може освен да краде?
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е работа за Толупа От ГЕРБ.Той има опит с златни кюлчета.
18
10
 
16
 
! Отговори
Чекмеджанът преди 2 години
10 тона...това в колко Чекмеджета се събира?
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе ей , името на немски е Инге ..какво Индже ви се привижда ,вие транскрипция като журналисти не сте ли учили????
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е щом Индже е казала, копайте.. ама ми звучи, все едно Айше го е казала..
15
10
 
15
 
! Отговори
митко преди 2 години
А на Боко тиквата му дават кюлчета като такса спокойствие.И *** Гешев още мълчи.
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не търсят в Полша... ...еврейските зъби са в Швейцария...
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Различни държави ти дават 10-50% от стойността, ако откриеш съкровище. В България ти прибират всичко чрез разни врътки. Затова иманярството е на държавно ниво.
12
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Нищо май няма да намерят.Ще питате защо ? Защото *** веднага ще предявят претенций към златото. А и кой е луд да остави толкова ценен метал ? Повечето ценности са били карани В Латинска Америка по различни начини.Организацията ОДЕСА ( организация на бившите бойци от SS) се е грижила за това.