Пластмасов апокалипсис на Земята! Милиарди бутилки... плуват!

Около 10 милиона тона пластмаса стигат до океаните всяка година
Обновена: 10 дек 2017 18:46 | 10 дек 2017 18:41, Екип на Investor.bg
46
Пластмасов апокалипсис на Земята! Милиарди бутилки... плуват!
Снимка: Reuters

Морският живот на планетата е изправен пред "непоправими щети" от милиони тонове пластмасови отпадъци, които се изхвърлят в океаните всяка година, предупреди ООН.

"Това е планетарна криза ... разрушаваме екосистемата на океана", каза ръководителят на звеното на ООН за океаните Лиза Свенсон пред BBC.

Но как се случва това, къде е най-големият риск и какви щети наистина причинява тази пластмаса?

Защо пластмасата е проблем?

Пластмасата съществува само от 60-70 години, но през това време тя е трансформирала всичко - от дрехи, кулинария и хранене до проектиране на продукти, инженеринг и търговия на дребно. Едно от големите предимства на много видове пластмаса е, че те са предназначени да бъдат издръжливи много дълго време. И почти цялата пластмаса, създадена някога, все още съществува в някаква форма днес.

През юли списание Science Advances публикува изследване на индустриалния еколог д-р Роланд Гайер от Калифорнийския университет в Санта Барбара и негови колеги, които изчислили, че общият обем на всички пластмаси, произведени някога е 8,3 млрд. тона. От тях около 6,3 милиарда тона са отпадъци и 79% от тях са в депа или природната среда.

Това огромно количество отпадъци получава тласък от модерния живот, където пластмасата се използва за много "еднократни" артикули.

Милиарди пластмасови бутилки ...

Бутилките за напитки са един от най-често срещаните видове пластмасови отпадъци. Около 480 милиарда пластмасови бутилки са продадени в световен мащаб през 2016 г. - това са по милион бутилки в минута. От тях 110 млрд. са произведени от Coca Cola.

Някои държави обмислят мерки за намаляване на потреблението. Предложенията в Обединеното кралство включват схеми за връщане на депозити и подобряване на доставките на безплатна питейна вода в големите градове, включително в Лондон.

Колко отпадъци от пластмаса приключват в морето?

Вероятно около 10 милиона тона пластмаса стигат до океаните всяка година.

През 2010 г. учени от Националния център за екологичен анализ и синтез и University of Georgia в Атина изчислиха цифрата на 8 млн. тона и прогнозираха, че тя ще достигне 9,1 млн. тона до 2015 г.

Същото проучване, публикувано в списание Science през 2015 г., изследва 192 крайбрежни страни и установи, че азиатските народи са 13 от 20-те най-големи замърсители с пластмаса.

Китай се нарежда на върха в списъка на страните, които не управляват пластмасовите отпадъци, но САЩ също се намират в топ 20 и допринасят за по-високия процент на отпадъци на глава от населението.

Пластмасовите отпадъци се натрупват в океанските зони, където ветровете създават въртящи се кръгови течения, които изсмукват плаващите отпадъци. А разграждането на повечето пластмасови продукти отнема стотици години.

Има обаче мерки за почистване на Тихия океан. Предстои да започне такава операция на организацията с нестопанска цел Ocean Cleanup през 2018 г.

Защо пластмасата е толкова вредна за морския живот?

За морските птици и по-големите морски същества, като костенурки, делфини и тюлени, опасността идва от заплитането им в пластмасови торбички и други отпадъци, като много от животните бъркат пластмасата с храна.
Костенурките не могат да разграничат пластмасови торбички от медузи, които могат да бъдат част от менюто им. Изяждането на пластмасови торбички обикновено води до смърт.

По-големи парчета от пластмаса могат също да увредят храносмилателната система на морските птици и китовете и могат да бъдат фатални.

С течение на времето пластмасовите отпадъци бавно се разграждат и се разпадат на малки микрофрагменти, които също предизвикват загриженост у учениците.

Неотдавнашно изследване от университета в Плимут установи, че пластмаса е намерена в една трета от уловената в Обединеното кралство риба, включително треска, скумрия и черупчести мекотели. Това може да доведе до недохранване или глад за рибите, както и до поглъщане на пластмаса от хора.

