Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сайта дава глас на такива, където иска нация да е вербувана, а той да щрака с пръсти и да обикаля с долни любовници.Днес! Васил Василев. Утре! Домусчиев ще пишете, че нямало кадри за КРИБ ама не си признават, че назначават без висше за да точат европрограма за заетост!Последните куферчета щом толкова реват чак до вселената България ще се затрие завинаги.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Трай бе гном като искаш чист въздух без коли се върни в 17-век.Или най добре си отиди на село където ти е мястото.
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изнасят бизнеса в друга даръжава, като губят, но там ще дава да дават нормални заплати и затова мрънкат.
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това пък ако и никой не умира,...ех ще настане такъв бизнес и печалби, че само си викам дано.Нещастници...
21
0
 
39
 
! Отговори
don преди 6 години
По празниците туризма най много печелинали да се проведат празничните укенди има предварителна подготовка което е свързано с други сектори на икономиката.Както го слушам този рабопотодател за него да няма почивни дни да се намали работната заплата.Да ама не вече ще търсят кой да работи в България на запад плащат много по добре и ползват квалифициран труд без да са инвестирали в неговото обучение.А правителството дава луди пари на унивирситетите да подготвят кадри които работят в чужбина и
20
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Смях в залатаЩе почиваш във трамвая царвул няма да се возиш във мръсната си кола и да мърсиш въздуха.
19
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Карл МарксАз това го повтарям от една година, ама трудно се сменя чипа.Ало, работодателите, ако не ни пускате да спим ,знате ли колко пари ще навъртите? Сметнете ги, че ме мързи сам да ги смятам.Българската икономика ГУБИ ПАРИ. Хората измреха или избегаха, тия само за пари мислят.Ще ви припомня, че ковчег джбове няма.Айде умната и лек ден!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще работиш без да спирашняма да се пенсионираш
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези нашите робовладелци искат да няма почивка за служителите си. Господа Робовладелци дано умрете от ацки мъки и да изпитате мъката и болката на вашите работници.
16
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Робовладателите да не МРЪНКЯТ А ДА СИ ИЗНЕСАТ БИЗНЕСА В ДРУГА ДЪРЖАВА ЗА ДА РАЗБЕРАТ КАКВО Е КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР КАКВО Е ИСТИНСКИ ПРОФСЪЮЗ.А ОСВЕН ТОВА ЗАПЛАТАТА ЩЕ МУ Е В ПЪТИ ПО ВИСОКА.ЗАЩОТО МАСОВО РАБОТНИЦИТЕ са на 4ЧАСА И НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОРИ ЗА ДА ЗАОБИКАЛЯТЕ ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.
15
0
 
84
 
! Отговори
Смях в залата преди 6 години
Мили 'работодатели',В цял свят има една теория, че когато работникът/служителят е свеж и отпочинал, той е много, ама много по-продуктивен и ползотворен както за себе си, така и за бизнеса, в който работи. И още - когато той е мотивиран да се труди (чрез подобаващо заплащане на труда му, социални придобивки или дори - човешко отношение), той се 'влага' много повече на работното си място.Ако вашият бизнес не може да прекъсне има едно понятие - 'извънреден труд'. И да - заплаща се допълнително!
14
0
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага да се приеме закон за 24 часово работно време включително събота и неделя,щото бизнесът търпи загуби през почивните дни.ВЕДНАГА.
13
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава идея харесва ми, *** иска да е катo западния свят Японци и подобни неизклатеняци нека да работят повече нищо не идва даром. Нека се готвят за Кароши, който иска да провери какво значи това.
12
0
 
51
 
! Отговори
Карл Маркс преди 6 години
Според мен не е правилно да се казва "работодатели", работовзематели". Те не ти дават, а ти взимат работата /труда/ за да печелят пари.
11
1
 
50
 
! Отговори
хмм преди 6 години
Доказано е, че отпочиналият човек е по-работоспособен. Не случайно вече много компании тук предлагат 25 дни отпуска, имат стаи за релаксиране (най-вече в IT фирми, кол центрове и подобни), някои дори субсидират част от разходите по екскурзии в чужбина на служителите си (говоря за нормалните работници, а не на шефовете и мениджърите). И тук малко по малко започва да се мисли за трудовото здраве и производителност.
10
0
 
61
 
! Отговори
ади де преди 6 години
Ауууу,ами тогава веднага да се отвори линия за СМС с текст rabotodatel,5,80 без ДДС на номер 123456789.Нека да им съберем парици на тези бедняци.
9
0
 
61
 
! Отговори
проф.Тазобедров преди 6 години
На крива ракета, празниците й пречат.
8
0
 
53
 
! Отговори
И ние ви обичаме преди 6 години
Умрете!
7
0
 
85
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Като цяло работника винаги е в загуба и тези наглеци са без разум! Вие какво искате когато хората почиват пак да печелите от тях? Вие като криете данъци, осигуровки и си измисляте разни глоби и удържания за сметка на изстрадалия работник? Това не го имате на предвид? Не пускате хората в отпуска а болничните не се заплащат като хората? Това са празници и се почива! Държавата го е казала кога се почива и кога се работи!
6
0
 
62
 
! Отговори
13 преди 6 години
ЕЕЕЕ ХУБАВА РАБОТА, СЕГА ПЪК И ДА НЕ ПОЧИВАМЕ ЛИ!!!Много хубаво ми беше 5 дни по коледа, слях ги - с 2 дни отпуск - с Нова година.Наистина си починах.