България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!

Страната ни може да доведе до световен срив на биткойна
19 дек 2017 18:30,
131
България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!
Снимка: visualhunt.com

През последните седмици редица чуждестранни медии отправиха поглед към България. Причината: най-бедната страна в ЕС изведнъж се оказа притежател на ценно съкровище - над 210 хиляди биткойна, конфискувани в рамките на спецоперация през май тази година.

Проблемът

Към момента на конфискацията стойността на биткойните е възлизала на около 400 милиона евро. Но покрай покачилия се курс на криптовалутата въпросните над 210 хиляди биткойна отговарят вече на около 3,3 милиарда евро - сума, с която България би могла да погаси около 20% от държавния си дълг. За целта страната първо трябва да продаде биткойните - и именно тук се крие проблемът: ако България пусне наведнъж толкова голяма сума биткойни, цената на криптовалутата ще падне драстично, пише германското издание "Бизнес Инсайдър", цитирано от "Дойче веле".

Още по темата

Засега българското правителство не казва какво възнамерява да прави с новото си съкровище. А и не е ясно дали притежава паролите, необходими за продажбата на криптовалутата. Освен това конфискуваните биткойни все още не са официално притежание на държавата, тъй като разследването не е приключило, посочва "Бизнес Инсайдър", цитирайки "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Биткойните на ФБР

Историята помни и други подобни случаи, пише на свой ред германското издание "Ди Велт". През септември 2013 година американското ФБР конфискува над 170 хиляди биткойна. Малко по-късно те бяха разпродадени срещу суми, които изглеждат направо нищожни на фона на днешния курс. В рамките на четири търга, проведени между 2014 и 2016 година, ФБР продаде над 124 000 биткойна. Изчислено според днешния курс, службата е изгубила поне 1,5 милиарда долара.

Доскоро криптовалутата се използваше преди всичко от престъпни групировки. Наркотърговците ползваха биткойните като анонимно разплащателно средство, онлайн-изнудвачите прикриваха с тях следите си, а митническите измамници трансферираха огромни суми от една държава в друга.

Именно поради тази причина много държави се отнасят с огромно недоверие към криптовалутите: в Русия е блокиран достъпът до редица криптоборси; в много африкански и централноазиатски държави търговията с биткойни е напълно забранена; Китай прекрати борсовата търговия на дигитални валути, а САЩ възнамеряват да контролират още по-строго пазара на криптовалутите.

Независимо от всичко това, сега погледите са насочени към България - заради биткойн-съкровището, което страната скоро би могла да осребри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
11
 
! Отговори
Хвърпърцумян и Боци преди 6 години
Тука пръст имат трима човека.НЕ МОЖА ДА ИМ МИНЕ НОМЕРА ОБАЧЕ ЩОТО ДА ЛЪЖЕШ СВЕТОВНИЯ ИНТЕРЕС НЕ Е КАТО ДА ЛЪЖЕШ ОБЩЕСТВЕНИЯ!!!!ЩЕ ТРЕБВА ДА ВЪРНЕТЕ БИТКОЙНИТЕ НА НАРОДА ВЕЧЕ КРАДЦИ!!!!!!!!!! ЦЯЛ СВЯТ ВИ ГЛЕДА СЕГА!!!!!!!!!!!!!!!!! АЙДЕ ДА ВИДИМ
100
2
 
7
 
! Отговори
БитКоч преди 6 години
Ние хубаво може да сринем Биткойна, ама да не стане така, че биткойна да ни го оставят на нас и да си плащаме хляба само с усмивки тука у бегето. Че на там отиват нещата сякаш :D:D:D:D:D
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз познавам един Българин на 34 години ,който няма фирма ,няма нито 1 подчинен ,няма офис ,няма охрана ,никой не го познава или е чувал за него но със сигурност е Най-Богатия Българин в България със състояние около 1,34 млрд $ към дата 17-ти декември.Към днешна дата е с около 20-25 млн по беден защото бтк леко падна.
98
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 213519 биткойни директно ще заминат в джоба на московското началство товарищ Путин, а България ще пие една студена вода и няма да види и една стотинка от тях. Така че няма да има никакво падане на биткойна. Вече упорито се отрича от управляващите русофили че има конфискувани биткойни в България.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В джобчето ми дрънкат семки и биткойни...
96
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тиквун няма насищане. Чул недочул какво е биткойн и веднага - хоп, в джоба.Мутренска история.
95
1
 
