Кой може да спре Тръмп да започне ядрена война? Никой!

Сенатор: Президентът на САЩ е толкова нестабилен, непредсказуем...
15 ное 2017 19:28, Елка Василева
126
Кой може да спре Тръмп да започне ядрена война? Никой!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Нито военният министър на САЩ Джеймс Матис, нито държавният секретар Рекс Тилърсън могат да спрат ядрена война, ако президентът Доналд Тръмп иска да я започне, казва в интервю за електронния вестник "Политико" бившият шеф на Пентагона Уилям Пери, който оглавяваше министерството в периода 1994-1997 г. по времето на президента Бил Клинтън.

"Министърът на отбраната няма право на вето относно нанасянето на ядрен удар. Това решение се взема от президента", посочва 90-годишния Пери. Според него държавният глава може да се посъветва с военния си министър, ако поиска, преди да издаде съответната заповед.

"Но той нарежда пряко на Стратегическото командване и съвсем не е задължително за това да бъде известен министърът на отбраната, - добавя Пери. - За онези 5, 6 или 7 минути, през които се взема решението за ядрен удар, министърът на отбраната даже няма и да научи какво става, или ако научи, вече ще е късно. Ако има повече време и президентът все пак поиска да се консултира с военния министър, то единственото, което последният може да направи, е да даде съвет", казва Пери, известен някога като "ястреб" в администрацията на Клинтън.

Според него през последната година ядрената война е станала по-вероятна, "частично заради това, че президент е станал Тръмп, и частично поради причини извън контрола на президента". Пери е на мнение, че Тръмп не разбира севернокорейците и не разбира последиците от своята риторика.

Това, че президентът и неговите министри често изпращат конфликтни послания, още повече влошава положението, добавя ексшефът на Пентагона. Матис и Тилърсън все пак имат известно "стабилизиращо влияние", но при този президент "не се чувствам уверен с никого", посочва той.

"Политико" съобщава още за вчерашното заседание на сенатската комисията по външните работи, свикано от нейния председател - републиканеца Боб Коркър, на което за първи път от 40 г. се разисква въпросът за т.нар. "ядрена оторизация". Коркър взел това решение заради изразените от редица сенатори от комисията и извън нея опасения, че безусловно право да започне ядрена война има само един човек, и то конкретен – президентът.

"Ние сме обезпокоени, че президентът на САЩ е толкова нестабилен, толкова непредсказуем, а процесът на вземане на такова съдбоносно решение е толкова донкихотовски, че той може да нареди ядрен удар, който жестоко се разминава с интересите на националната сигурност на САЩ", казал на заседанието сенаторът демократ Крис Мърфи. Той призовал да се признае "изключителното естество на сегашния момент".

Дори и някои републикански сенатори изразили безпокойство от това, че само един човек може да вземе решение за започване на ядрена война. Някои конгресмени дори предложили президентът да бъде длъжен да се обърне към Конгреса, за да получи одобрение за предприемане на такова нападение.

"Политико" отбелязва, че системата, при която президентът има почти еднолична власт да предприеме ядрен удар, е била създадена по време на студената война, за да позволи спешна реакция в случай на съветска атака, като се имало предвид, че съветските ракети щели да достигнат САЩ за около 30 минути.

Оттогава обаче "ядреният пейзаж" е силно променен. Сега САЩ са изправени пред заплахи и от по-малки, по-нестабилни страни с ядрени оръжия, макар че те вероятно не могат да предприемат мащабно ядрено нападение, което превантивно да унищожи целия наземно базиран ядрен арсенал на САЩ.

Възникват и въпроси относно това дали Тръмп може да си помисли за първи ядрен удар срещу Северна Корея, особено в светлината на обещанията му да отвърне на заплахите на Ким Чен Ун "с огън и жупел" и с "тотално унищожение", отбелязва "Политико".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
БитКоч преди 6 години
Обръщайте в битове, щото всичко друго пада . Утре
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААДа наистина е много дребен играч, не става нищо от него само някаква абревиатура без съдържание. Китай с 37 трилиона долара вътрешен дълг им е достатъчен да ги потопи за няколко часа.
52
5
 
