Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт
14 май 2024 11:25, Красимир Ангелов
8
Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта
Снимка: БГНЕС

На 14 май тази година отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта. По данни на Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е застрашен от инсулт. Той може да е смъртоносен или инвалидизиращ, като променя живота не само на пострадалия, а и на неговите близки, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Хората, засегнати от инсулт, живеят с последствията от него – здравословни, социални и финансови. Затова е важно да се знае, че инсултът е предотвратим и лечим, а неговата тежест, включително и на дългосрочните му последствия, може да бъде намалена.
 
В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт. Тази диагноза е и сред най-честите причини за смъртност в страната – сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания представляват общо 59.8% от смъртните случаите за 2023 г. Затова, с Декларация, подписана през 2021 г. в Министерството на здравеопазването, страната ни се присъедини към усилията на ЕС за предприемане на мерки, целящи постигане на четири основни цели до 2030 г.: намаляване броя на инсултите с 10%; над 90% от пациентите с инсулт да получават бързо и адекватно лечение в специализирано болнично звено; прилагане на национална политика за борба с инсулт, която обхваща цялата верига от медицински действия и грижи – от първичната превенция до живота след инсулт и създаване на политики за насърчаване на населението за здравословен начин на живот.
 
Мерки за всяка една от поставените цели и в изпълнение на поетите ангажименти, са заложени в Националната здравна стратегия 2030. Стратегическият документ поставя акцент върху политиките за подобряване на възможностите за лечение на мозъчно-съдовите болести. Предвидени са и дейности по промоция на здраве, насърчаване на здравословното хранене и физическата активност, намаляване на рисковите фактори. Ключова мярка е и въвеждането на здравно образование на децата и учениците.
 
Друг основен фокус е осигуряването на достъп до съвременна диагностика и лечение в специализирани структури за лечение на инсулт и до персонализирана рехабилитация и вторична профилактика. За целта МЗ работи върху създаването на национална мрежа от високотехнологични мозъчно-съдови центрове за диагностика и лечение („stroke“ центрове) на територията на страната, които да осигурят интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на инсулти и други мозъчно-съдови заболявания, както и следдипломно обучение на специалисти в областта на ендоваскуларното лечение. Създаването на тази мрежа ще бъде подкрепено чрез механизмите за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.
 
Успехът в борбата с инсулта изисква съвместни действия на институциите, научните организации, медицинските специалисти, неправителствени и други организации, отбелязват от здравното министерство. От там допълват, че ще продължат с подкрепата към инициативи  на Българското дружество по неврология и други научни дружества за повишаване информираността на населението относно превенцията и профилактиката на инсулта, симптомите и необходимостта от бърза реакция, като същевременно ще работи за създаването на национална мрежа от високотехнологични мозъчно-съдови центрове за диагностика и лечение и съвременни рехабилитационни грижи за пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А КОГА Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА П*Р*Ъ*Д*Н*Ъ*Т*А, ЧЕ У БГ-ДОЛИНЪТА МНОГО БАЛОНЧЕТА С ПОСЛЕДНАТА СЕ НАБРАА ТА ДА ГИ ИЗПУСНЕМ ЗА ПРАЗНИКА В ТОЗИ ДЕН БЛАГОСЛОВЕН?!....
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баща ми нито пушеше, нито пиеше. Може на някоя сватба да е близнал винце, но вкус на цигара на знаеше. Все по планините и такъв жесток инсулт го тръшна на 60! Изневиделица. Хайде предотвратете го по европейски начин. Каквото има да става, то става.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европейски ден за информираност за инсулта? Давате ли си сметка колко е абсурдно това словосъчетание? Наистина се чудя къде живея. Срив в системата.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
4000 на месец, 90% 3600 спасени /остават инвалиди/. 3600 х12 месеца = 42 000 души. За 5 години ... 210 000 /само инсулт/. Ами след операции от рак /10-тина вида/, ами след инфаркт, ами бъбречни и стомашни заболявания... Ще излезе, че всички сме инвалиди от и вследствие на нещо само през последните 10 години. Да не си измисляте, че да сме първи някъде, бе? Още пари за изследвания ли искате?
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално ,няма нищо по- естествено след ваксинация да получиш инсулт и да се отправиш към гробищата.