Хиляди иранци на демонстрации в защита на режима

Те заклеймяват "размирниците", прославят аятолах Хаменей
Обновена: 3 яну 2018 13:02 | 3 яну 2018 13:00, Елка Василева
72
Хиляди иранци на демонстрации в защита на режима
Аятолах Али Хаменей. Снимка: архив, Reuters

Десетки хиляди демонстранти, подкрепящи режима, се събраха днес в различни ирански градове, за да осъдят "размириците", избухнали в страната през последните дни. Това показват кадри, излъчени в пряк ефир от държавната телевизия, предаде Франс прес.

Вдигнали плакати, заклеймяващи "размирниците", демонстрантите скандираха лозунги в прослава на върховния лидер - аятолах Али Хаменей, а също така "Смърт на Америка", "Смърт на Израел" и "Смърт на Монафег", както властите наричат иранската групировка "Муджахидините на народа" ("Муджахидин халк").

Телевизията показа кадри от масови демонстрации в градове като Ахваз на югозапад, Арак в Централен Иран, Илам в западната част от страната, Горган на север и западния Керманшах.

Още по темата

През последните дни в Иран се състояха протести срещу икономическите трудности и властта. Общо 21 души бяха убити в сблъсъци от началото на протестите на 28 декември в Машхад.

Президентът Хасан Рохани нарече протестиращите "незначително малцинство" и добави, че народът ще им даде отпор. Той допълни, че властта при нужда ще мобилизира милиони хора, за да се справят с безредиците.

Демонстрациите започнаха тази сутрин след една спокойна нощ в Техеран, където през трите предходни нощи имаше малки демонстрации, съобщиха медии и организатори.

"Не са публикувани никакви данни за сблъсъци или арести в Техеран", съобщи късно снощи агенция ИЛНА, близка до реформаторите. По улиците имаше и по-малко полицаи, констатираха журналисти от АФП.

Но в град Ленджан, провинция Есфахан двама души стреляха с пушка срещу полицейски пост пред участък и банкова сграда и избягаха, съобщи на сайта си държавната телевизия.

Властите съобщиха, че от събота в Техеран са арестувани 450 души и още стотици - в провинцията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
5
 
! Отговори
Веско преди 6 години
За демокрацията гледам много специалисти. Аз едно искам да питам наште журналисти, дето са чувствителни към "езика на омразата". Туй "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел" не е ли език на омразата или просто мюсулмански закачки.
64
2
 
11
 
! Отговори
we преди 6 години
Бил съм в Иран и съм 101% убеден,че иранците няма да се подведат по шепа платени"демократи".Иранците обичат своите Аятолласи и хамерика ,и който и да било няма да ги отклони.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63Нито ме радва нито ме дразни "това". Просто казвам как правят там в такива случаи. Да наложиш демокрация в Иран е все едно да решиш да наложиш шериат в САЩ. Не се поддавай на наивност и утопии
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иранският народ се надигна да защити страната си от американските и саудитските агенти.Сега на Аллах ще са му нужни много девици.
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ СА ПРОКАЗАТА НА СВЕТА.БРАВО НА КИМ, ЧЕ ИМ СМАЗА ФАСОНА.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 60ЗА КЛОШАРИТЕ НЕ ЗНАМ, НО НАРКОМАНИТЕ СА ПОНЕ 60 % от американците.
59
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61, радва ли те това? Като ги избесят ще останат само пингвините, които нямат време да работят от ходене по пет пъти на ден до джамията. Това са млади хора с мечти, които искат да живеят нормално. Без ислямизъм, без религиозна полиция, без да финансират с данъците си хизбула и хамас. Всеки нормален човек се стреми към цивилизацията и прогреса. Затова хората не искат да са руски васали, а искат да следват САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Япония! Дразни ви това, но е факт.
58
2
 
17
 
! Отговори
ГУЙ В ХЪЗА НА ЦРУ преди 6 години
*** да се успокоят. Поредната цветна революция се провали. Сега предстои обезцветяването.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59След една седмица гледай по новините тези "млади иранци които се борят за промяна" как ще ги бесят на строителните кранове.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4840 милиона американски клошари и наркомани виждал ли си?Само толкова ли бе?Има един Макавеев в групата Политиката по света и у нас във Фейсбук твърди, че в Америка бездомните и безработните са 105 милиона.Намери го, той ще ти обясни колко се заблуждаваш.Ще си паснете.
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2017г. едва 12% от американците живеят под прага на бедността. В Русия тези хора са поне 80%. Успех на нормалните млади иранци, които де борят за промяна. Ужасно е да те забулват като пингвин и да нямаш никакви права. Тези които не са го изпитали НЯМАТ ПРАВО да коментират излезлите на протест. А тези контрапротести са организирани от правителсгвото като нашите бесепари. Смешна работа.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54ИРАНЦИТЕ ЯДАТ СТРАШНО ПНОГО ЯЙЦА. ЕДНО ЯЙЦЕ СТРУВАЛО 2 СТ. ПРИ СРЕДНА ЗАПЛАТА 540 ЛЕВАИ един мармот завивал яйцата в станиол.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те заклеймяват "размирниците", прославят аятолах ХаменейКой каквото прави, на себе си го прави.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премазаха май лапичките та САЩ
51
12
 
8
 
! Отговори
Руско ЗЛО преди 6 години
Всичко в Иран започва да протича по познатия руски вариант прилаган в редица страни в това число и в България през 2013 година. Протест на който веднага се организира контрапротест. Същото го видяхме в Сирия и Турция, сега в Иран. Следващата руска стъпка е да се разположат снайперисти по високите сгради които да избиват безразборно демонстранти нещо вече видяно в Сирия и Украйна и последната стъпка в руския сценарий е преминаване към платена гражданска война като в Сирия и Украйна.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИРАНЦИТЕ ЯДАТ СТРАШНО ПНОГО ЯЙЦА. ЕДНО ЯЙЦЕ СТРУВАЛО 2 СТ. ПРИ СРЕДНА ЗАПЛАТА 540 ЛЕВАПОВИШИЛИ ЦЕНАТА НА ЯЙЦАТА НА 2,6 СТ. И ЗАТОВА ИЗБУХНАЛИ ПРОТЕСТИТЕ.СЕГА ВЪРНАХА ЦЕНАТА ОБРАТНО НА 2 СТ. И КРАЙ НА ПРОТЕСТИТЕ. ОРГАНИЗАТОПИ.ТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ ПОДЛЕЖАТ НА ТЕЛЕСНИ МАСАЖИ.
49
2
 
13
 
! Отговори
Отговорихте ли си? преди 6 години
"Ще има ли нова революция в Иран?" - само ако краварите бутнат правителството :)
48
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рохани изкара хората на манифестация. На времето и нас ни изкарваха така насила и режимът рухна
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще ми кажеш ли защо никой от тези 40 млн клошари не иска да отиде в руския рай!?А латиноси и хора от целия свят напират да ходят в САЩ а не в Русия а?!А ако американците решат да отворят границита си на аляска за руснаци може Путин да остане без крепостни селяни! Стига си говорил глупости гледай фактите.И хората не са толкова прости колкото си мислите.
46
3
 
6
 
! Отговори
виц преди 6 години
На руски е, но ако не го разбирате гуглето е насреща :)- Где я? - В раю, Мухаммед, в раю.- Слава Аллаху. А про девственниц правда? - Правда, Мухаммед. Правда.. - Слава Аллаху. А почему у меня грудь и ...?! - Понимаешь, Мухаммед, девственниц не хватает...