7
 
! Отговори
Пенсия преди 6 години
Абе аз на времето бях намерил едно гърне пълно с биткойнти още от времето на Дельо войвода.Някой знае ли как мога да ги продам?
94
0
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Интересно как точно са ги конфискували? Биткойните са просто електронни записи в самозвани посреднически електронни кантори. По принцип е възможно данните за наличните ти по сметката биткойни да бъдат отпечатани на хартия в специален формат и тези "купони" да са били конфискувани, но това е само допълнителна застраховка против посреднически кантори - измамници, но сами по себе си не са достатъчни.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уш нямаше...че и официално изявление имаше от страна на МВР, пък сега кво се оказа.
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приказки от хиляда и една нощ.Баце, КОЙ и Цацата няма да мигнат докато не присвоят тези кинти.Някой може и от рак да се разболее от денобощно мислене как "законно" даприсвои тези пари..Бъдете сигурни, има мноого напълно "законни" начини.Такива като случая КТБ и т.н
91
1
 
9
 
! Отговори
e преди 6 години
е нали ги нямаше ужкимТо е ясно, че пак в некой джоб са се указали случайно
90
4
 
9
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Шиши ще добави едни 4 милиарда
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "ПРИВАТИЗАЦИЯТАболно си
88
1
 
3
 
! Отговори
"ПРИВАТИЗАЦИЯТА преди 6 години
...КОМУНИСТА:--"АЗ --НЕ БЕШЕ ......СДС ,БЕШЕ"...!!!!!..НЕ НАМ...НЕ НАМ..ХА,ХА,ХАААААААААААААААААА
87
3
 
5
 
! Отговори
ДА ,БЕ... преди 6 години
"КРИПТО-МИЛИОНЕРИ"....ама ,все си поръчват по 1 -лимонада с 6-чаши за икономия........ и за "по-евтино"...ха,ха,хааааааааааааа...
86
3
 
12
 
! Отговори
BTC Милионер преди 6 години
На последната ни сбирка на Крипто-ентусиастите бяхме събрани толкова новобогаташи където не можеш да видиш на нито едно място по света.Представете си над 100 млади хора със средна възраст около 29 години всичките милионери в евро и само до преди 1 година 99% от нас са си броили стотинките в джоба!Въпреки това сред нас китове няма и няма да как да повлияем на цената!!
85
7
 
9
 
! Отговори
До82- Комунистът ... преди 6 години
Не се научихте да правите разлика между КОМУНИСТ И ПАРТИЕН ЧЛЕН....БОРИСОВ НИКОГА,АМА НИКОГА ,НЕ Е БИЛ КОМУНИСТ. БИЛ Е САМО ПАРТИЕН ЧЛЕН,А ПАРТИЙНАТА КНИЖКА- ТРАМПЛИН КЪМ ВЛАСТТА.Истинският комунист,не си сменя цветовете и партийната принадлежност. Маса бивши партийци се вапсаха по няколко пъти.Много полу- грамотни коментатори БЪРКАТ БОЯДЖИИТЕ С КОМУНИСТИТЕ. Сините днес,са нереализирали се партийни членове.Ха,научете се!!!
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те хорицата (западняците) нещо не са разбрали!У нас има само "БИТ КОН"!
83
6
 
3
 
! Отговори
ДРУГАРИИИИ..... преди 6 години
ПО СЛУЧАЙ , НОВОГОДИШНИТЕ И КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ , др. НИНОВА ЩЕ РАЗДАВА НА НАРОДА ОТ ЛИЧНАТА СИ СМЕТКА , "БИТКОЙНИ".....ЗА ЗДРАВЕ И УСПЕШНАТА "ПРИВАТИЗАЦИЯ" В БЪЛГАРИЯ!ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ НАРЕДЯТ НА ОПАШКА ПРЕД ПОЗИТАНО-20 , ЗА СЪСТАВЯНЕ НА СПИСЪК !/..носете си кошници и кашони ...ЩОТО "БИТКОЙНА" Е СКЪП И.... СТРУВА МНОГО.../
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ГЕРБ вече са ги откраднали, затова мълчат.