Българският скандал на Евровизия

Завихри се поредният скандал около Евровизия – на прицел е победителят Красимир Аврамов
24 фев 2009 12:05,
356
Българският скандал на Евровизия
Краси Аврамов. Снимка: Булфото

Българската Евровизия явно е абонирана за скандали и само дни след финала й поредният не закъсня.

Конкурсът бе спечелен с огромно мнозинство от Красимир Аврамов и песента му Illusion, за която, според официалните данни, са гласували 55% от зрителите (останалият вот се разпределя между другите 11 участници).

Стотици известни и неизвестни личности се активизираха в шумна кампания срещу победителя.

В отворено писмо до медиите композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов да се оттегли незабавно.

В медиите се носят слухове за протест, който трябва да се състои пред БНТ днес, но никой още не е поел отговорността, че го организира.

Йорданка Христова, Стоян Янкулов и Кирил Маричков обвиниха директно Аврамов, че не може да пее.

Форумите гръмнаха, петиции се подписват и най-накрая мнозинството българи се сетиха, че конкурсът, който тази година мина по-тихомълком от всякога, вече има финалист.

Както става ясно, двете основни съмнения са в пеенето на Аврамов и в легитимността на вота.

Попитахме директора на програма Музика в БНТ Любен Кънчев, който отговаря за конкурса, дали според него би могло да има съмнения, че толкова голям процент от зрителите са гласували за победителя.

„Много бих искал някой да го докаже – най-малкото защото втората по вот песен е продуцирана от мен и от БНТ“ – коментира той и добави: „Сегашната ситуация се оказа много сложна за всички, защото България отива на конкурс с много трудна песен, която изпълнителят може и да не успее да изпее.

Тя е необикновена, но стилът й е доста рискован и би могъл да доведе представянето на България до голям провал“.

Самият изпълнител отказа да коментира нападките пред Dnes.bg, както и своите гласови данни под предлог, че му предстои участие в Москва и не иска да се занимава с „деструктивни неща, които отнемат от неговата енергия“.

Той каза още, че, след като България го е избрала, сега хората могат да говорят каквото си искат.

А какво казват хората? Ето няколко коментара на читателите на Dnes.bg:

От: Гошко

Добре,че вие не гласувахте! Кой знае каква боза щяхте да изберете. Можете ли да ми кажете коя от песните точно, като изключим тази, щеше да стои добре на конкурса? Коя песен беше разнообразна? Всичко беше еднотипно...

От: Myleena

Потресена съм от избора на песен! Меко казано – ужасна е! Единствената нормална песен от състезаващите е на Нора, но за жалост не спечели! Явно трябва да си гейче с правилните познати, за да спечелиш подобен конкурс в БГ.

От: Simon

Стига с тоя негативизъм! Вие работа нямате ли си, а само плюете по победителите? Какво ще ви стане, ако просто пожелаете на Краси Аврамов успех? Откъде толкова музикални специалисти в тази държава като ''човешка длан'' просто се чудя. Наред с политиката и футбола, това е третата тема, по която всички са компетентни. Засрамете се и уважете вота на хората, вместо да крякате като кокошки всяка година по това време!!!!!! Не вярвам в Европа да линчуват изпълнителите си така, както у нас. Престанете!

От: Mery

Няма такава излагация в събота вечер. БНТ се подигра с нас, като реши да избере този виещ пискун, който отгоре на всичко и пее фалшиво. Това беше една от песните, за която бях сигурна, че ще бъде между последните 4-5 парчета, но... не би.

Гледах интервю с този самонарекъл се "човек-глас", в което той се поизпусна, че знаел, че ще спечели...

Ами, докато не спрем с нагласените истории, ще си мечтаем само за хубава българска поп музика!

От: Ив

Уверих се много бързо този път, че всичко у нас е нагласено. Жалко за конкурса и за участниците в него. Фалш и пародия (с изключение на гостите).

От: radi

Да защитаваш родното, не значи да заставаш зад всичко и зад всяка глупост и пародия.

Съжалявам, но аз съм гледала и концерт навремето на "човека-глас" в амфитеатъра в Пловдив – по ТВ-то де. Ами то не е приятно за слушане, слухът ти е постоянно напрегнат, защото там някакъв се е научил да пее на фалцет. Няма мелодичност, няма някаква последователност, няма емоция – всичко се свежда до това да покаже колко октави обхваща гласът му.

И за Марая Кери казват, че обхваща 6 октави ли беше, повече ли беше, но да сте забелязали тя да вие като заклана на всяка песен!?

