Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 27. Що не си затвориш плювалника ?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 23. Не сме друг път - то суджуци, то кървавици, то пражоли ум да ти зайде, после туршии зеле, домати ,моркови,чушки па царски па не знам кви си па качета със сланина па компоти круши, зарали, праскови, кайсии, сливи, круши,дренки, малини къпини, па сушени плодове гъбите ги ритахме по пояните. Стига сте дращили глупости бе.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българинът казва: Имаш крава - пиеш мляко.
14
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 26 Призоваваме да напуснеш България към любимата ти русия или северна Корея. Иначе по тиху клоун
13
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18 Ама комунистее вие никога не сте гледали толкова животни, защото ядяхте месо 1 път на седмица... . За Китай и Индия да не говорим ... освен ориз друго нищо за това са 1.50. Така че недей философства много гарггамел.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като шишковците и те така. Дебелчовците трябва да им вдигнат данъците. Първо ядат повече , за да се произведе храната се ползват куп енергии и машини. После се разнася . После дебеланковците плюскат и пърддятт. За това за наднормено тегло данък.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това нищо не е. В Полската столица Варшава са остановили, че пушачите са един от основните фактори за замърсяването на въздуха в града. Месните власти смятат да забранят тютюнопушенето в целия град. И това не е шега. Преди малко гледах интервю на кмета на Варшава, където той лично каза това.
10
0
 
24
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
Центърът на София трябва да се забрани за крави в угода на ЕС.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A не! Тея глупости отзаде си ги наврете! Всеки който промотира тая ГЛУПОСТ ... Няяяяма място у нас! Разбрахте ли?
8
0
 
34
 
! Отговори
слагайте им катализа преди 3 месеца
тори, и проблема е решен, а този институт да вземат да го затворят, занимават се с глупости.
7
0
 
28
 
! Отговори
Неграмотен преди 3 месеца
Петьо, миризливеца кожен да ядеш тротинетко неграмотна пръдлива. Като триеш коментари,мислиш ли,че ще станеш по образован? Некадърник!
6
0
 
59
 
! Отговори
Alex преди 3 месеца
Идеята е да не ядете месо от крави., а от насекоми :)
5
0
 
61
 
! Отговори
. преди 3 месеца
... Начи, като чуя тая простотия за кравите, иде ми да раздавам шамари с опакото на ръката. В крайна сметка, кравите ли са ни виновни за климатичните промени , или нашата свръхконсумация? Щото, нали, не е нужно да изхвърляме тонове храна, нито пък да ядем месо от Аржентина само и само да въртим потребителската въртележка.
4
0
 
59
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Престанете с тези глупости вече беее. Някакви псевдоучени взимат пари за тези изследвания. По-точно да кажат каквото трябва и каквото е удобно за еврогеовете, за да си намерят предтекст за унищожават. Затова фермерите са по улиците на градовете, и още протести ще има, и трябва да има, докато измислени управляващи не спрат да плащат на измислени учени да дават измислени резултати с цел манипулация!!!
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тва съм го чел някъде поне преди 20 години.
2
0
 
40
 
! Отговори
Стига сте преди 3 месеца
Притопляли новини от преди създавнето на кравите!
1
2
 
72
 
! Отговори
Руси преди 3 месеца
Ами щом така е създадена природата така да бъде. Само ,че кравите да създадени от природата ,а колите не. Също така кравата храни хората ,а колата по-скоро ги убива.