За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война

Руснаците няма защо да тичат към най-близкия бункер!
19 дек 2017 19:29, Елка Василева
149
За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

САЩ признаха Русия за заплаха, констатират московски вестници. Те описват новата стратегия за национална сигурност на Вашингтон, в която той се отказва от сътрудничество с Москва и Пекин.

Русия наред с Китай е представена като съперник на Съединените щати, а руският ядрен арсенал е наречен "екзистенциална заплаха", отбелязва "РБК". Според администрацията на президента Доналд Тръмп Китай и Русия искат да формират свят, който противоречи на американските ценности и интереси, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Китай се стреми да изтласка САЩ от Индийско-Тихоокеанския регион, да увеличи мащаба на своя икономически модел, ориентиран към държавата, и да промени реда в региона в своя полза. Русия пък цели да възроди статута си на велика сила и да установи сфери на влияние край своите граници.

Политологът Сергей Ознобишчев обаче смята, че не се развива конфронтация, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на стратегията Съединените щати все пак не виждат противник в Русия - "Вашингтон не взема за предпоставка бъдеща война между Русия и САЩ".

"Засега жителите на Русия няма защо да тичат към най-близкия бункер - казва пред "Комерсант" американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на САЩ още не е имало президент, който дотолкова да не може да осъществява политиката, която си е набелязал."

Новият документ сочи, че Вашингтон иска да възроди "американската хегемония" и да изгради еднополюсен свят, коментира председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, Леонид Слуцки, цитиран в "Парламентская газета" и други издания. Вашингтон продължава курса на администрацията на бившия президент Барак Обама и демонизира образа на Русия, добавя той.

Бившият служител от ЦРУ Филип Джиралди заяви, че стратегията за национална сигурност може да вкара САЩ в нови международни конфликти. По думите му е глупаво да се дават на военните повече пари - това ще породи съблазън да се използва армията за решаване на проблеми в чужбина, пише "Росийская газета".

В коментар за стратегията, представена от Тръмп, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви: американските дипломати винаги ще говорят от позиция на силата, каквато възможност ще им осигурят "най-могъщите в света" въоръжени сили на Съединените щати, отбелязва "Московский комсомолец".

Говорител на Белия дом съобщи по-рано, че стратегията за национална сигурност не предвижда да бъдат натрапвани на света американските представи за демокрация или за начин на живот, посочва "Известия".

Президентът Тръмп подписа този месец военния бюджет на САЩ за финансовата 2018 година, достигащ 700 милиарда долара. Над 5 милиарда от тях са предназначени за програми, насочени към възпиране на Русия, припомня в материал по същия повод "Ведомости".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се сравнява Русия и САЩ по икономически и военни показатели е същото като да кажеш че Земята е по-голяма от Слънцето.
90
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
92 Горката американска икономика , смешни и жалки сте , не сте мръднали и на йота през последните 30 години
89
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента в който се случи Майдана (тоест ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ в КИЕВ)--------------------------Бобчо вземи се ограмоти що е то въоръжен преврат . В Киев не е имало преврат камо ли въоръжен поради простата причина че укранският парламент продължи да работи и не беше суспендирана украинската конституция все неща много далеч от теб Бобчо
88
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90Така наречената от тебе(силна) американска икономика -САЩ е затънала с непосилния държавен дълг от над 20,9 трилиона,зелени гущера .В същото време като се прибавят и дълговете към банки на самото население на щатиите ,общия дълг на краварника стига космическите 80,1 трилиона долара.Според статистиката всеки гражданин на щатите от новороденото бебе ,до най старите ,всеки от тях в САЩ дължи от раждането си по 800000 долара.Толкова за (великата) икономика САЩ
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бобчо 26 страни не правят 60%
86
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - силната икономика в света е на САЩ ! - доказано и факт и така наречените ГОВЕДАРИ си изкарват парите с труд а не като нас и руснаците където основна цел в живота ни е даНЕ ПРАВЯ НИЩО ама да съм много богат и да намираме кусури на тези които правят НЕЩО !
85
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРЕВНИЯ И МЪДЪР БЪЛГАРСКИ НАРОД ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА КОЯТО ГЛАСИ-,,КОГАТО ГОСПОД РЕШИ ДА УНИЩОЖИ НЯКОЙ ПЪРВО МУ ВЗЕМА АКЪЛА"" ТЕ ТОВА СЕГА СЕ СЛУЧВА С ФАЛИРАЛИЯ КАШЕРЕН ГОВЕДАРНИК ,КОЙТО ТРЪГВА НА ПРЯК КОНФЛИКТ С ДВЕТЕ НАЙ МОГЪЩИ ДЪРЖАВИ-КИТАЙ НАЙ СИЛНАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА С НАСЕЛЕНИЕ ОТ НАД 1,5 МИЛЯРДА И РУСИЯ НАЙ ГОЛЯМАТА ВОЕННА СИЛА В СВЕТА С НАЙ ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ.
84
0
 