Ефектът върху хората от яденето на риба, съдържаща пластмаса например, все още е до голяма степен неизвестен.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само,че са токсични,но убиват морските животни,дори и когато са разложени на малки микропарченца.Освен това доста дълго и трудно се разлагат,докато една чиста хартия например се разлага бързо и не вреди на природата.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ААААа горивоооо
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е пък лошо ли е рибата да е с две найлонови пликчета- едното отвън и другото- вътре?
21
1
 
22
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Всичко хубаво, само дето рибите плУват. бутилките плАват. Научете го тоз български бе!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цивилизацията е вредна......
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Япония специално, както и в западна Европа и част от САЩ другите 20% ги изгарят. Чисто и без замърсяване, енергията отива за производство на електричество.
18
1
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
В Испания забраниха ЕДНОКРАТНИТЕ Наелонови торбички в магазините, сега струват 2 цента , по големи и имат надпис "торбичка за МНОГОКРАТНА употреба" и така минават метър , а първоначално идеята беше да има само от тези "пазарските" дето са по левче и така хората да се принудят да ползат истински многократни чанти.
17
2
 
8
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Няма спасение, каквото и да правим.Имаше един репортаж за това как рециклират в Япония, сметта се изнася разделно (днес хартия утре стъкло), всичко подредено, изплакнато, разгънато, общия *** в прозрачни торбички и дори така достигат до 80% преработени отпадъци, другите 20% пак се трупат някъде... Жалко
16
0
 
7
 
! Отговори
до LAn преди 6 години
Не е трудно да се рециклира, в Бургас в *** квартал направиха преди години малък цех за преработка на пвц *** в пвц гранули. Доста роми се ангажираха да събират пвц шишета и ги продаваха там. Не съм сигурен дали функционира още но беше много добра идея за инвестиция
15
1
 
21
 
! Отговори
от Бургас преди 6 години
Сложиха до нас един фургон от общината и там една жена приема разделно отпадъци. Това ме стимулира и започнах да отделям онези които подлежат на рециклиране а някои като опаковки от храна изплаквам преди да заделя. Мисля, че няма да е трудно да се пренастроим а защо не и да се върнем към стъклените бутилки и опаковки. Аз купувам бира само в стъкло и като знам, че бутилката струва 0.20 лв. не я изхвърлям а връщам.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производството е едно ,а замърсяването е друго ,въпреки ,че е 21 век ,повечето хора са като пещреняци ,а пък управляващите не могат или не искат да се справят с елементарни проблеми например,навсякъде където може да се спре с кола на някой път е пълно с тонове *** ,шофьора може да бъде глобен с 500 и повече лева за превишена скорост ,а това ,че замърсява никой не обръща внимание ,както има камери за скорост ,така и да има камери за замърсяване
13
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
1,и опаковките си имаха цена! Т.е. като знаеш, че бутилката за газираната вода ти е 30ст, а самата газирана вода е само 18ст. някак си не ти идва да изхвърлиш празната бутилка! С пластмасата обаче е далеч по-лесно за производителите - продават, калкулриат си цената на всяка опаковка и оставят на съвестта на потребителите да рециклират, като в болшинството случаи те за това не получават нищо! Да не говорим, че все още е и трудно да се рециклира.
12
6
 
10
 
! Отговори
До пубера преди 6 години
До АнонименДа така е, аз съм един от потърпевшите на този режим, но като се замисля маи се прехвърлихме от трън та на глог. Капитализма маскиран като демокрация е може би една смъртоносна комбинация. А социализма не е чак такова зло колкото го представят.
11
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пластмасата не е вредна за човек.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално за pvc бутилките Германия например е въвела решение, което намалява това замърсяване може би в 90%. 80 % от pvc и алуминиевите бутилки и кенчета се купуват от търговската мрежа със допълнителна амбалажна стойност -, 25 цента или 50 стотинки. После ако на теб не ти дреме за тези 50 стотинки и си хвърли бутилката има много хора които претърсват кошчетата именно за тях. И с право ако събереш 10 (а това не е трудно ) се храни спокойно за деня- колкото да се нахраниш! Защо бе се въвежда?
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много скоро всички хора на земята ще сърбат попарата която сме надробили! Не остана, хубавото е, че ще гледаме от първия ред всички до един :)
8
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези със "соца" са уникални.За каквото и да говорим те отварят уста за "соца".Сигурен съм, че ако говоря за сливата на жена му, той отново ще каже: Ама през соца.....
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забрана на еднократни чаши вилици,торбички и др. Бутилките по 20 ст. и голяма част от проблема е решен. Ама не става щото хората с парите не са съгласни.
6
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние събираме пластмасови отпадъци за рециклиране от целия вход. Един ентусиаст ги носи веднъж в месеца, събираме малко пари и с тях си купуваме бира :) Всички са доволни :)
5
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на соца нямаше пластмаса, защото беше изостанала държавата, а не че *** са се загрижили за околната среда.