България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!

Страната ни може да доведе до световен срив на биткойна
19 дек 2017 18:30,
131
България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!
Снимка: visualhunt.com

През последните седмици редица чуждестранни медии отправиха поглед към България. Причината: най-бедната страна в ЕС изведнъж се оказа притежател на ценно съкровище - над 210 хиляди биткойна, конфискувани в рамките на спецоперация през май тази година.

Проблемът

Към момента на конфискацията стойността на биткойните е възлизала на около 400 милиона евро. Но покрай покачилия се курс на криптовалутата въпросните над 210 хиляди биткойна отговарят вече на около 3,3 милиарда евро - сума, с която България би могла да погаси около 20% от държавния си дълг. За целта страната първо трябва да продаде биткойните - и именно тук се крие проблемът: ако България пусне наведнъж толкова голяма сума биткойни, цената на криптовалутата ще падне драстично, пише германското издание "Бизнес Инсайдър", цитирано от "Дойче веле".

Още по темата

Засега българското правителство не казва какво възнамерява да прави с новото си съкровище. А и не е ясно дали притежава паролите, необходими за продажбата на криптовалутата. Освен това конфискуваните биткойни все още не са официално притежание на държавата, тъй като разследването не е приключило, посочва "Бизнес Инсайдър", цитирайки "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Биткойните на ФБР

Историята помни и други подобни случаи, пише на свой ред германското издание "Ди Велт". През септември 2013 година американското ФБР конфискува над 170 хиляди биткойна. Малко по-късно те бяха разпродадени срещу суми, които изглеждат направо нищожни на фона на днешния курс. В рамките на четири търга, проведени между 2014 и 2016 година, ФБР продаде над 124 000 биткойна. Изчислено според днешния курс, службата е изгубила поне 1,5 милиарда долара.

Доскоро криптовалутата се използваше преди всичко от престъпни групировки. Наркотърговците ползваха биткойните като анонимно разплащателно средство, онлайн-изнудвачите прикриваха с тях следите си, а митническите измамници трансферираха огромни суми от една държава в друга.

Именно поради тази причина много държави се отнасят с огромно недоверие към криптовалутите: в Русия е блокиран достъпът до редица криптоборси; в много африкански и централноазиатски държави търговията с биткойни е напълно забранена; Китай прекрати борсовата търговия на дигитални валути, а САЩ възнамеряват да контролират още по-строго пазара на криптовалутите.

Независимо от всичко това, сега погледите са насочени към България - заради биткойн-съкровището, което страната скоро би могла да осребри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 51,Ха ха ха, няма по-прости от работещите по команда, като гледам колко плюсове имаш от хора, които дори не са си направили труда да почетат малко. Защото:"чукча писател не читател". Поне лъжете по-достоверно!
60
3
 
16
 
! Отговори
51 преди 6 години
Защо сте толкова наивни? Един час бой и тарикатчето, което знае паролите ще ги е изпяло. Парите отдавна са в Тиквун и Ко (или в друг държавен мафиот). По това не може да има спор. Няма човек, който може да ме убеди, че суджукарите са изпуснали далавера за 3 милиарда. Жълтичките са продадени и парите са по офшорките на Тиквич и Компания.
59
7
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 51,Тез ги разправяй на баба ти от Каспичан! Ти ако имаш хиляди биткойни, ще кажеш ли на някой, че си притежател и да му дедеш флашката да ти ги конфискува. Твоите елементарни твърдения ги пробутвай на Айшето от махалата, но не и на мен. Ако ти знаеш за такива балъци, кажи и аз да им конфискувам, някой друг биткойн.
58
2
 
23
 
! Отговори
КОЙ? КОЙ? КОЙ? преди 6 години
В западните медии и официалния сайт на SELEC пише, че правоохранителните органи на Република България са иззели 213,519 биткойна. Според правителство, полиция и прокуратура... такива неща не са се случили. На кой ли да вярвам? Май ще избера западните медии и SELEC, а вие??? КОЙ гепи 3 милиарда в непроследима криптовалутка? КОЙ? КОЙ? Хайде "протестърчета", излизайте да протестирате! 3 милиарда са гепени по най-нагъл начин!Защо ви няма? Къде е бялото пиано? Къде са "младите и красивите"?
57
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги държи държавата. След гпдина биткойна , ще струва между 100 - 200 хиляди . Ще можем да си платим целия дълг. Ако правителство прояви разум и националност...Може да направи голямо Добро за бъдещето поколение.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dali zankt parolata.Bez parolata,neznam kak ste otvorqt portfeyla
55
6
 