От: Крис

Злоба, злоба, злоба. Абе, хора, Красимир отива на Евровизия и Европа ще приеме много добре песента, защото е различна. Това е най-важното! Успех на Красимир и да знае, че в тази скапана държава, изпълнена със злоба, има хора, които го подкрепят и вярват в него! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Йорданка , Тонто Русев ,.. и там другите комунисто дето без тяхно одобрение никой неможеше да се класираникъде да умират . Сега завис от всякъде кой го интересува какво мислил Кирил маричков.. големите певци дето само в България ги знаят . Никоя друга песен неможе да ни представи по простата прочина че те са за вътрешна консумация и никой няма да си спомни за тех .Краси е различен и се откриява със собсвен стил който че направи впечатление , Нора пее хубаво но песента нестава .Мадона неможе да пее но е звезда ..факт ..Вота си показва ..ТОВА Е ХИТ!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Зрител преди 15 години
Не мога да разбера защо на този конкурс се допускат абсолютно незапомнящи се песни. Нищо хитово няма в тях. Как да спечелят тогава?БНТ запореден път показа как НЕ се прави музикален конкурс. Сигурен съм, че хората, които са го гледали, са много малко. По-добре да поканят Иван и Андрей да им направят нещо като мюзик айдъл. Тогава наистина ще може дасе каже, че тази песен е избрана от зрителите. А не от тесен брой фенове на чаевидната церемония, които могат да се изброят поименно.А що се отнася до фалшивото пеене - вижте какво беше миналата година.
53
0
 
1
 
! Отговори
Иванов от Пловдив преди 15 години
Няма нища лошо,че точно тази песен е класирана.Песента не е лоша, но е незапеваема, не е хитова. Това е причината, да не бъде приемана и има много слушатели с отрицателно мнение. Но ако прослушаме всички песни,ще се уверим, че и такава няма. Има и хубави песни, 8 е хубава дискотечна, Сахара за визуално приятни, не харесвам Графа, Нора бе бляскава, но на песента не и достигат елементите на слушаемост, както и мисля, че само да има елемент на съмнение за плагиатство,то песента трябва да бъде отстранена,както е с 3. Някай да си спомня поне малка фраза от някоя песен? Няма българска песен, която да има шанс за класация на челните места в Евровизия. Затова считам, че песента на Аврамов е правилно да замине- тя е настардартна, коренно различна, и вместо да пращаме нещо много травиално, нека да е нещо неочаквано.Песента те е запеваема,не е дискотечна, тя е концертна и музикантска. Да си припомним Скандинавската група,която неочаквано проби преди 2 г. Аврамов да си подържа формата и дано издържи. Нека не се плюем, а да си вярваме. Регламента трябва да се преработи основно. Успех!!
52
0
 
1
 
! Отговори
az преди 15 години
i na men mi haresva pesenta
51
0
 
1
 
! Отговори
неутрална преди 15 години
Вече толкова години нашите управници се стараят по всякакъв начин да направят народа ни полуграмотен или направо неграмотен. И за сега успяват. Желателно е хора, които не разбират от музика, да несе изказват неподготвени. За Краси Аврамов знаят почти всички западни народи, само нашия не го познава. Той напълно заслужено си е спечелил званието Човекът-глас, тъй като е един от малкото наши певци, който има такива музикални заложби и възможности. Пожелавам му да превземе залата и зрителите на предстоящия конкурс на Евровизията. Успех! Вярвам, че може да стане и носител на приза. Дано!
50
0
 
1
 
! Отговори
аз - неуката:) преди 15 години
Ужас! Простете, но тази творба/песен, дори и да бъде сметната за хубава, наистина ли има хора, които смятат, че изпълнителят е подходящ? Аз не се смятам за голям разбирач, но... Този човек не умее да говори английски, като че ли, камо ли да пее на този много чужд за него език! Свикнала съм да си превеждам песните, за да кажа, че ми харесва не само музиката, а и текста... но не ви ли прави впечатление, че като че ли от време на време пее на английски, от време на време като на ромънски, пък друг път на език, който явно само той разбира. И този глас, този така нежен, та чак леко мазен и твърде лигав глас! Със странни извивки на особени места... Но! Трябва да признаем, че дамата от клипа е прелестна, макар да видяхме доста повече от това, което цензурата позволява!:) но е наистина хубава... може би единственото хубаво нещо:) Дано я вземе и нея на сцената на Голямото представяне и дано е все така Гола!:) че да не гледат "певецът".
49
0
 
