За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война

Руснаците няма защо да тичат към най-близкия бункер!
19 дек 2017 19:29, Елка Василева
149
За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

САЩ признаха Русия за заплаха, констатират московски вестници. Те описват новата стратегия за национална сигурност на Вашингтон, в която той се отказва от сътрудничество с Москва и Пекин.

Русия наред с Китай е представена като съперник на Съединените щати, а руският ядрен арсенал е наречен "екзистенциална заплаха", отбелязва "РБК". Според администрацията на президента Доналд Тръмп Китай и Русия искат да формират свят, който противоречи на американските ценности и интереси, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Китай се стреми да изтласка САЩ от Индийско-Тихоокеанския регион, да увеличи мащаба на своя икономически модел, ориентиран към държавата, и да промени реда в региона в своя полза. Русия пък цели да възроди статута си на велика сила и да установи сфери на влияние край своите граници.

Политологът Сергей Ознобишчев обаче смята, че не се развива конфронтация, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на стратегията Съединените щати все пак не виждат противник в Русия - "Вашингтон не взема за предпоставка бъдеща война между Русия и САЩ".

"Засега жителите на Русия няма защо да тичат към най-близкия бункер - казва пред "Комерсант" американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на САЩ още не е имало президент, който дотолкова да не може да осъществява политиката, която си е набелязал."

Новият документ сочи, че Вашингтон иска да възроди "американската хегемония" и да изгради еднополюсен свят, коментира председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, Леонид Слуцки, цитиран в "Парламентская газета" и други издания. Вашингтон продължава курса на администрацията на бившия президент Барак Обама и демонизира образа на Русия, добавя той.

Бившият служител от ЦРУ Филип Джиралди заяви, че стратегията за национална сигурност може да вкара САЩ в нови международни конфликти. По думите му е глупаво да се дават на военните повече пари - това ще породи съблазън да се използва армията за решаване на проблеми в чужбина, пише "Росийская газета".

В коментар за стратегията, представена от Тръмп, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви: американските дипломати винаги ще говорят от позиция на силата, каквато възможност ще им осигурят "най-могъщите в света" въоръжени сили на Съединените щати, отбелязва "Московский комсомолец".

Говорител на Белия дом съобщи по-рано, че стратегията за национална сигурност не предвижда да бъдат натрапвани на света американските представи за демокрация или за начин на живот, посочва "Известия".

Президентът Тръмп подписа този месец военния бюджет на САЩ за финансовата 2018 година, достигащ 700 милиарда долара. Над 5 милиарда от тях са предназначени за програми, насочени към възпиране на Русия, припомня в материал по същия повод "Ведомости".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Русия пък цели да възроди статута си на велика сила и да установи сфери на влияние край своите граници." - само адски ниско-интелигентна майймуна би казала или написала подобна простотия хехе
130
0
 
3
 
! Отговори
бай Танас преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАКогато започнат да печатат долари, а това не е толкова трудно.
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още в САЩ властва енерцията от лошото управление на наследника на робите от Африка др. Обама. Сега Президент е бял, умен, образован и богат човек. Тръмп ще изведе Америка до нови висоти , които даже и хората , които не го подкрепят ще му признаят .
128
3
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Много интересно: защо САЩ постоянно обявява списъци със заплахите си, а от Русия или Китай нито веднъж не чухме подобно нещо?
127
23
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВОЕННИЯТ БЮДЖЕТ НА САЩ - 700 МИЛИАРДА ДОЛАРА !!!КОГА РУСНАЦИТЕ ЩЕ СТИГНАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ??!!
126
1
 
3
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
Like Vladimir the Donald. The hope is the Americans still have the persuit to express and change while Russians are only craving for alcohol, luxury and influence. If there is the ray of light will come from the 'water' states not the middle American moronsm God bless the Technology.
125
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
125 Боже само колко си зле
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
700 милярда военен бюджет срещу 45 на русия нещо не ми се връзва руснаците били заплаха. ако добавим и другите страни от нато към 1000 милярда годишно и ни е страх?!
123
6
 
