Балетната премиера "Сънят на Пилат" – дългоочаквана, световна, българска

Довечера в зала 1 на НДК Балетът на Старозагорската опера ще открие новия си сезон 2021-2022 г.
Обновена: 18 окт 2021 06:56 | 16 окт 2021 17:58, Александър Попов
10
Балетната премиера "Сънят на Пилат" – дългоочаквана, световна, българска
Снимка: Георги Петков

Със световна премиера довечера в зала 1 на НДК Балетът на Старозагорската опера ще открие новия си сезон 2021-2022 година.

„Сънят на Пилат“ е модерна танцова мистерия в две действия, създадена от композитора Стефан Димитров и световноизвестния хореограф Василий Медведев (Русия). За постановката работи международен екип: либретото е на Яна Темиз (Турция), асистент хореограф е Станислав Фечо (Чехия), сценографията и костюмите са поверени на Павол Юраш (Словакия) – всички привлечени от нивото, което създаде художествената ръководителка Силвия Томова.

Радостно е, че Оперният театър на Стара Загора, благодарение на директора Огнян Драганов, от самото начало на неговия мандат, създава и поддържа български репертоар. А наш балетен спектакъл, поне от 35 години, не е имало.

Като музикално произведение заглавието беше изпълнено в зала „България“ от „София симфоникс“, дирижиран от Любка Биаджони. Още тогава, през 2018-та година, композиторът на популярна и филмова музика Стефан Димитров се представи и като чудесен симфоник. А над произведението си работи до последно, около шест години вече.

Замислено и постепенно разработено като балетна основа, доработването е продължило до последно. Носи заглавието „Сънят на Пилат“, но е вдъхновение и размисъл върху „Майстора и Маргарита“. И понеже книгата е многопластова – любима му е, знае я наизуст, маестрото извежда темата за любовта, която „продължава и в пространството, след като дори тялото напусне черупката си“. Развитие търпи и конструкцията на творбата: от три части е смалена на две: Lux Aeterna, `Вечна светлина` и втората част – Misericordia Pro Nobis, `Милост за нас`. Разбира се, в конкретната работа между балетмайстора и композитора, както и с диригента, са се наложили допълнения, изменения, пренареждания на балетно–сценично–музикалното произведение. Ще видим балет – със съпровод на оркестър, но и с хорово изпълнение, което досега не ни се е случвало; музика –  обогатена с емоции, чувства, движение. Еманацията се е получила, защото хореографът Медведев е успял да извади такива акценти от музиката, да хване нюанси и да я направи толкова картинна чрез танца, та учуден остава даже самият композитор. Това е още един факт, който доказва световната му класа, но и класата на нашата Силвия Томова, с която са от една школа, състуденти от Петербург. Поканила го е и защото това произведение може да се почувства и пресъздаде най-пълноценно само от човек, който е от същата среда: роден, живял и култивиран в Русия. Според взискателното ѝ око и погледът, който има върху световната балетна сцена в момента, ни предлагат хореографско постижение. Плод не само на високия чист професионализъм, но и на умението всичко да се изработи до съвършен детайл. С играта на превъзходни солисти, знаем че съставът е интернационален, от цял свят: в ролята на Маргарита – нашата прима Анелия Димитрова, Фредерико Пинто (Португалия) – Майстора, Томоки Ишиго (Япония), Клара Ферер (Испания), Адриан Марсело Молина (Мексико), Фиорди Лоха (Албания). И силен кордебалет, със сложни задачи.

В интервю Владимир Бошнаков, диригент на оркестъра в Старозагорската опера, допълва: За любовните теми Стефан Димитров използва нежните инструменти флейта и обой, виолончело и цигулка. Докато за всички, които се противопоставят на тази любов – бас кларинет, тромпети, тромбони, туба. В кулминациите на частите композиторът почти винаги добавя човешкия глас, явно се нуждае от него като тембър. По този начин музиката става още по-въздействаща. Хорът има участие от първата до последната част на балета с малки изключения, било то с латински текстове или само вокал.

На този етап постановката ще е единствена за България – скъп, многоресурсов спектакъл. Искрено пожелаваме обаче, да бъде подпомогнато пътуването ѝ в чужбина. Защото е показно не само за нивото ни, но и за това, че дори пандемията не може да бъде пречка за вдъхновението и мащабите, които носи в себе си всеки професионалист.

Автор: Августа Манолева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Сънят на Пилат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще има "сънят на заврения зет", как получава нот. акт с неговото име
9
0
 
1
 
! Отговори
Пилат П. преди 2 години
Според тях данъчният и политически гнет, провокационните му действия, които оскърбяват религиозните вярвания и обичаи на юдеите, водят до масово народно недоволство, прераснало 30 години по-късно в бунт, безпощадно потушен от римляните. Според думите на философа Филон Александрийски, Пилат е отговорен за безчислените жестокости и убийства, извършени без съд
8
0
 
1
 
! Отговори
Пилат П. преди 2 години
Пилат Понтийски е прокуратор на римската провинция Юдея, по време на управлението на император Тиберий.Най-известен е с предаването на смърт чрез разпятие на Исус Христос. Управлението на жестокия и коварен Пилат според фарисеите се характеризира с насилие и жестокост. Според тях данъчният и политически гнет, провокационните му действия, които оскърбяват религиозните вярвания и обичаи на юдеите, водят до масово народно недоволство, прераснало 30 години по-късно в бунт, безпощадно потушен от римляните. Според думите на философа Филон Александрийски, Пилат е отговорен за безчислените жестокост
7
0
 
1
 
! Отговори
Пилат П. преди 2 години
Пилат Понтийски, опасявайки се от бунт, не посмява да отмени смъртната присъда от Синедриона на Исус Христос, след което по ритуален еврейски обичай публично си умива ръцете, за да покаже, че не е виновен за убийството на невинно осъден на смърт чрез разпятие човек.В Евангелието на Матей съпругата на Пилат сънува пророчески сън и изпраща съобщение до мъжа си да не убива праведника,Пилат си измива ръцете, за да покаже, че не той е отговорен за смъртната присъда на Исус.Евангелието на Марк представя решението на Пилат да осъди на смърт Исус като подчиняване на волята на народа. В Евангелието н
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A-ха, ясно, масонска вечеринка значи.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти сън ли си или те има? ... Или си утринна звезда ... далечна, но с близко име, ... която свети без следа? ... ----Сън ли си или те има? ... Сън ли си, кажи! ...
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пилат Понтийски е бил чудовище и е сеел изтезания и смърт, бил е и антихристиянин, надявам се, името да е случайно, но като знам,че си комуницират с разни изюмислени знаци, символи, се опасявам!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още се мъча да вникна в заглавието.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое я прави толкова дългоочаквана, ако мога да попитам?
1
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПО ТОЧНО: МОКРИЯ ГЕЙ СЪН НА ПИЛАТ!