Историята на една снимка с указание от ЦК на БКП – Наим и Тато!

Кадърът е правен дни преди щангистът да избяга в Турция
Обновена: 26 сеп 2017 15:38 | 26 сеп 2017 15:38, Красимир Ангелов
94
Историята на една снимка с указание от ЦК на БКП – Наим и Тато!
Снимка: Олег Попов/Архив БТА

Късната есен на 1986 година. От Партийния дом звънят в БТА с нареждане възможно най-бързо да бъде изпратен дежурния фоторепортер. Трябва спешно да се снима другарят Тодор Живков.

Дежурен в този ден е младият фотограф Олег Попов, който тръгва по най-бързия начин към Партийния дом. Отведен е направо в кабинета на Тато, който е сам и веднага му задава въпрос: "Къде да застанем да се снимаме?"

"Снимка с указание" за публикуване на първа страница на всички национални вестници

"По онова време имаше ясни правила как да се снима Тодор Живков", спомня си пред Dnes.bg Олег, днес фотограф на Investor Media Group.

"Фотографите нямахме право да се доближаваме на повече от 3 метра до него. Нямахме и право да го заговаряме. От протокола му идваше нареждане къде точно застава Живков преди снимка, а сега трябваше аз да му кажа къде да застане", разказва прочутия ни фотограф и продължава:

"Тогава обикновено подобни снимки се правеха от няколко фотографа – от БТА, националния архив, личния фотограф на Тодор Живков, снимаха и от Българската телевизия. Странното беше, че в онзи момент бях абсолютно сам. Нямаше други снимащи в кабинета".

Още по темата

Олег Попов обаче бързо взима решение и казва на Първия къде да застане, за да стане снимката възможно най-добра. Веднага след това в стаята е доведен и световният ни шампион във вдигането на тежести Наим Сюлейманов. Двамата трябва да се снимат един до друг, да се демонстрира как всички са щастливи и доволни от смяната на имената по време на Възродителния процес. 

Снимката, която Олег Попов трябва да направи, е специална и с указание от ЦК на БКП. От пресфото на БТА вече са съобщили на всички вестници, излизащи тогава, че снимката трябва да е на първа страница. Подобни снимки освен че трябва да са перфектни като визия, трябва и да носят послание, което управляващите искат да отправят. А одобрението за публикуването им идва лично от Милко Балев.

"Застанаха, здрависаха се и започнах да снимам. Снимах цяла лента. А после докато чаках да ми се прояви филмът изпуших десетина цигари, задължително беше всичко да е наред", спомня си Олег Попов. И признава, че при гаф с подобни снимки обикновено следва уволнение. Защото на другия ден тази снимка трябва да се появи във всички издания – от "Работническо дело" до "Народен спорт".

В крайна сметка всичко е по мед и масло. Демонстрираната близост между Живков и знаменития спортист обаче е привидна – само дни по-късно Наим Сюлейманов тръгва с националния отбор на България за световната купа в Мелбърн и повече не се връща в България.

Но каква е историята на бягството му?

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция. Разбира се, "Джобния Херкулес" прави 2 световни рекорди в своята категория до 60 килограма – изхвърля 147.5 кг, а другият му рекорд е в двубоя – 335 кг.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

През късната есен на 1986 година двама мъже изчакват шампиона след поредната тренировка в София и му разкриват плана за действие. Той се съгласява, защото по думите му по-късно, не може да се примири със смяната на своето име. Така една вечер по време на престоя в Мелбърн плана влиза в действие. Същият ден Наим печели поредното състезание от световната купа. Вечерта има организиран банкет за всички щангисти, но Наим отива при треньорите и им съобщава, че се прибира в стаята си, защото не се чувства добре след тежкия ден. Така малко преди полунощ Джобния Херкулес отива в стаята си, набързо си стяга багажа и излиза навън, където го чакат трима души с кола.

Твърди се, че те са български турци, които живеят вече в южната ни съседка. Датата е 8 декември 1986 година. Мъжете откарват Наим в къща, намираща се в един от крайните квартали на Мелбърн. Няколко дни след изчезването си Наим е качен на самолет за Лондон, където го очаква президентският самолет на държавния глава на Турция Тургут Йозал.

Така Сюлейманов се озовава в Турция, където е посрещнат като национален герой. А и има защо – в своята славна кариера Наим Сюлейманоглу става 3 пъти олимпийски шампион (1988, 1992, 1996 година).

Каква е реакцията на България?