22
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
Руснаците за разлика от американците знаят къде е най близкия бункер, а американците ще гледат като кокошка електромер и ще умират с милиони. Най смешното е че 99% от американците са трупове ,но не го осъзнават. Те горките си мислят че войната ще е някъде далече на други континенти и ще чуват за нея като далечно ехо. Да ама не. Следващата война ще е на тяхна територия, между тях и ще умират техните деца, жени и родители. Майната на всички американофили.САЩ са най голямия *** на планетата.
122
1
 
3
 
! Отговори
зигзаг преди 6 години
До Анонимен 121 Двете неща нямат нищо общо бе шут
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 122 :Tъп си Саше !
120
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111Защо пък подхващаш въпроса за САЩ ?.....А защо не? САЩ да не са имунизирани против критики,затова че сме техни васали ли?
119
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 119 Референдума в Крим е незаконен.....Че референдума в Крим е незаконен а вземането на правителството в Киев с камъни и огън е законно може да убедиш само баба ти.
118
9
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 119В Косово има само ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ И ТОЛКОВА - Която е незаконна по сръбското законодателство. Осен това тая Декларация Плюе на всичките усилия на ООН да разреши конфликта.В Крим има РАБОТЕЩ МЕСТЕН ПАРЛАМЕНТ избран 2 години преди това съвсем законно, който взема решение да се проведе референдум СЛЕД СЪБИТИЯТА В КИЕВ. След референдума се провъзгласява ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ и след това се отправя молба за присъединяване към РФ, Която е УДОВЛЕТВОРЕНА и КРИМ СТАВА ЧАСТ ОТ РФ
117
17
 
11
 
! Отговори
до 114 преди 6 години
Кримчани били гласували..Референдума в Крим е незаконен.Дори не се състоя според украйнския закон.Също така най-вероятно е бил и нареден,понеже по-голяма част от хората са си стояли по домовете.Преди това анексиране,руските партии в Крим са печелили не повече от 5% вот,а сега излиза ,че всички подкрепят Русия.Е как така ? Руснаците също така са обещали на местните,че кредитите които дължат към Украйна ,ще отпаднат веднага,ако станат част от Русия и сега какво стана ? Взеха къщите на хората.
116
9
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 111Имаше една статистика за конфликтите след ВСВ - не съм сигурен за точните цифри защото става дума смо за 20 или за 20 и 21 век но от 278 конфликта по света 250 са провоцирани от САЩ. При условие че Русия съществува от 1991 и първите 10 години бяха толкова зле че сами се нуждаеха от помощ да казваш че Русия е НАЙ- или Голям Световен ОкупаторПП къде има руски войски? Таджикистан Граничари, Сирия Военоморска и Военовъздушна база, ВВС ПВО база Армения
115
12
 
8
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 114 :Защо пък подхващаш въпроса за САЩ ? Някъде да съм споменал нещо за тях ? Естествено ,че са окупатори,след като са най-влиятелната и силна държава в света,но тук ставаше въпрос ,за Русия ,понеже изкарват руснаците ,че едва ли не ,са чисти като сълзица :)
114
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 105Комунаягите са едни гнусни, долни, изостанали гол.таци и крадци......Абсолютно съм съгласен, но го кажи това на ГЕРБ а не на форума тук.
113
7
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 113Янукович ДЕЗЕРТИРА(напълно вярно казано) след като ГАРАНТИТЕ за мирния процес Германия и Полша престанаха да му отговарят по спец връзката НО ПРИ НАЛИЧИЕ НА ИЗПРАВНО РАБОТЕЩА СПЕЦ ВРЪЗКА. После го гониха по цял Украйна и конвоя му беше обстрелван няколко пъти има ранени сътрудници на службите. За да не го УБИЯТ в крайна сметка Рашките го евакуираха на Хеликоптер.Безвластието го причиниха НАЦ Батальоните малко след преврата когато иззеха функциите на месната Милиция
112
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111Можеш ли да ни обесниш какви интереси по точно си пази Русия,че не ми е ясно ? Незаконното анексиране на Крим ли е пазене на интерес ? Дай един пример в който Русия си пази интереса,а не е окупаторМного просто, Крим не е анексиран незаконно а кримчани гласуваха. Второ Крим е бил, сега е и ще бъде Руски, трето задавам ти контра въпрос на твоят само че замести Русия със САЩ. На колко континента САЩ не са водили войни, на колко не са унищожили цели държави, а и какви им са интересите там?