Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу

Той е издъхнал в болницата, където се възстановяваше след трансплантация
Обновена: 18 ное 2017 19:49 | 18 ное 2017 14:29, Красимир Ангелов
381
Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в болницата в Истанбул, в която се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб, съобщават турските медии.

Той е издъхнал в болница "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, като именно там му бе извършена трансплантацията, съобщава Gol.bg.

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.

Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лека му пръст.....Но той е един от малкото който забравиха къде са родени,израснали,учили.......той плю по България,много бързо забравихте
25
6
 
16
 
! Отговори
Чист ариец преди 6 години
Само снимки като млад му показват. Напоследък просто беше една развалина, приличаше на старец.
24
6
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
България умира !Искат ни златната земя и ще я имат заради предателите тук.
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За два дни загинаха толкова много по пътищата защото не могат да се научат да карат като цивилизовани хора ами се ръгат и блъскат като ***.Който е пътувал той знае за какво става въпрос.А за Наим Сюлейман няма какво лошо да кажа.Не го познавам.Не му е било лесно и на него.Орис.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58На кривата ракет космоса и виновен. Това, че всички се имате за големи състезатели без грам култура на пътя и не преизнаване на законите за движение не е причината нали ? Пътя бил виновен. Я ми са маааш от тука.
21
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците ако искат ще шамаросат всички анти турци и в София
20
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше.
19
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ревете за един пияница! За два дни у нас загинаха над 10 човека, българи. Заради калпавите пътища на тиквата и смотаните му поданици.
18
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казват,че е бил добър човек и отличен спортист.Нека почива в мир.Дано Бог се смили над душата му.Амин.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 47 Да, Сидеров постоянно му го натяква...че живеем в колониално робство и Тиквата е премиер и той решава заплатите, не Сидеров. ***, 1000 заплата при мнозинство на Атака. Правиш ли разлика?
16
6
 
28
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Дрога, алкохол и стероиди - 3 в 1 неочаквано добра комбинация.Едва успя да добута до 50!
15
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покланям се пред спортиста и човека Наим !А, вие , вие сте лоши ..пък макар и българи . Той е турчин, аз македонка ...и му се покланям със смирение
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мъртвите - или добро или нищо ОСВЕН ИСТИНАТА ! За спортните му успехи - постиженията говорят сами за себе си ! Като човек - доста бързо се предаде на пороците, които в крайна сметка и не му простиха и го докараха до тук ! Защо ? Дали гое мъчила съвестта, че е напуснал България по този начин ? Не знам със сигурност, но е факт, че след промените е помагал с каквото може на български граждани. Бог ще го съди - всички ще умрем и във възкресението на мъртвите всеки ще получи това, което трябва !
13
7
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 37 Според теб Господа ти трябва да реши кой е предател или не, а не хората? Не думай!!! За предателство, са разстрелвали на тази земя, а не на небето Господа ти да е извършвал тази дейност.
12
18
 
41
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Лека му пръст! И пак той беше по мъж и по българин от тези, с които с български имена се кълнат в Русия, дето сега цъкат минуси.Той беше шампион за България, но когато комунистите го унизиха (Наум Шаламанов), отиде в Турция. Но не забрави България....За разлика от руските чуждопоклонници - комунисти.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черния му дроб беше дарен от негов стар приятел. Не целия черен дроб а само част от него. Черния дроб се регенерира с вемето. Но се получиха усложнения в мозъка.
10
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ще си заминем от тоя свят. Както е писано "всеки жив ще опита от смъртта". Аллах да прости греховете му. Амин!
9
12
 
46
 
! Отговори
БОГ ДА ГО ПРОСТИ ! преди 6 години
Най великият спортист на света ! Загубихме един голям човек ! Ще остане завинаги в сърцата ни !
8
8
 
41
 
! Отговори
Помак-БГ националист преди 6 години
И на нас ни смениха имената, но останахме.Въпреки всичко ги уважавам като спортист. Всеки изживява своята драма по различен начин.Да почива в мир!
7
10
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости. Той е роден в България и си е наше дете. Няма значение дали е българин или турчин, той е част от нашия народ.