Музикантите от Шотландската опера ще работят като сервитьори

Заради финансови проблеми операта минава на непълен работен ден
Обновена: 11 ное 2010 07:34 | 11 ное 2010 07:32,
11
Музикантите от Шотландската опера ще работят като сервитьори
Снимка: glasgowtheatreroyal.co.uk

Във връзка с преминаването на Шотландската опера на непълен работен ден повечето артисти си търсят алтернативни източници на доходи, пише The Herald. Проведена анкета показва, че 36 от 44 музиканти вече търсят друга работа, включително разглеждат възможностите да започнат като сервитьори, чистачи и продавачи.

Решението за преминаване на непълен работен ден е взето през септември 2010 и за него са гласували самите музиканти. Според плановете от април 2011 музикантите ще работят само 31 седмици в годината, а от 2012 този срок се намалява с още три седмици. Очаква се с тези мерки ръководството да икономисва до няколкостотин хиляди лири на година.

Независимо от резултатите на гласуването повечето от запитаните музиканти осъждат съкращаването на работата, тъй като то води и до орязване на заплатите. Понеже в Шотландия е трудно да се намери допълнителна работа за музиканти, част от интервюираните не изключват да им се наложи да се преместят в Англия или друга страна.

Други вече търсят допълнителна работа, а един музикант заявява, че разглежда предложение да работи в крематориум. Някои музиканти са продали или са ипотекирали домовете си с намерение да напуснат страната.

Финансовите проблеми преследват Шотландската опера от около 10 години. Заради тях операта разпусна постоянния хор, а сезонът 2005–2006 бе отменен. От друга гледна точка обаче дейността на Шотландската опера е доста успешна. Към последните успехи може да се отнесе постановката на „Пръстенът на Нибелунгите” на Вагнер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 13 години
Браво! Истинският творец като няма възможност да се издържа от изкуството си намира допълнителен доход. Има много примери в екстремната метъл сцена. Не като разни пачаври дето пеят чалга понеже народа слушал и в качественото изкуство няма пари.
9
0
 
3
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Е много ми се иска да видя какво ще се случи в България ако се вземе подобно решение ?! Сигурно ще има плюене като за последно по правителството, псувни, предсрочни избори и т.н. Значи в цяла Европа може да се правят реформи, само в България е много сложно и фатално да кажеш на някой, че трябва да се реформира защото има КРИЗА !!!
8
0
 
6
 
! Отговори
сервитьорът преди 13 години
Аз пък, заради финансовата криза и поради факта, че шефа намали работното време наполовина, съответно и заплатите, сега си търся Опера, където да пея допълнително за някой лев.
7
2
 
2
 
! Отговори
месарят преди 13 години
га ги ядахте кифтетата ни ривахти,нали шотландски пиянки такива
6
0
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
няма нужда да ревът, те се възпитани хора а не *** от Балканите !!! виж : От друга гледна точка обаче дейността на Шотландската опера е доста успешна. Към последните успехи може да се отнесе постановката на Пръстенът на Нибелунгите на Вагнер.винаги се намира кой да се погрижи за тях и да ги стимулира и хората там творят а не като нас да гледаме 2 века стана все едни и същи физиономии кукумицини като Стоянка Мутафова дето ходи с папмерс за възрастни или Тодор Колев с катетър
5
3
 
2
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ДО 1 - НЕИЗДЪРЖАЛИЯ ! абе ********к , там за едно работно място не дават заявка 70 души както в Абсурдистан ( все още с име България ) там безработицата НЕ е 60% за това не ревът брой до 10 БАВНО преди да кажеш нещо !!!
4
1
 
8
 
! Отговори
Коце Маца преди 13 години
Едвадали ривът като наште - ауу, държавата не дава нищо за култураа.
3
3
 
4
 
! Отговори
6548 преди 13 години
Да живее чалгата !...какво друго ни остава ,светът отиде по дяволите .
2
3
 
8
 
! Отговори
Часника среднис преди 13 години
Аз търся оркестър за сватбата на дъщерята, ще се нявият ли? Ама трябва да научат "Бяла роза" и "Абре Стояне", нема пара иначе.
1
2
 
19
 
! Отговори
ПАПАТА преди 13 години
БРАВО НА ШОТЛАНДЦИТЕ! ТЪРСЯТ ВСЯКАКВА АЛТЕРНАТИВА ЗА ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ , А НИЕ САМО МРЪНКАМЕ - КОЛКО СМЕ БЕДНИ , И НИЩО НЕ ПРАВИМ!!!