За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война

Руснаците няма защо да тичат към най-близкия бункер!
19 дек 2017 19:29, Елка Василева
149
За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

САЩ признаха Русия за заплаха, констатират московски вестници. Те описват новата стратегия за национална сигурност на Вашингтон, в която той се отказва от сътрудничество с Москва и Пекин.

Русия наред с Китай е представена като съперник на Съединените щати, а руският ядрен арсенал е наречен "екзистенциална заплаха", отбелязва "РБК". Според администрацията на президента Доналд Тръмп Китай и Русия искат да формират свят, който противоречи на американските ценности и интереси, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Китай се стреми да изтласка САЩ от Индийско-Тихоокеанския регион, да увеличи мащаба на своя икономически модел, ориентиран към държавата, и да промени реда в региона в своя полза. Русия пък цели да възроди статута си на велика сила и да установи сфери на влияние край своите граници.

Политологът Сергей Ознобишчев обаче смята, че не се развива конфронтация, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на стратегията Съединените щати все пак не виждат противник в Русия - "Вашингтон не взема за предпоставка бъдеща война между Русия и САЩ".

"Засега жителите на Русия няма защо да тичат към най-близкия бункер - казва пред "Комерсант" американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на САЩ още не е имало президент, който дотолкова да не може да осъществява политиката, която си е набелязал."

Новият документ сочи, че Вашингтон иска да възроди "американската хегемония" и да изгради еднополюсен свят, коментира председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, Леонид Слуцки, цитиран в "Парламентская газета" и други издания. Вашингтон продължава курса на администрацията на бившия президент Барак Обама и демонизира образа на Русия, добавя той.

Бившият служител от ЦРУ Филип Джиралди заяви, че стратегията за национална сигурност може да вкара САЩ в нови международни конфликти. По думите му е глупаво да се дават на военните повече пари - това ще породи съблазън да се използва армията за решаване на проблеми в чужбина, пише "Росийская газета".

В коментар за стратегията, представена от Тръмп, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви: американските дипломати винаги ще говорят от позиция на силата, каквато възможност ще им осигурят "най-могъщите в света" въоръжени сили на Съединените щати, отбелязва "Московский комсомолец".

Говорител на Белия дом съобщи по-рано, че стратегията за национална сигурност не предвижда да бъдат натрапвани на света американските представи за демокрация или за начин на живот, посочва "Известия".

Президентът Тръмп подписа този месец военния бюджет на САЩ за финансовата 2018 година, достигащ 700 милиарда долара. Над 5 милиарда от тях са предназначени за програми, насочени към възпиране на Русия, припомня в материал по същия повод "Ведомости".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
15
 
! Отговори
Зайко Байко преди 6 години
Ако за храна говорим, влез в магазин Берьозка и към каквото посегнеш ще е супер. Иначе любими изделия- Ал41 Сатурн люлка уникален 3д двигател, който Китай не може да копира. И разбира се РД-180 ракетен двигател за който америте са казали че не може да се направи. МКС вече е почти само руска . И разбира се къде без АК-47.все калпава стока
50
15
 
14
 
! Отговори
Роман преди 6 години
ЗА България Америка е заплаха. Но България винаги е била троянски кон ще гътнем и тяхната империя. Все пак ние сме държава на повече от 1300 години не като Хамерика!
49
21
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
"..Руснаците няма защо да тичат към най-близкия бункер ..."Той "Бункерът" е постоянна част от живота на ***, в него ги учат да се крият още от раждането им, от "Врагът" който по презумпция дебне пред портата им, може би и затова размерите на типичния КаГеБеец, като товарищ путин са толкова вджуджени, за да може по-лесно да се разположи там. А иначе от Кремъл да не се сърдят на Доналд, че вижда в тях заплаха, в крайна сметка те си го избраха, така че сега е редно те да му сърбат и попарата
48
12
 
16
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Политологът Сергей Ознобишчев е платено ***! Студената война никога не е свършвала. Напротив днес тя е в разгара си. Главен виновник са естествено САЩ. Ако не се стремят да властват в цял свят света ще стане едно по-добро място за живеене с по малко войни и жертви на тяхната имперска политика. От сегашното противопоставяне между Русия и САЩ ще спечели Китай който трупа сили. А има ли 3-та световна САЩ просто ще изчезнат като държава цял свят им е набрал.
47
1
 
7
 
! Отговори
Безплатен руски трол преди 6 години
До професораКилата майка евала, битурбо уникален си. От къде никнете такива , идея си нямам
46
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор-ПЪЛНО КУКУ СИ СОРОСЧЕ..ПЪЛНО КУКУ
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 не плагиатствай патреотаре знаеш че това се е отнасяло за СССР
44
25
 
12
 
! Отговори
USA преди 6 години
Без САЩ света е загубен и ще изпадне в нови тъмни векове.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина за нищо свестно не се сещаме
42
13
 
23
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ФАЩ е империя на злото няма какво да се лъжем!
41
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е кво му е свесното на борша и матрошките
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 Борша е украински а руската салата е френска
39
4
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Това са барбарони в руски носии
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
39 Те били с японски произход
37
6
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Дървените матрьошки
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супа борш
35
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво свестно руско сте видели пили или яли щот не мога да се сетя за нито едно
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA KE UMRE ZAEDNO S VAS SPROSKI GOVEDA
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34 Само че изповядват християнството както талибаните исляма
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още официално е христянска