1
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Кво е тва сега някви underground награди ли? Аз лично през живота си не бях и чувал за тези награди. Незнам, сигурно са много престижни....чак и България участва.
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не нужно да прави с....и на някой си. Просто е раздал телефончета на родата и може дори да си е платил да се гласува за него. Тези номера не са от вчера. Пак повтарям не е възможно България да е избрала това виещо недоразумение и жалко подобие на мъж!
47
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 15 години
Абе каква е тази глупост Евро.. не знам си какво. С "грандиозни" шоута от този тип се отклонява общественото внимание от важните неща. Нека тези които се интересуват от този конкурс да кажат честно видяха ли нещо наистина стойностно от началото до края. Дайте ТЪЛПАТА зрелища и забавления и можете да правите с нея каквото си поискате.
46
0
 
1
 
! Отговори
hehe преди 15 години
Помотайте се насам натам из нета да видите отзивите на чужденци за песента всичко си ок вижте сайта на евровизия в youtube итн холандци, белгийци, французи, гърци , шведи, гърци, поляци, норвежци На всички им допада и се кефят Само *** е много зъл и бълва змии и гущери бах маааму :)
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тази песен е за златен скунс!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Току що го гледах по Ютюб. Тоя *** ли е? Правителството и държавата трябвало да застанат зад него за да спечели ! Може би да ме задължат със закон да пускам смс-и за него? :)))) К*ре*тен в ризница, на *** атакаджии сигурно мед им капе.
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Каквото ни е дереджето,такава ни е и песента!!!!!Яко се скимти,като за световно!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 15 години
Няма как е направил *** на шефовете на БТК и трите мобилн оператора. Още по-малко на шефката на БНТ. В кабинета й са разпечатките с sms-ите. Ако си нямаш работа *** брой. Така ще докажеш, че в живота си кучето което си лае, а кервана си върви.
41
0
 
1
 
! Отговори
hehe преди 15 години
Хей злобачетата :) Чалгарчета , Ще ме изкефи много , ако тази песен победи или се класира близо до върха да ви видим тогава *** къде ще си заврете черната злоба Е по лош народ от Българския не съм виждал , честна дума бива ли да сте толкова злобни ??? Аз съм за Краси , такак че успех лоша добра песента си е ок Пожелайте му успех и стига сте злобяли :)
40
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Голямо грухтене и виене блика от това подобие на песен!!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Каква злоба, бе човече? Къде я видя? Аз лично виждам едно недоволство към един скалъпен и явно подкупен конкурс и към един извинете ме предваритено откровен некадърник на име Краси Аврамов. Докога когато си изкажеш мнението, което не е угодно на някой си ще те наричат злобар? Защо? Аз на мнение напр. право нямам ли? Не мога да мисля или какво? Нямам право на вкус ли? Този Аврамов ще ни направи на посмешище с негото виене, ризници и вид на виден г.й. Според мен победителя беше един, а именно Поли Генова. Но България нали всичко се купува, най - вече конкурсите. Не може България да избере този клоун! Може да сме бедна нация, обаче не сме психично болни. За съжаление, обаче явно сме доста корумпирани след като едно такова виещо недоразумение беше допуснато изобщо до конкурса!
38
0
 
1
 
! Отговори
55555 преди 15 години
Абе вие луди ли сте........тази песен няма да е и във челната 10......ако тука във България разни гейчета печелят конкурси........то във чужбина е мн. трудно за такива болни мозъци.........съжалявам че във България....е на мода да си гей....за да спечелиш........
37
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 15 години
Тя и Мадона не може да пее, според някои, но е #1 за 2008 и 2007 и 2006. По популярност, по приходи, по медийно присъствие. Нека и у нас се роди някой дето да не може да пее, но да има такива успехи да ни повтарят името на държавата с него.
36
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ХЕМ ГЕЙЧЕ ХЕМ НЕ МОЖЕ ДА ПЕЕ ХЕМ Е И ПРОСТОВАТИЧЪК ОПРЕДЕЛЕНО Е ЛЕГНАЛ В НЯКОЕ ПРОДУЦЕНСКО ЛЕГЛО ПОЛАПАЛ Е МАЛКО ПОВЪРТЯЛ Е ИЗПЯ ЕДНА ПОМИЯ И ЕЙ ГО В МОСКВА ЩЕ ХОДИ СРАМОТА НЯМА ДРУГА ДУМА !!!!