2
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
Колегите палеонтолози да проверят различни варианти и да намерят данни за КОЛАПС НА БИОСФЕРАТА от края на Ордовика,СИлура,Девона ..АКулите са оцелели от девона до днес и дават важна информация..
83
0
 
2
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
Сега с е оценява Риска от различните варианти и степента на ликвидация на останалата ФЛОРА И ФАУНА.,ЗАради стотици милиони автомобили облъчващи с контролирани от извънземни нашественици холограмни оръжия и режещещи, бели високо проникващи радиоактивни скенери може да настъпят други проблеми вкл КОЛАПС НА БИОСФЕРАТА
82
0
 
1
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 6 години
ЗАрАДИ Тежки увреждания на земята с нови нагло престъпни оръжия инсталирани вкл на автомобили ,фотоволтаични станции ,сателити,цигарени кутии в телефони и друга техника с холограми текат тестове за ЛИКВИДАЦИЯ НА Поредната Човешка Двуръка цивилизация..ПОследните дни оценяваха различни по меки начиниНамалиха изискванията за земетръси над 10 по Рихтер заради риск за ядрото..Едновременно могат да задействат най много 290 тежки вулкана .Могат да ликвидiрат хората бързо с минус 190 градуса Целзиj
81
7
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 81Ано Умни А усети ли се че въпросните страни които са ПРОТИВ ПОРЕДНАТА УКРАИНСКА ИЗЦЕПКА практически повече от 60% от населението на Света?
80
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 80-81В момента в който се случи Майдана (тоест ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ в КИЕВ) Украйна остана без легитимно управление. Тогава остава да важи правилото на ООН за самоопределяне - което беше направено чрез референдум.Ще кажете че референдума е незаконен - Повторете го и да се свършва с въпроса.Тук както и в Косово се сблъскват местното и международно право. В Косово имаше само ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ - населението никой не го пита включително етническите Сърби и т.н етноси
79
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82ООН: Русия е страна окупаторОсъжда се "временната окупация от РФ на част от Украйна - Автономна република Крим и град Севастопол"
78
5
 
8
 
! Отговори
zaw12929/Blog.bg преди 6 години
САЩ са реална заплаха за света, А Русия е заплаха за САЩ тогава?! Няма спасение от добруването на света- агресорът е уплашен, слаб и оглупял.
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Текстът на резолюцията е предложен от Украйна в съавторство с 30 други държави. Документът беше приет със 70 гласа. Освен Русия против одобряването му гласуваха представителите на 26 държави, сред които Северна Корея, Сърбия, Куба, Венецуела, Беларус, Армения, Индия, Китай, Казахстан. 76 държави гласуваха "въздържал се".------------------Вижте само какви демократични страни са в компанията на Русия
76
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералната асамблея на ООН прие резолюция, в която осъжда нарушаването на човешките права и анексирането на Крим, предадоха информационните агенции.В документа Русия е определена като окупираща държава.Осъжда се "временната окупация от Руската федерация на част от територията на Украйна - Автономна република Крим и град Севастопол".
75
6
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
ОТ МЕСЕЦ МАРТ ТАЗИ ГОДИНА КОГАТО ИЗПРАТИХА СОНДА КЪМ ВЕНЕРА. ТОВА ОФИЦИАЛНО.================Изстрелването на руско-американската междупланетна станция "Венера-Д" може да се състои от края на май до края на юни 2026 г., според съвместния доклад на работната група, публикуван в сайта на НАСАЩе Ще Ще Ще Ще само това е руската програма
74
7
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
74 Стига фантасмагории
73
8
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
76 За много неща ще ти се обаждам, следващите години , ножицата между американските и руските космически успехи ще се разтваря все повече. Просто имаше леко отстъпление в пилотираните полети след прекратяването на програмата Спейс шатъл през 2011 , но още през януари живот и здраве Мъкс ще се опита да си изстреля елекртичката на околомарсова орбита . Поживьом увидьем както казват руснаците , дано успее. И не ми се прави на отворко специално за космоса.
72
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До SpaceXКогато Мъск Изстреля повече РЕЦИКЛИРАНИ ракети от колкото Роскосмос изстреля ОБИКНОВЕНИ ЗА ЕДНОКРАТНО ПОЛЗВАНЕ - КОЕТО БЕШЕ ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ДА ЗАПОЧНЕ ПРОГРАМАТА НА МЪСК - ЕЛА МИ СЕ ОБАДИНЕ ТОГАВА - ЕЛА МИ СЕ ОБАДИ КОГАТО ЦЕНАТА ЗА ИЗСТРЕЛВАНЕ НА КИЛОГРАМ НА ОРБИТА ПАДНЕ ПОД ТАЗИ КОЯТО ОФЕРИРАТ РУСНАЦИТЕ.