Какво никога не трябва да слагате в микровълновата?

Никога не стопляйте хляб в микровълновата
16
Какво никога не трябва да слагате в микровълновата?
Снимка: Istock

Микровълновата фурна е уред, който спестява много време и енергия. С нейна помощ не само претопляте студените ястия, но и готвите бързо и лесно. В нея обаче не трябва да се слагат някои видове храни и предмети, защото това крие риск от развалянето на уреда или на хранителните качества на ястията.

Какво никога не трябва да слагате в микровълновата?

Опаковки от стиропор

Стиропорът е материал, от който се правят много опаковки за храна, особено готова кухня за вкъщи. Стиропорът има съхраняващи и изолиращи свойства, заради които се използва за опаковки, в които да се запази храната топла и свежа задълго.

Ако сте запазили храната си в тези опаковки обаче в никакъв случай не го слагайте в микровълновата, защото стиропорът е лесно запалим при нагряване и се разтопява. Освен това е токсичен и при попадане в храната може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Яйца

Яйцата не са подходящ кандидат за микровълновата, защото при нагряване водата в тях започва да вибрира учестено, което води до пръсването им из цялата вътрешност на уреда. Това важи най-вече за цели яйца, които се опитвате да сварите в микровълновата. Чукнати яйца обаче също трябва да се готвят с повишено внимание в микровълновата и задължително под капак.

Празни съдове

Пускането на микровълновата с празен съд надали ще ви се случи, освен ако не е по погрешка. Гледайте да не я допускате, защото микровълните се удрят в празните съдове и стените на уреда. Когато няма течност или храна, която има поемаща вълните текстура, това кара микровълните да се връщат обратно, което може да предизвика прегряване и запалване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
урко преди 9 месеца
Аааааа,ууууу,оооо!
6
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 9 месеца
Между другото - варени яйца стават по-бързо на микровълнова отколкото на котлона! Просто, като ги счупиш в подходящ съд/пластмасов/, отгоре сипваш два пръста вода и 3 -4 минути според силата!
5
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
А триколесен трактор мое ли да набутам вътре?
4
0
 
5
 
! Отговори
Anon преди 9 месеца
И аз мога да добавя няколко неща. Желязо/прибори, нитроглицерин, ръчна граната, стари монети от миналото, насточщи монети, монети сечени в бъдещето, марула, обеците на баба ви... ^^
3
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 9 месеца
Диня.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Микровълновата върши чудесна работа като склад и запазва храната свежа със стайна температура по-дълго време.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това за празните съдове е булшит, виж при празно микровеле и продължителна работа би могло да се постигне прегряване на магнетрона.