3
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Ама напълно е нормално да имаме много биткойнове. България е бедна държава, за да правиш "mining" ти трябват мощни компютри и бърз интернет. И двете са ~евтини в сравнение с останалия свят. Законите са гъвкави (ако ги има) и всички са корумпирани. "Mining"-a е тарикатска далаверка и българина просто не може да подмине такава :) Закодирано ни е да сме "тарикати". Хората в развитите държави просто не си губят времето с подобни кокошкарски неща. Сметката им просто не излиза.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня де вися над мен абе мозък неземен навремето те направих аз човек ти със тоя елемент любовен де въртиш любов ли се е брат бизнесмен като ходиш тук там да не останеш на нула жокерче срам за тая идилия
53
1
 
14
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Шшш ало, шефчето на спецпрокуратурата, утре искам да зкажеш, че и Бизнес Инсайдър са превели грешно информацията, че имаме няколко милиарда в биткойни. Направи там уйдурмата и да потулваме случая.
52
7
 
5
 
! Отговори
Фараони, Пирамиди преди 6 години
Биткойни? К'ви са тия бит-койни? Аре бегайте улево!България - Мутроландия!
51
1
 
18
 
! Отговори
Тиквойни преди 6 години
Как може янките и швабите да продадат конфискуваните койни навреме , а тукашните ни тиквочи даже и да не знаят какво са конфискували.Пък може и да знаят и вече да се чудят как може придобитото да се продаде без България да разбере.Няма да е за първи път.
50
1
 
14
 
! Отговори
Друг многознайко преди 6 години
До Hafen die WahrheitВеднага ти пояснявам. Значи...конфискува се флашката/харддиска/лаптопа, на който се намира портейлът с биткойните в него. Това обикновено е файл с име wallet.dat. Извлича се този файл и после се инсталира софтуер, който го чете и от него могат да се правят транзакции към борсите за продажба. Има един тънък момент. Портфейлът може да е защитен с парола, която не ти позволява да изпратиш биткойните към друг адрес. Тогава започва адът за този, който не иска да я каже.
49
1
 
14
 
! Отговори
мамин Боко преди 6 години
Отдавна всичко съм откраднал...
48
2
 
20
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Начи писна ми да обяснявам едно и също- световните медии лъжат, у мене няма биткойни за милиарди. Вие на световните медии ли ше вярвате или на родната мафия?
47
2
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 24 и 25,Бихте ли осветли технологията на конфискация на биткойн?! Защото така "говорите" все едно всеки ден правите по стотина транзакции или пък сте чели до пропушване!
46
4
 
22
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЦЯЛ СВЯТ НАУЧИ ЗА КОНФИСКУВАНИТЕ БИТКОЙНИ, АМА НАЛИ ЗА ДА ПАЗИМ СВЕЖИЯ ВИД НА КАРИКАТУРНА ДЪРЖАВА ТУКАШНАТА МАФИЯ ОТРИЧА
45
1
 
17
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ами тогава всички да си купим по един Дейта център и соларни панели и да 'копаем' биткойни. Ще лежим по цял ден ама когато огладнеем и отидем до фурната за хляб ще се окаже че няма хляб понеже шефа на фурната също "копае" биткойни.Не вярвайте на такива глупости. Целта е изкуствено надуване на цената на 'валутата' тя голяма част е в техни ръце. После ще я намалят десеторно и бaлъците ще останат с пръст в уста и с празни джобове
44
4
 
18
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Засега българското правителство не казва какво възнамерява да прави с новото си съкровище - ПАРИТЕ ОТДАВНА ГИ ГЕПИХА, И ВЕЧЕ СА ПОХАРЧЕНИ (ЗА СУДЖУК, БИРА И МАЛКО ПРОСТИ*ТУ*КИ). ДАЖЕ ТИКВАТА ОЩЕ ИЗТЕГЛИ ЧЕ ЯВНО ЗА КУПОНА НЕ МУ СТИГНАХА 16 000 000 000 И СИГУРНО СЕ Е ПРИТЕСНИЛ ЧЕ ЩЕ ГО КАРАТ ДА МИЕ Я ЧИНИИ , Я ТОА*ЛЕТНИ, КОГАТО ДОЙДЕ СМЕТКАТА
43
2
 
12
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Ако утре аз отида да прекопая градината на дядо Гошо той трябва да ме нахрани. Хляб, парче месо и сирене. Вместо това той ще ми даде пари аз да си ги купя от магазина. Понеже дядо Гошо пък е прекопал градинката на магазинера и той също му е дал пари пък той с тези пари си купил царевица за кокошките. Как бай Гошо ще ми плати с биткойните? Това че неговия лаптоп е натоварил процесора си и вентилаторите се въртели на макс дали ще изкара сирене и хляб за мен? Ама той "копал" биткойни.
42
6
 
4
 
! Отговори
DEAt uis coming преди 6 години
vsichkite tiq saitove za zalozi sa 1 golem BIT -*** moshenici kato stignesh opredelena suma i gi nadigraesh te limitirat i ti otkradvat i zarabotenoto nai gadnoto e 4e nemoesh da im prydnesh na UIO shtoto se kriqt kat mishki MISHOCITE