Ovo je standard!* Сърбите направиха най-яката лудница в Европа

Сърбия окончателно ни задмина на музикалната карта на Европа, всичко на живо от EXIT 2007 в Нови Сад
14 юли 2007 18:05,
28
Ovo je standard!* Сърбите направиха най-яката лудница в Европа
150 000 души се очакват на EXIT 2007. Снимка: Exitfest

Няма такива бесни ентусиасти като сърбите. За поредна година съседите доказаха, че са на светлинни години пред нас в организирането на музикални събития от световен мащаб.

В чевтъртък в Петроварадинската крепост в Нови Сад започна седмото издание на музикалната фиеста EXIT Festival.

Макар и в крехка детска възраст за няколко години фестът се превърна в най-мащабното музикално събитие в Югоизточна Европа.

В събота пък в Белград ще забият рок динозаврите Ролинг Стоунс. Идването на легендите в Сърбия си е истинско признание за демократичните промени в страната (въпреки всички тъмни въпросителни) по пътя към завръщането й в европейското семейство.

800 тона техника за шоуто е в Белград, а сърбите са невероятно горди от факта, че Мик Джагър и компания идват в страната на плавите, след като бандата вече два пъти отлагаше концертите си в Сърбия.

EXIT фестът обаче няма отлагане, тъй като вече е неотменна традиция и задължително музикално събитие в календара на много фенове oт цяла Европа, а дори и от Австралия (за това по-късно). За четири дни (12-15 юли) EXIT 2007 ще бъде посетен от над 150 000 души. От тях близо 50-70 хиляди са чужденци, половината британци. Само през първия ден Нови Сад бе окупиран от 20 000 чуждестранни фенове - от тях 10 000 поданици на Елизабет II, съобщиха организаторите.

Ако щете вярвайте, но двама върли английски фенове доплуваха до феста с кану. Българите са над 1000, което си е истинска лавина спрямо миналите години.

EXIT ще приюти на десетките си сцени едни от най-мощните имена в съвременната музика - Prodigy, Snoop Dogg, Basement Jaxx, Groove Armada, Laurin Hill, Roger Sanchez и още и още.

Фестът се провежда в старинната Петроварадинска крепост, надвиснала страховито над Дунав.

Организацията на събитието е доведена до перфекционизъм. Ако в представите ви отъждествявате Сърбия единствено като родина на турбофолка и балканско-братска корупция е време да промените представите си.

Сърбите отдавна са влезли в Европа. За това говорят безупречно чистите улици на Нови Сад, перфектната организация на феста, който по нищо не отстъпва на най-големите европейски събития от подобен мащаб – Роскилде в Дания, Гластънбъри във Великобритания и Сигет в Унгария.

Няма напрежение, никой не те гледа заплашително, чувстваш се в безопасност, а сръбските полицаи пипат любезно, но твърдо.

Ловът за дрога си е доста сериозен и още първия ден полицаите хванаха 45 човека с 12 грама хероин, 10 грама кокаин, 66 грама марихуана, 92 таблетки екстази, 6 грама хашиш, 6 грама speed, 4.4 грама амфетамини, 5 картончета LSD, 16 таблетки тромадол и тромадон и пет таблетки ривотрил, съобщиха от полицията на Нови Сад.

Не е уточнено дали сред задържаните има български граждани. Фестивал без дрога обаче няма никъде по света, дори статистиката на EXIT 2007 е много по-не фрапираща отколкото тази по другите европейски фестове.

Ако имате време идете на EXIT в неделя, еднодневният билет струва 40 евро и въпреки че организаторите за пръв път отчитат, че всички билети са продадени, лесно ще се сдобиете с пас на черно на двойно по-ниска цена след кратко пазарене пред входовете на фестивала.


Всичко за лудото сръбско фест събитие ще ви разкажем в Dnes.bg. За да ви раздразним любопитсвотото ще ви издадем, че ще стане дума за най-различни истории за татуировки, за секса и британките, за българите на феста, за сърбите и унисекс плуването, за сръбкините и още.

* Може и да се досещате, но ако не се досещате Ovo je standard! значи: "Това е стандарт" на сръбски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Алек преди 16 години
Найстина Сърбия е на светлинни години в организрането на подобни събития. Само тизи, който не е бил в Нови Сад няма представа за какво става въпрос. Един от най-хубавите градове на Балканите, и е нормално да е така. Все пак е бил част от Австро-Унгарската Империя. А за номер едно, да дори и в Ниш е по-подредено, да не говорим от Белгард нататък...И понеже се отнесох, жилвял съм в Нови Сад и съм бил там по врене на феста, уникално е!!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Mac преди 16 години
na koito ne mu ponasq, da se iznasq!
5
0
 
0
 
! Отговори
golqmata metla преди 16 години
Haide da ne zabravqme 4e go organozira ne nqkoq srybska organozacia,a mtv pri4inata ne e ''proslovutata'' srybska sklonnost za pravene na istinsko kulturno sybitie, a e jelanieto na mtv da izmislqt ne6to za ''izstradaliq'' narod ot biv6a Yugoslaviq. Kogato se poqvi syrbin otkazal se ot turbofolka mi se obadete.V bylgariq pone se opitvame da izgradim kulturni tradicii a ne ni gi izsipvat na gotovo.i nakraq 6te popitam a kolko syrbi otidoha na sybitieto?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А ние тука се пъчим с някаква Каварна......
3
0
 
0
 
! Отговори
rajko преди 16 години
i v sofija pove4e ima selioani i turci ot bugari:))))))))))))pa ni6to,s6toto e:))))
2
0
 
0
 
! Отговори
andreytcho.cum преди 16 години
Жалко че някои от нас трябва да работят по време на феста.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 16 години
Сашо, в Нови Сад живеят повече унгарци, отколкото сърби, затова е толкова чисто. :))) Виж Ниш за сравнение.