В първите дни Сюлейманов официално се води изчезнал. На 10 декември 1986 г. държавната БТА съобщава накратко: "От понеделник сутрин в Мелбърн световноизвестният щангист Наум Шаламанов е в неизвестност. От съобщенията в някои австралийски вестници се подразбира, че 19-годишният българин е станал обект на специално внимание на определени среди. Отведен е в някакво жилище с неизвестен адрес, но е известно, че се ползва от турци. От информациите се разбира, че върху него се оказва въздействие да не се върне в родината си".

Два дни по-късно БТА допълва информацията за щангиста, като отбелязва, че "злонамерени сили, пренебрегвайки нормите на международните отношения и правата на личността, действат неправомерно срещу български гражданин".

Докато в България официално никой нищо не казва какво става в шампиона, на 12 декември английските медии подробно описват случилото се: "Българският шампион във вдигането на тежести Наум Шаламанов пристигна в петък сутрин в Лондон на път за Турция, където ще получи политическо убежище. Турски дипломати го посрещнаха на летището и го отведоха в посолството на Турция".

Британските медии съобщават и още нещо любопитно, което явно показва, че българската страна е била в неведение до последно за случващото се.

"Няколко часа, след като самолетът напусна Австралия, властите в Канбера се свързаха официално с консула на България Желязко Димитров и обясниха случилото се. Те са обяснили на българския представител, че австралийските власти нямат намерение да задържат в страната чужди граждани, които искат да я напуснат".

Едва след демократичните промени медиите в България търсят гледната точка на Наим. А той обяснява, че е решил да избяга от страната когато българските власти сменят името му.

В крайна сметка Наим получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство реално не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 г. и получава парична компенсация от 1 250 000 долара. За успехите на тежкоатлета в първите години у нас обаче се говори под сурдинка.

Нататък Сюлейманоглу записва името си със златни букви в историята на щангите. Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорди.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Гледах интервюто, което Карбовски взима от него и в което разказва подробно за бягството. Да, сменили са му името.. Но истината е, че благодарение именно на комунистическия режим, хвърлял луди пари в българския спорт по онова време, от едно обикновено момче от затънтено селце до Кърджали от него става спортист от световна величина. А Турция получава наготово един изграден шампион. Самият той признава в интервюто, че като е отишъл в Турция, условията там са били далеч под тези в България.
83
2
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Derv ли си, какъв ли си ... не знам, пък и не ме интересува. Не забравяй, че Наимката стана щангист в България и като такъв избяга в Турцията. Овчар и просяк щеше да си остане, ако беше роден някъде из Анадола.
82
3
 
0
 
! Отговори
4i преди 3 години
on si e naash .spomnqm si kak se radvahme na pobedite na soc himiqta.
81
0
 
8
 
! Отговори
Христо Урумов преди 3 години
В края на 1986 г. бях в панорамния ресторант на хотел "Хемус".На една малка масичка седеше сам Наим и пушеше цигара "Marlboro".Веднага го познах и седнах до него.Почерпи ме една цигара и си поговорихме около половин час.Направи ми впечатление че,е умислен но беше много приветлив.Това беше първият и последен път когато го виждах.БОГ да го прости !
80
13
 
27
 
! Отговори
Derv преди 3 години
Наим ако беше останал в България днес щеше да е овчар или просяк.Добре направи че избяга в Турция.Дано се оправи Наим бей.
79
8
 
15
 
! Отговори
Мосох преди 3 години
Какъв е този спорт дето ти скапва черният дроб и се нуждаеш от донор ? Но какво разбирам аз ? Спортът е здраве нали ?
78
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо лошо за Наим,отиде в Турция,осинови го Президента им,милиони получи,стана национален герой.Те такъв спортист нямаха и никога не са имали.Но българската федерация не му попречи да се състезава за Турция,а само от нея зависеше.Проявиха благородство,разрешиха му,и стана това което е.България го създаде,България го изгради,България му разреши да е звезда и герой.Продукт и реклама на Българската школа в щангите.Но Наим обича България,не съм чул лошо да е казал,или да не е признателен
77
1
 
