50-те години на Ролинг Стоунс в цифри

Легендарните рокаджии и техния бурен живот след първата им изява на живо
15 юли 2012 16:15,
21
50-те години на Ролинг Стоунс в цифри
Легендите отбелязаха тази седмица 50 години от първия си концерт. Снимка: Reuters

През изминалата седмица светът стана свидетел на един изумителен юбилей. Вечните "Ролинг Стоунс" отбелязаха 50 години от първия си концерт в лондонския клуб “Маркии”. Така те станаха и първата рок банда с толкова продължителна (и забележителна) кариера.

По случая от сп. TIME събраха някои по-показателни цифри от живота на рок динозаврите.

30 – първото шоу на живо на Стоунс е забележителен момент в историята на рок музиката. Но това не пречи на организаторите да им заплатят едва 31,5 британски лири.

Сега тези пари може и да изглеждат нищожно малко за група от ранга на "Ролинг Стоунс", но навремето реално са били жизненоважни.  В крайна сметка сумата е разделена на 5 души по 5 паунда – Мик Джагър, Кийт Ричардс, Дик Тейлър, Мик Айвори и Йън Стюърт.

Брайън Джоунс, чиято друга група „Blues Incorporated“ пропуска своето участие в онази вечер и така се отваря място за Мик Джагър и "Ролинг Стоунс“, взима разликата от 6,5 лири.

21 – мястото в британските музикални класации, до което достига първият сингъл на групата. Кийт Ричардс винаги е казвал, че счита 1963-та година за рождената дата на бандата. Тогава Чарли Уотс става барабанист на „Стоунс“. Същата година излиза и първото парче на групата „Come on“(кавър на оригинала на Чък Бери).
Тази песен така и не достига върховете на чартовете, но се оказва достатъчно добра, за да им донесе правото да тръгнат на турне с изпълнители като Литъл Ричард и Бо Дидли.

4 – само две години след неособено големия успех на “Come on”, „Ролинг Стоунс“ вече са са автори на първия си голям хит, който изкарва цели 4 седмици като №1 в музикалния чарт на Острова.

И тази песен продължава да е емблема на групата и до днес – “(I Can’t Get No) Satisfaction”. Вечният хит е написан от Мик Джагър, повлиян от “Subterranean Homesick Blues” на Боб Дилън и джазов рефрен на Кийт Ричардс, в хотелски басейн в Клиъруотър, Флорида.

8 – филмите, в които е участвал Мик Джагър. Всички награди на Джагър за появите му на големия екран (включително и „Златен глобус“) са свързани с музиката, но той никога не е изпълнявал парчета за саундтрак. Първата му роля е през 1970-та година, когато се превъплъщава в прочутия австралийски бандит Нед Кели. През 2008-ма година участва в римейк на лентата, но вече като обикновен банков служител.

22 – с толкова грама хероин и 5 грама кокаин в Торонто на 27-ми февруари, 1977-ма година е арестуван Кийт Ричардс. Въпреки че е могъл да получи присъда от 7 години затвор, Ричардс се отървава със съдебна заповед да потърси лечение и с полагане на общественополезен труд – да изнесе концерт за Канадския институт на незрящите.

Рехабилитацията се оказва успешна, а на благотворителният концерт са събрани внушителните за онова време 50 хиляди долара.

И все пак Ричардс продължава да злоупотребява с наркотици чак до 2006-та година. "Когато се друсах, бях напълно убеден, че моето тяло е моят храм... Че мога да правя с него, каквото си поискам", пише в автобиографията си Ричардс.

6 000 000 – толкова копия от най-продавания албум на групата „Some girls“ са купени досега. Платинената тава излиза на пазара през 1978-ма година и носи модерните за времето музикални тенденции – диско, ранен пънк, рок и послание, превърнало се в емблематично за Мик Джагър и компания – секс.

11 – толкова са различните членове на бандата през годините, в това число и непоклатимите Джагър и Ричардс. Двамата са приятели от деца, а на първият им концерт като група, те свирят и пеят заедно с китариста Брайън Джоунс, басиста Дик Тейлър, барабаниста Мик Айвори и Йън Стюърт на синтезатора – общо 6 музиканта.
Не след дълго Чарли Уотс и Бил Уаймън поемат барабаните и бас-китарата. През 1969-та година Брайън Джоунс умира и на негово място е привлечен Мик Тейлър. Самият той е заменен от Рон „Рони“ Ууд през 1972-ра година.

През 92-ра година Бил Уаймън се оттегля заради нестихваща аерофобия и позицията му е поверена на Дарил Джоунс. Това са общо 11 изпълнители за 50 години.

558 000 000 – доларите под формата на приходи от световното турне A Bigger Bang. Концертната обиколка, започнала през 2005-та година, продължи две години и последва издаването на едноименния първи студиен албум на групата от близо десетилетие насам.

Дълго време това парично постижение беше рекорд, подобрен едва миналата година от U2.
Но "Ролинг Стоунс" се готвят за отговор – има множество спекулации, че догодина отново ще тръгнат на световно турне...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да го слушаме- то е един оазис от заливащата ни отвсякъде чалга. Винаги рок, винаги Миг и винаги Стоунс!
14
1
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Мик Джагър и компания са велики музиканти,които доказаха,че музиката правена с...любов поддържа духа млад и тялото енергично.И на 70-сет са свежи и зареждат почитателите си с оптимизъм и положителна енергия.
13
0
 
16
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Радвам се, че има още хора, които слушат любимото ми радио Стар ФМ.
12
1
 
23
 
! Отговори
с позитивно мислене преди 11 години
(I Cant Get No) Satisfaction е класика в жанара. Това е една от любимите ми групи. Тях ги слушам с кеф по стар еф ем.Това е отминалата ни младост.А пък Мик доказа , че когато човек има младо сърце се получават нещата. Бъдете живи и здрави.
11
2
 
14
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....RRRROOOLLIIINNNGGG SSSTTOOONNEESSSS...!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не са любимата ми група, но винаги, когато чуя прекрасната им песен Angie, нещо докосва душата ми.
9
3
 
17
 
! Отговори
До рок преди 11 години
Не само изпил. Помежду си са изшмъркали повече бяло колкото има на Мусала и пак са живи и здрави.
8
1
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕКА КАРЛА БРУНИ КАЕ НЕШТО ЗА МИКИ...ХИХИ...!
7
3
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...*** ОТ ДНЕС БГ ПРОВЕРЯВАИТЕ КВО ПИШЕТЕ ШО СТЕ НАПИСАЛИ ОООГРОМНИ ТЪПОТИИИ...!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Музикантите са други хора
5
1
 
4
 
! Отговори
Теxаs преди 11 години
Дооооообре
4
5
 
7
 
! Отговори
Волф преди 11 години
Бе кой *** щрака минуси и тука-де трябва и де не трябва?!Изкуфели има навсякъде,боже опази...
3
2
 
19
 
! Отговори
рок преди 11 години
Лицето най-в дясно чичо Мик,колкото е изпил Фидосова не е изяла
2
4
 
16
 
! Отговори
Волф преди 11 години
Те са си просто Грууви!!!Велики!
1
5
 
27
 
! Отговори
йес! преди 11 години
Страхотни шоумени и бизнесмени, талатливи, умни , страхотни мъже!