За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война

Руснаците няма защо да тичат към най-близкия бункер!
19 дек 2017 19:29, Елка Василева
149
За САЩ Русия е заплаха, не противник в бъдеща война
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

САЩ признаха Русия за заплаха, констатират московски вестници. Те описват новата стратегия за национална сигурност на Вашингтон, в която той се отказва от сътрудничество с Москва и Пекин.

Русия наред с Китай е представена като съперник на Съединените щати, а руският ядрен арсенал е наречен "екзистенциална заплаха", отбелязва "РБК". Според администрацията на президента Доналд Тръмп Китай и Русия искат да формират свят, който противоречи на американските ценности и интереси, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Китай се стреми да изтласка САЩ от Индийско-Тихоокеанския регион, да увеличи мащаба на своя икономически модел, ориентиран към държавата, и да промени реда в региона в своя полза. Русия пък цели да възроди статута си на велика сила и да установи сфери на влияние край своите граници.

Политологът Сергей Ознобишчев обаче смята, че не се развива конфронтация, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на стратегията Съединените щати все пак не виждат противник в Русия - "Вашингтон не взема за предпоставка бъдеща война между Русия и САЩ".

"Засега жителите на Русия няма защо да тичат към най-близкия бункер - казва пред "Комерсант" американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на САЩ още не е имало президент, който дотолкова да не може да осъществява политиката, която си е набелязал."

Новият документ сочи, че Вашингтон иска да възроди "американската хегемония" и да изгради еднополюсен свят, коментира председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, Леонид Слуцки, цитиран в "Парламентская газета" и други издания. Вашингтон продължава курса на администрацията на бившия президент Барак Обама и демонизира образа на Русия, добавя той.

Бившият служител от ЦРУ Филип Джиралди заяви, че стратегията за национална сигурност може да вкара САЩ в нови международни конфликти. По думите му е глупаво да се дават на военните повече пари - това ще породи съблазън да се използва армията за решаване на проблеми в чужбина, пише "Росийская газета".

В коментар за стратегията, представена от Тръмп, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви: американските дипломати винаги ще говорят от позиция на силата, каквато възможност ще им осигурят "най-могъщите в света" въоръжени сили на Съединените щати, отбелязва "Московский комсомолец".

Говорител на Белия дом съобщи по-рано, че стратегията за национална сигурност не предвижда да бъдат натрапвани на света американските представи за демокрация или за начин на живот, посочва "Известия".

Президентът Тръмп подписа този месец военния бюджет на САЩ за финансовата 2018 година, достигащ 700 милиарда долара. Над 5 милиарда от тях са предназначени за програми, насочени към възпиране на Русия, припомня в материал по същия повод "Ведомости".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 111СирияИД казаха ей сега свършваме с АСАД(което беше почти 100% сигурно 2015 година) и след това се заемаме с Кавказ. Е Руснаците се заеха с бъдещите си проблеми преантивно
110
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 90"В Киев не е имало преврат камо ли въоръжен поради простата причина че укранският парламент продължи да работи и не беше суспендирана украинската конституция все неща много далеч от теб Бобчо"1. Янукович имаше над 60% свои хора в Парламента2. Назначиха ЯЯЯЧука за И.Д. Президент с 72% присъствие като в конституцията няма импийчмънт(тогава) а всички въпроси за президента са с гласуване 75%3. Как освен под дулото на калаша може да накараш депутатите на Янукович да гласуват срещу н
109
8
 
