Massive Attack и музиката, изпълнена с въпроси

Британското дуо превърна втория си концерт в аутопсия на новините
6 юни 2014 11:41, Елена Кирилова
6
Massive Attack и музиката, изпълнена с въпроси
Снимка: Булфото

На огромни LED екрани се изписват заглавия “ГЕРБ внасят ново искане за оставка”, “Пеевски чака нашето извинение”, “Цветан Цветанов събира плюшени мечета”. Редят се изречения, посветени на "Атака", “Южен поток” и Бареков. Буквите се разбъркват с цифри, ярки и зелени.

На сцената в пълния Зимен дворец стоят бащите на трип-хопа Massive Attack, превръщайки шоуто си в нещо като аутопсия на новините. Безумието от екрана се смесва с един от най-големите им хитове - “Inertia Creeps”, а сред малкото позитивни надписи на стената се оказва заглавие, посветено на победа на Григор Димитров.

Залата откликва бурно, докато Робърт Дел Ная тихо реди “Мoving up slowly, inertia creeps”.

Massive Attack пристигат с послания. И то със същите, които видяхме и на първия им концерт у нас. Тогава на екраните видяхме имена като Преслава и Азис. Вчера те бяха изместени от тези на политическия елит.

Концертите на Massive Attack лежат върху внимателно изградена структура от музика и визуални ефекти, преплетени с послания. Самият Дел Ная е известен с острите си критики срещу определени политики, познат е и като защитник на правата на човека. Ето защо няма нищо чудно, че като група Massive Attack е проводник на всичко това.

Жегата в залата обаче е наистина непоносима. А за десерт се оказа, че пушещите вътре са наистина много. Цигарите обаче изчезнаха в мига, в който приказната Мартина Топли-Бърд запя “Paradise Circus”, а след това и “Teardrop”, връщайки публиката в 1998 г.

“Angel” донесе ударна вълна от емоции, докато Хорас Анди леко се поклащаше на сцената. Върнахме се още по-назад, към първия хит на Massive Attack “Unfinished Sympathy” и имахме щастието да чуем неповторимата Дебора Милър.

“Girl I Love You” отекна като мантра, но бристолците бяха решили, че трябва да провокират консуматорското мислене докрай. Бисът започна с рекламата на “Calorex”, която остави публиката в недоумение. За Massive Attack обаче подобни провокации са в реда на нещата.

Така докато трип-хоп вълната се разливаше в залата, огромните LED екрани превръщаха всяка дума в послание, което се запечатва в ума. С финалните песни дойде и поток от известни лога на компании,борещи се за внимание. Facebook, Газпром, Intel, McDonald’s и въпросът къде е нормалният човек сред всичко това.

Въпреки че двата концерта на групата у нас се оказаха до известна степен сходни - откъм сетлист и визия, това не се оказа никакъв проблем. Защото Massive Attack знаят добре как да въздействат и как да провокират.

За тях е непривично да подканят публиката да се включи в шоуто. Вместо това я оставят да се потопи в трип-хоп магията, за да изплува по-късно, осъзнавайки, че е станала част от нещо незабравимо.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
32
 
! Отговори
123 преди 9 години
Страхотни са!!! Дано дойдат отново,не изневериха на стила си и направиха истинско шоу,а Робърт е ВЕЛИК !!!
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се изкефих максимално.ТЕ ни докосноха отново и ни донесоха неповторими емоции. Мисълта се рееше някак около нас.
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по-добре аутопсия на новините, отколкото нагледен урок по анатомия ;)
3
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
доста слабичко ... очаквах по-адекватно държание от масив атак
2
15
 
35
 
! Отговори
Georgiev преди 9 години
Какво ли няма да направят за пари? Много им дреме за ГЕРБ, Пеевски и обикновения гражданин. Но важното е да се изкарат ангажирани със съдбата на дадената страна, в която гостуват. Подобни неща на мен са ми скучни, банални. Не отивам на концерт да гледам "аутипсия" на новините.
1
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наркотиците не прощават!