Balkan Beat Box : Децата закотвят егото ти на земята

Групата за откраднатото вдъхновение и българските мацки пред Dnes.bg
Обновена: 23 окт 2012 14:18 | 23 окт 2012 14:17, Петя Славова
6
Balkan Beat Box : Децата закотвят егото ти на земята
Снимка: Balkan Beat Box

Балкански фолклор и цигански пънк ритми ще озвучат зала 3 на НДК на 25 октомври. На сцената ще излязат Balkan Beat Box и ще ни покажат отново своята танцувална електроника, реге, дъб, рага и хип-хоп.

Тамир, Томер и Ори се завръщат у нас точно година и 2 месеца след първото си гостуване в София, за да представят новия си проект Give - опияняващ коктейл с мелодии от всяка музикална култура на земното кълбо, с по-електронно звучене и безкомпромисни политически и социални послания. Дни преди събитието саксофонистът на групата Ори Каплан сподели пред Dnes.bg.

Вярвате ли, че музиката ви е част от промяната, нужна на света, за да се преобрази в нещо по-добро? Според вас с какво допринасяте за това?

Зависи от това кой я слуша. Музиката като цяло и конкретно нашата зависи от личното възприятие. Дори когато някой дойде при нас и ни каже, че по някакъв начин ние сме му повлияли, за мен това е нещо лично и може да се случи дори докато си танцува под душа.

Сравняват стила ви с много различни артисти - от Manu Chao до Asian Dub Foundation. Вие самите чувствате ли се обвързани с някой музикант или артист, който да ви е повлиял?

Страхотно е да бъдеш сравняван с такива артисти. Ние не взимаме директно от един или друг. Тримата допринасяме с много различни съставки, за да сътворяваме винаги нови музикални коктейли. Музиката, която правим, е директен резултат от индивидуалностите, които я пишат. Ако крадем музика по някакъв начин, то това е в преносния смисъл - ние крадем вдъхновение.

Имате много фенове в България, които наистина се гордеят от факта, че в песните ви участват български певци и текстове. Как стигнахте до идеята за съвместна работа с артисти оттук?

От доста време сме приятели с Влада Томова, с която направихме дуета Bulgarian Chicks. Не ние го нарекохме така, а момичетата. Преди това ние излизахме и се срещахме в един български бар в Ню Йорк, още тогава беше ясно, че ще творим заедно. Все пак Ню Йорк е точка на културно кипене и топене и това е основен фактор в нашия звук.

А какво е отношението ви към българската музика конкретно – тя е доста различна от клишето за балкански звук – много брас, цигански мотиви…

Ние обичаме балканската музика като цяло и имаме много връзки с хора от региона, било то приятелски или семейни. За самата ни музика обаче са важни и много други влияния. Всичко е голяма плетеница.

А българските мацки как са?

Охооо, добри са!

Музиката ви е смесица от много жанрове – има ли някой, който ви приписват, а вие не сте много съгласни с това определение?

World-музика предполагам. Този термин не означава абсолютно нищо за нас. Значи нещо само за музикалната индустрия, която се опитва да побере толкова много прогресивни артисти, които не са от Запада (поп, рок, хип-хоп) в някакво бизнес гето. Супер назадничав е.

Понякога музиката ви е повод за конфликти на Балканите – хора от различни страни се спорят за произхода на елементите в някои парчета. Странно е, защото е обратното на това, за което се борите – обединение на хората от целия свят. Какво мислите за това?

О не, не, трябва това да спре! Ние записваме и някои мелодии, които излизат директно от нас самите, без никаква мисъл откъде произхожда. Не спазваме географски граници. В Израел има толкова много имигранти и звуци, че не може да се каже кой от кого взима и какво точно. .... Живеем в епоха, през която се обменя толкова много информация, че единствените параметри, с които се съобразяваме, е да правим добра музика. Да дадем 200% от себе си.

Още по темата

Новият ви албум “Give” звучи по много нов начин, дори за банда като Balkan Beat Box, която винаги се променя и развива. Не се ли притеснявате, че може да загубите някои от феновете си, заради този доста остър завой, който правите към електронната музика?

Ние мислим, че ако не се променяме, ще попаднем в застой. А кой иска това? Нашата публика е с нас от много време и е свикнала с новите неща и новите посоки, които поемаме. Това е четвъртият ни албум и ние имаме още много идеи, просто сме такива. Опитваме се да освежаваме музиката си. Тримата винаги се мъчим да не изоставаме и да продължаваме да работим и да бъдем креативни, да чувстваме революционния дух.

Вие привличате все повече и повече внимание върху това, което правите. Как оставате толкова земни, тъй като е очевидно, че имате естествена връзка с публиката си. Това със сигурност ги кара да ви обичат дори повече…

Семейството. Ние имаме малки деца. Няма нищо друго, което така да закотвя егото ти на земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
неочаквано лоша комбинация!
5
12
 
39
 
! Отговори
Изобличител преди 11 години
До АнонименПриликите между *** и *** са далеч повече от разликите ;)
4
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия освен *** са и евреи
3
13
 
44
 
! Отговори
Санепит преди 11 години
После един месец обезпаразитяване и дегазация на НДК.
2
12
 
47
 
! Отговори
НАЛИ! преди 11 години
Като чуя терминът ---*** ,...и ставам злодей!
1
9
 
43
 
! Отговори
азе преди 11 години
КОМЕНТАРИ---НЕМА!