Властите в Украйна иззеха първата пратка от водката, произведена в Чернобил

Производителите не могат да си обяснят защо
7 май 2021 21:30, Нели Христова
35
Властите в Украйна иззеха първата пратка от водката, произведена в Чернобил

Първите бутилки от "занаятчийски дух", направени от ябълки, отглеждани близо до атомната електроцентрала в Чернобил, са иззети от украинските власти.

Компанията Chernobyl Spirit съобщи, че 1500 бутилки алкохолна напитка "Атомик" са конфискувани на 19 март и са отнесени в прокуратурата на Киев. Служителите взели пратката от камион в дестилерия в Карпатите.

Производителят казва, че напитката е първият потребителски продукт в Чернобил след ядрената катастрофа през 1986 г.

Сега те очакват резултата от разследване на украинските служби за сигурност, но казват, че "нямат представа" защо пратката, която е била предназначена за Великобритания, е била конфискувана.

"Изглежда, че ни обвиняват, че използваме фалшиви украински акцизни марки", обяснява проф. Джим Смит, учен, който прекарва дълги години в изучаване на зоната около "Чернобил", преди да създаде компания "Чернобилски дух" с украински колеги. "Но това няма смисъл, тъй като бутилките са за британския пазар и са ясно обозначени с валидни акцизни марки в Обединеното кралство."

Компанията, която произвежда "Атомик" , се управлява от учени, които работят в опасната зона около "Чернобил"  от 4000 квадратни километра. Тя е изоставена след ядрената катастрофа през 1986 г. Проучванията им включват отглеждане на експериментални култури, за да се установи дали зърното и друга храна, отглеждана в зоната, могат да се използват за производство на продукти, които са безопасни за консумация.

Когато е произведено първото мартини с водка "Атомик" през 2019 г., проф. Смит, който е базиран в Университета в Портсмут, обяснява, че тя "не е по-радиоактивна от всяка друга водка".

Оттогава той и колегите му коригираха рецептата си, за да направят спирт на базата на ябълки. Тези ябълки се отглеждат в квартал Народичи - район непосредствено извън зоната, където земеделието и развитието все още са силно ограничени.

Компанията планира да използва част от печалбата си, за да помогне на общности в Украйна - включително в Народичи - които все още са засегнати от икономическото въздействие на ядрената катастрофа.

BBC News се свързва с прокуратурата в Киев за коментар, така и не получава отговор.

Д-р Генадий Лаптев, един от съсобствениците на компанията и ликвидатор в Чернобил, който работи там през първите седмици след инцидента, казва: "Надяваме се този проблем да бъде разрешен, за да можем да продължим работата си, опитвайки се да помогнем на засегнатите от опустошителното социално и икономическо въздействие на Чернобил върху общностите ".


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха в Украйна имало власти. А не знаят ли властите че като се върне някой от чужбина го рекетират още на летището. Демокрация му викат.
32
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Анонимен 30Голяма част от живеещите в днешен Татарстан хора не са и не се смятат за татари! Столицата на онази град Казан е превзета през 1545-50г. от Иван Грозни/т.е. Страшни/, при което са избити около 100 000 души! След което се нарекъл цар на българи и руси; защо не на татари и руси - е въпрос!? Така, че този Рустам Тариков вероятно произхожда от тези българи-мюсюлмани от някогашната Волжка България, която руснаците наричат Татарстан по обясними причини!
31
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До ИстинатаВсъщност думата "водка" е със спорен произход! Най-вероятно е полска! Като се знае, че руския език е от най-младите словенски езици/от слово, а не от слава; славяни има от около 200 години/ и е смес от наши български до около 60% + полски и чешки от Велика Моравия думички! Факт е, че търговските марки е големия вой защото там са паричките! Затова и двойно дестилираната гроздова ракия може да е КОНЯК само, когато е правена в/около френското градче Коняк на 40 км от Бордо!
30
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен...... Надменно то ти отношение към татарите.... Русофилите винаги си падат йезуити и изопачаване фактите. Колегата твърдеше, че руснаците най-много от всички на света разбирали от водка и затова пиел Русский стандарт. Казах му, че този марка я прави татарин а не руснак. Това са фактите.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надменното ти отношение към татарите е на практика самокритика.Такива като теб макетата наричат татари и фашисти.
28
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Това саРустам Тарико, извинявай! Татарина прави на руснаците стандарта.
27
2
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Това саРусский стандарт се прави от татарина Пустом Тарико. Продължавай да си я пиеш със здраве. Има много добри украински водки на сносни цени като Мерная и Хлебний дар а също така литовска Стапий княз. Те са с много по-добро качество от Русский стандарт но предполагам няма да я пиеш поради идеологически съображения.
26
3
 
4
 
! Отговори
Това са преди 1 месец
Вече изгъзици аз си пия само руски Стандарт ,защото знам ,че от руснака повече да разбира от водка нема на този свят.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е химикът. "Атомик" е *** самогон, превърнал се във водка, в резултат на многократните преводи от украински, на английски, на руски, на английски, на български.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
lol
23
1
 
2
 
! Отговори
Физик съм преди 1 месец
До 23Навремето имаше експериментален ядрен реактор в София. Като студент съм ходил. Асистентите твърдяха, че за лична консумация вкарват евтин коняк Слънчев бряг и след облъчване резултат бил удължаване на ароматните молекули и най-прекрасния коняк, който може да съществува.Първите 10 минути заради кислорода, бутилката светела, но после всичко било безопасно.Не съм пияч, не разбирам от коняк, не мога лично да потвърдя, че резултатът е бил добър.
22
1
 
2
 
! Отговори
Не съм физик преди 1 месец
Ама преди доста години бяха гепили едни в Козлодуй, че вкарали бидони с вино около реактора. Нещо бързите неутрони състарявали виното. Слух си беше де. Ама от един от охраната на централата.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя е произведена в Чернобил колкото аз съм произведен на южния полюс. Но като има да се връзват...
20
2
 
9
 
! Отговори
Химика преди 1 месец
Ама как от плод ще правиш водка?! Ракия, да! Но водка, простете, това е абсурд. Изобщо не ми се влиза в дебати за разликата как ензимите разграждат въглехидрати или нишесте до алкохол. Какво отношение има естерите и т.н. Ама моля ви! За елементарна органична химия говорим! За Менделеев говорим дори. "За спирта и водата" е негов труд.
19
1
 
2
 
! Отговори
До дрът пянко преди 1 месец
Е така с ябълки по добра ли е?
18
2
 
6
 
! Отговори
Дърто пиянде преди 1 месец
Водка от ябълки няма и точка! Направили са някакъв калвадос. Жито, картофи и в много редки случаи царевица - това за изходните продукти за водка!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги направят на ваксини, може да са и по-ефикасни.
16
4
 
6
 
! Отговори
БЕСЕПЕТО ШАК АТАК преди 1 месец
не знам ама на нас в клуба на БЕСЕПЕ ни раздадоха по 1 кашон СТОЛИЧНАЯ напукахме се като казаци и то БЕЗПЛАТНО преди изборите е как да не гласувам за ПАРТИЯ НА НАРОДА...сега за 9 МАЙ прецедателят обеща пак да черпи с класна водка СТОЛИЧНАЯ малии ше се пие празник ден победа
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е че Атомик не издържа на конкуренцията на Пyтинка.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво са направили после водката?