0
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 години
КОЙТО ИМА ПАРИ В УНИКРЕДИТ ДА ГИ ТЕГЛИ. БЪЗИКАМ СЕ БЕ АКО СА ВИ В ОББ ПАРИТЕ ТОГАВА ГИ ТЕГЛЕТЕ. БЪЗИКАМ СЕ БЕ. САМО АКО СА ВИ В РАЙФАЙЗЕН ГИ ТЕГЛЕТЕ. БЪЗИКАМ СЕ БЕ. КОЙТО ИМА ЗАЕМ В КРЕДИСИМО ДА НЕ ГО ПЛАЩА НИКОГА
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ РУСНАЦИ ДА СИ ОБЪРНАТ ПАРИТЕ В БИТКОИНИ ТАМ Е СПАСЕНИЕТО ;)
50
4
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 години
ЗАБРАВЯШ ЕДИН ДРЕБЕН ИГРАЧ. ИМЕТО МУ Е БРИКС
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА"ТО ЩЕ СТАНЕ ЗА ЕДИН ДЕН БАТЕ. УТРЕ ЩЕ СЕ СЪБУДИШ И САМО МОЖЕ ДА СИ БЪРШЕШ ЗАД%$А С ТАЯ ВАЛУТА"Ще стане бате, ама преди това рублата ще се разменя за 0.00000000000000000000001 долар. Така че когато стане това вече ще мога да очаквам и твоите предсказания.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди малко в Биг Брадър..Оная откачената Луна вика на Динко; Донеси ми куфара, отвори ми вратата!И Динко: Ти да не си пила нафта, ***! Муахахахахахахахах....Динко цепи мрака!
47
0
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Казал си много истини батко... така правят тия
46
1
 
0
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 години
до 50ТО ЩЕ СТАНЕ ЗА ЕДИН ДЕН БАТЕ. УТРЕ ЩЕ СЕ СЪБУДИШ И САМО МОЖЕ ДА СИ БЪРШЕШ ЗАД%$А С ТАЯ ВАЛУТАДо 52ОБРЪЩАЙ НА БИТКОЙН БАТКООО
45
0
 
1
 
! Отговори
до ХА-ХА_ХАААА преди 6 години
Бачи, кога ще става това, да обръщаме ли в злато ли, в биткойни лиии кво да правим
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТИГА ПРИКАЗКИ!!! ИСКАМЕ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ И ТО ПРЕДИ КОЛЕДА, ЧЕ ЗА КОЛЕДА ПРАСЕТО ДА Е ГОТОВО ВЕЧЕ :D
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААЩе ти повярвам на всяка твоя дума когато те видя как подминаваш без да я вземеш от тротоара една 100 доларова банкнота.
42
4
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Ей ти си мн умен бате. Той строи, да - ама строи върху руини.Неговата фирма се хвана и изчисти руините от кулите близнаци. Може да го провериш. Няма да се очудя да има голямо участие в новата кула.Той има развит бизнес за чистене на руини - тука схемата е следната: Гъта пхенян, присъединява го към ЮК и влиза с компаниите да чисти и да строи. УДРИ БАКьО ТРЪМП
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е толкова неуравновесен и глaмав, че смята Путин са добър приятел на САЩ и като нищо може да му даде и ядреното куфарче да си поиграе с него.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпи може да почне каквото си пойска, въпроса е как ще свърши всичко: Ще се вее Руското знаме над Белия му дом!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя цял живот е строил. Не вярвам да се обърне и да започне да руши.... Това са разни внушения.
38
0
 
1
 
! Отговори
НостраДанчо :D преди 6 години
По принцип всичко е възможно на този свят. Може да падат бомби, може никога да не падат. Аз като един гадател, бих се произнесъл, че е по-вероятно да падат бомби рано или късно.Ама те са падали доста през студената война (под формата на тестове) и сме живи, така че пийте една ракия, мийте краката и по леглата.ПС за всички които се чудят, ще кажа едно - аз съм Ностра Данчо, защото съм Данчо от Коза Ностра
37
1
 
3
 
! Отговори
Наркозното Събрание преди 6 години
Бакюф тръмп е дрът търбух, на него малко му остава на тая Земя - защо да не си напраи шоуто щом може? Давай БАКьО тепай ги!
36
0
 
0
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
За предстоящето изстрелване на "Зума", което засега е насрочено за петък, 17 ноември, в 03:00 ч. българско време, научихме едва наскоро - преди месец. Отдавна не се е случвало в САЩ да "изскочи заек" - т.е. мисия да стои дълго време под прикритие и да научим за нея толкова скоро преди изстрелването. Знаем също така, че изпълнителят на "Зума" е Нортроп Груман. Но нямаме никаква идея кой е поръчителят. Нито една правителствена агенция в САЩ не си е признала, че стои зад "Зума".
35
1
 
1
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Стига писахте глупости в тези статии. ВИЖТЕ КАКВО ПИШАТ ХОРАТА ПО-ДОЛУ.