3
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 108 :Можеш ли да ни обесниш какви интереси по точно си пази Русия,че не ми е ясно ? Незаконното анексиране на Крим ли е пазене на интерес ? Дай един пример в който Русия си пази интереса,а не е окупатор ?
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На американците никак не им харесва, че когато се опитват да смъкнат чужди *** срещат съпротива. Интересно какво биха правили американците, ако някой се мъчи да събуе техните...
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия се стремяла към хегемония... тц, тц, тц... Не думай... А америка към какво се стреми? Когато Русия си пази интересите, е хегемония, когато сащ си налагат интересите е демокрация и спасение на света. Да видим кой ще излезе по-демократ...
106
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е заплаха за целия свят.Държава която изостава от света с поне 50г.,слаба икономика,с мюсюлмански съюзници и да притежава ядрени оръжия ,ествествено че ще е заплаха !
105
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са се същисали съвсем. Те не могат Афганистан да подчинят, да не говорим за КНДР, а още повече КНР и Русия.
104
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунаягите са едни гнусни, долни, изостанали гол.таци и крадци
103
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТи си абслютен циркаджия.Не ти ли писна да пишеш глупост ,след глупост ?
102
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички цитати, взети от руската преса са Измислени!Това е част от хибридната война на Русия.Все се правят на жертви, без никой да ги е нападал.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99999999999999999 хахахахахахахахаа Бобчо наистина си непоправим ...........................
100
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Населението е над 7,5 милиарда в Азия са 4,5 като Индия и Китай са поне 3 милиарда а може и повече--------------------Индия и Китай имат неуредени гранични спорове освен това Индия е член на Британската общност така че не я брой
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 стига с тази мантра бе бобчо , не ви ли писна едни същи глупости да тиражирате
98
6
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 100Забравяш един МНОГО ВАЖЕН ФАКТ - САЩ има над 800 БАЗИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. Така че техните милион и нещо войници са пръснати по целия свят - тънко намазване на филийкатаИ Руснаците и Китайците са Континентални като първо и чак след това Океански държави - с други думи техните войски са само в един световен Район и са с много по-голяма концентрация - и съответно имат регионално преимущество.
97
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 91Населението е над 7,5 милиарда в Азия са 4,5 като Индия и Китай са поне 3 милиарда а може и повечеЕвропа и Северна Америка общо едва надхвърлят 1 МилиардТака че много по-малко са гласували ЗА Украинските изцепки от колкото с ПРОТИВ или Въздържали се(Тоест я не ни занимавайте с вашите глупости)
96
15
 
12
 
! Отговори
до 89 преди 6 години
На какви препарати си бе,неграмотен рубладжийски шут ? В момента икономиката на САЩ е 2 пъти по-силна от тази на Китай,а армията на САЩ е най-силната и модернизирана за всички времена и е МИНИМУМ 2 пъти по-силна от тази на руската ***.Единствената причина такова нещо като Русия ,още да съществува са ядрените им оръжия,иначе досега да бяха станали вече провинция или на САЩ или на Китай.И къде буташ Россия при развитите държави? Руснаците имат повече общо с Бангладеш от колкото с развития свят.
95
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки нормален човек знае, че агресивната руска *** е заплаха за всяка цивилизована страна.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92 :Грам не си наясно за тези неща.Защо въобще се хабиш да коментираш бе рубладжийски шут ?
93
4
 
11
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Америка фалирал говедарник? Ти някога посещавал ли си тази страна?Мале от къде ви намират такива
92
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОНЗИ ДЕН В СЪВЕТА ЗА СИГУРНОПСТ НА ООН ЕГИПЕТ ВНЕСЕ РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА СТАТУТА НА ЙЕРУСАЛИМ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ООН ПОДКРЕПИХА ТАЗИ РЕЗОЛЮЦИЯ,САМО ИЗРАЕЛ ГЛАСУВА ПРОТИВ,А САЩ НАЛОЖИХА ВЕТО НА РЕЗОЛЮЦИЯТА./КАКВО ПОКАЗА ТОВА ГЛАСУВАНЕ НА ЕГИПЕТСКАТА РЕЗОЛЮЦИЯ-ПОКАЗА,ЧЕ ВЕЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ Е СРЕЩУ Ч*ФУТИТЕ И,ЧЕ ФАЛИРАЛИТЕ САЩ НЕ СА НИКАКВА (СУПЕРСИЛА) А СА ПРОСТО НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕДНА ЖАЛКА ВАСАЛНА ТЕРИТОРИЯ НА ИСРАЛ И ЦИОНИСТИТЕ С КОИТО ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА И ДАЖЕ СИ ПРАВЯТ С ТЯХ ГЪРГАРА КАТО КИМЧО