17
 
! Отговори
Джъстиса преди 3 години
до Петър 80Вероятно е да от медикаменти а не от пиеневсе пак е носил слава и медали на Българиястига с тая злоба,че ще се самоизядем бе човеквсе пак това е един спортиста не хленчещо гевезе и НЕ Е ПОЛИТИК
76
4
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Всичко беше точно така, помня го.Тогава първо беше Наим Сюлейманов, после като почна "възродителния процес" изведнъж стана Наум Шаламанов. Малко след това изчезна, и да, по нашите медии не се чу нищо, научих от BBC и Свободна Европа че избягал в Турция.И нищо чудно. По това време във ВМЕИ в София имахме преподавател по Научен Комунизъм. Член на БКП. Обаче... турчин. Казваше се Юсеин Мемишев. Втория семестър в студентската ми книжка имаше заверка от друг човек - Юлиан Милушев.
75
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ НЕЗАВИСИМАТА РЕПУБЛИКА КЮРДИСТАН
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА И ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА ИЗКАЗВА СВОЯТА ЛЮБОВ, ПРИВЪРЗАНОСТ, СТРАСТНИ ЕМОЦИИ И ПРОЧИЕ ФИЛЕНЕ, НО ДА ОБИЖДА БЪЛГАРСКИЯТ ДОБЪР, ТОЛЕРАНТЕН И КРОТЪК НАРОД Е КАТЕГОРИЧНО НЕПРИЕМЛИВО. ЗАЩОТО ДА ФИЛИШ НА ИЗТОК, ЗАПАД ИЛИ ЮГ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ МОЖЕШ НЕИСТОВО ДА МРАЗИШ НАРОД, КОЙТО Е ПЛАТИЛ ДО ПОСЛЕДНАТА СТОТИНКА НА ВСЕКИ КОЙТО Е ОБЯВИЛ ЧЕ Е ГО Е СПАСИЛ, НАРОД БЕДЕН, МИЗЕРСТВАЩ НО ГОРД- ПОСЛЕДНО ЕДИН БАНКЕР КАЗА ТЕ МЕ ИЗНУДВАТ И НИ ОКАЧИ ЕДНИ 4.5 МИЛИАРДА ДА ГИ ИЗПЛАЩАТ И ВНУЦИТЕ НИ
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ТОЛЕРИРАТЕ РАСИСТКИ ИЗКАЗВАНИЯ НА "османлията"!!Този потребител всекидневно говори с езика на омразата!МОЛЯ,ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ!Цензурирате невинни думи и изказвания,а този"човек" вилнее в сайта Ви БЕЗНАКАЗАНО!
72
22
 
18
 
! Отговори
Петър преди 3 години
МУсюлманите уж не пият алкохол пък Наим Сюлейманоглу с повреден черен дроб от стероиди и алкохол.Пишат за тоя ***, все едно е спасил три деца от горяща къща, открил лек за рака, ремонтирал 1000 коли, шофирал 40 г. тир без нито едно нарушение.А той, ял й пил, харчел пари по леки женички .Сега ще плачем за него.
71
15
 
5
 
! Отговори
Арнаутина преди 3 години
Този на снимката го познах веднага,но са му объркали имената.До колкото си спомням се казваше....НАУМ ШАЛАМАНОВ,а ако не ми вярвате,попитайте Кеворк Кеворкян/Димитър/
70
2
 
24
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Бай Тошо е уважил Наим, Лошо няма. Наим донася 7 медала на България, един от тях е равен на олимпийско злато от турнира "Дружба" 81. Имаше един щангист Ботев, той взе австралийко граждансво и стана световен шампион за Австралия; Така че това в съвременния спорт става;
69
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 100 години в Турската Империя е имало милиони християни.Днес там те са само няколко хиляди.Не мразя турците.Но смятам че на фона на горепосочения факт,цялата врява относно Възродителния процес е просто опит да се пренесе вината от болната глава на здравата.Все пак в България не се е посягало на живота,имуществото и религията на турците.Докато в Турция просто не са останали християни-избити,прогонени,преименувани и досега.Къде там са хората с гръцки,арменски,български фамилии?
68
12
 
47
 
! Отговори
До Османлията преди 3 години
Диващина ще викаш на това,което турците сториха със всички християнски народи в Турция в периода 1913-1922г.Тогава те избиха и прогониха няколко милиона арменци,гърци,българи-техни поданици християни.Останалите живи ги преименуваха.Това разбира се е доказан и признат от света геноцид.А ние вас ви оставихме тук непокътнати,равноправни граждани на България,с права и възможности,за да може сега такива като тебе да ни плюете и да съскате срещу нас.Неблагодарници
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе чоджум нали треньора вижда таланта в някой спортист, нали се сещаш ако Иван беше казал че Наим не става, щеще да цъде най стария ерген на Птичар.Наиме ако оцелееш аз се вадявам това да стане, ходи и целувай краката на Иван Абаджиев.
66
14
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 3 години
До АнадолскиДа, комата го потвърждава по категоричен начин. На аутопсията ще излезе - "нодуларна цироза с дългогодишна давност вследствие хроничен алкохолизъм".До това води туркоманията и туркофилията!
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОрешарски - Белена 2, 5 млрд, КТБ - 3, 5 млрд.