Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А частните самолети колко?
56
0
 
32
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Крави са се гледали хиляди години и през това време е имало и миниледников период (преди 500г), но звмята не е загинала. Не са ви кравите виновни. Яжте ГМО соята, пийте си гмо мляко. Аз искам да умра естествен и качествен
55
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За каква крава, какви газове и каква кола става дума, че нещо ни зимат за куххи леййки. Кравата произвежда месо и мляко покрай газовете, а колата? Още малко ще ви кажат че и вие трябва да спрете да произвеждате газове, имат и решение как точно да стане. Могат и да ви помогнат, ако не искате.
54
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Има и алтернативи веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори."-------------------Ами яжте си алтернативите и не пречете на нормалните хора.
53
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Работилият по статията пък изпуска газове колкото лимонада за 200 километра.
52
0
 
38
 
! Отговори
българка преди 4 месеца
Уфффф! Тези "учени" се опитват да намерят теле под вола - ами НЯМА да стане. Това за кравите и климатичните промени е същото като за пластмасата и клечките за уши ! Значи, според ей такива дърдорковци, се оказало, че клечките за уши и сламките са виновни за замърсяването на планетата с пластмаса. И сега сламките и клечките за уши са от хартия. Доказано е, че Кока-Кола е НАЙ-ГОЛЕМИЯ замърсител с пластмаса в света, използвайки пластмасови бутилки! Обаче НИКОЙ не им забранява да ги използват!
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като кра-вите са всички живи гръбначни и тревопасните.Те са в дивата природа,е с тях какво:))Ами вулканите,ами пушилките от в-ой..и,ами скри-ване на слънцето, и и и:))зе-мя-та не прощава.::))
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние затова я ядем- за да помогнем на климата.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубавото е че идва ерата на машините. Машините (изкуствения интелект) ще бъдат неподвластни на подобни тъпотии като тази д.сня из.ана от някакви псевдоучени, пък било то и швейцарски
48
0
 
24
 
! Отговори
Евроджендър преди 4 месеца
Решението е да избием всички крави и да ядем скакалци и xлeбapки.
47
0
 
22
 
! Отговори
В древен преди 4 месеца
Египет кравата е била божество и майка на човечеството, но днес, когато вече думата майка вече е забранена, а имаме родител 1 и 2 можем и кравите да осъдим на унищожение за газоотделяне.
46
3
 
25
 
! Отговори
Мислещ преди 4 месеца
Глобалистите съвсем се побъркаха, ще измислят какви ли не нечувани и нелогични глупости, само за да създадат изкуствена криза с храните. Ясно е, че искат да унищожат обикновените хора по цял свят и отдавна са разбрали, че нямат вече нужда от роби. Вече ще разчитат на прехваления изкуствен интелект! Вова, пускай атомите, че вече не се издържа от умопомрачени сатанисти!
45
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А газовете от самолетите на батьовците, които лансират тези щуротии на колко пърдящи крави се равняват ? Значи да избием кравите, да ядем скакалци, за да могат те да си ходят на междуконтинентални кафета. Сиктир бре !
44
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
До Анонимен33... До за това тогава са вили такива жеги по динозавърско време ,после се захлажда доста , ама то явно мамутите на пръдня, не са го докарвали
43
2
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
скоро само принтирано месо
42
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересното е че глупавитте хора винаги се смеят на такива кампании, но никога нямат решение на проблема. И това е нормално, защото са обикновено необразовани и ниско квалифицирани хора. Няма как да разбират проблем от такъв мабащ. Той седи чичката в някой панел, пуснал един климатик че по евтино, яде там по дел, пърдди и философства. От такива хора неочаквам решения на проблеми :))
41
12
 
5
 
! Отговори
Хм.... преди 4 месеца
Истинския климатичен убиец е Нинова.За ден изпуска газове колкото един Боинг да прелети от Америка до Австралия и обратно.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво да се борим срещу кравите ли?
39
0
 
28
 
! Отговори
Айде бе преди 4 месеца
Ами като за ден кравата произвежда метан колкото кола гори за 80 км, вземете ги затворете кравите в оранжерии да пъpдят там и зареждайте колите с газта. Арабските шейхове ще се видят в чудо от конкуренцията.
38
2
 
21
 
! Отговори
Ала Бала преди 4 месеца
На моите крави съм им сложил вече по един катализатор отзад и цял ден ходят със соларни панели на гърба. :)