Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!

422 млн. лева на ден губи икономиката ни заради почивните дни
5 яну 2018 09:00,
233
Работодатели за празниците: Работниците почиват, ние губим!
Снимка: Dnes.bg

Близо 422 милиона лева губи българската икономика за всеки неработен ден през тази година, изчислява Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството брутният вътрешен продукт през 2018 г. ще бъде 105 609 000 лева. Прието е, че средно на ден произвеждаме 0,4% от този брутен продукт. Или с всеки неработен ден пропускаме да създадем близо 422 млн. лева", обясни изчисленията си той.

Още по темата

През тази година ще работим 249 дни, вместо 252, колкото сме работили преди да се промени методиката за определяне на почивките заради празниците. Според новото правило, ако празникът се пада в събота или неделя, неработен е следващият понеделник. Така се оказва, че през 2018 г. ще почиваме 3 дни повече.

"Или за тези дни няма да произведем 1,267 млрд. лева БВП. Като имаме предвид, че 37% от него се преразпределя в бюджета, то загубите за хазната ще са в размер на 467 милиона лева", пресмята председателят на АИКБ пред "Труд".

Според бизнеса обаче от почивните дни губят и работниците. Причината е, че в производството например заплатата се изчислява на база заработено, а не е постоянна величина.

"Средната заплата у нас е 1037 лева, по данни на НСИ за последното тримесечие на 2017 г. Правителството залага ръст от 6,6% за тази година, което означава, че тя ще стигне 1105 лева или 13 265 лв. за година. Ако разделим сумата на 249 работни дни, излиза, че на ден получаваме по 53 лева", обясни Васил Велев.

По думите му, като не работим тези 3 дни, на практика заплатата ни намалява с близо 160 лева.

Първият дълъг уикенд тази година ще бъде около 3 март, който се пада в събота, и ще се почива до 5-и. Втората поредица почивни дни ще бъде за Великден – от 6 до 9 април.

Третият дълъг уикенд ще е за 6 май – Гергьовден, който е в неделя. Четвъртата почивна поредица дни ще е за Деня на независимостта – 22 септември, който се пада в събота.

Най-дългата почивка тази година ще е около Коледа, когато ще се почива цели 5 дни – от събота до сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
26
 
! Отговори
Хохо преди 6 години
Господата от тази асоциация само реват като ощипани госпожици. Официалните празници в България са 12 дена:01.01, 03.03, Два дни - Великден, 01.05, 06.05, 24. 05, 06.09, 22.09, 24, 25 и 26.12. Останалите почивни дни са събота и неделя. Иначе се знае, че българските работодатели са *** и се чудят как народа да им работи без пари и ако може 24х7ь365
184
0
 
19
 
! Отговори
dd преди 6 години
в България работодател=робовладелец
183
0
 
20
 
! Отговори
Празниците са всички преди 6 години
Работниците за празниците:рабодателите не плащат извънреден труд,да го духат...ние ще си го преместим в другия крачол.Работниците са ХОРА,но явно работодателите са предимно алчни ***.
182
20
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Благодаря на "Днес" за статията.Я сега да видим кой във фирмата не работи, а пише коментари?
181
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 187 Ти сигурно си от поколението, което изучаваше предмета политикономия и там Маркс нарича сегашните работодатели "КАПИТАЛИСТИ"?Но сега за благовидност те са преименувани ,но същността им си е същата -добиване на печалба чрез експлоатация на човек от човека! Чете,четете рбе хора и проумявайте положението си!Наронеее!!!!
180
0
 
24
 
! Отговори
Fluti преди 6 години
Двойка по математика за г-н Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.
179
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 162Щом бг работник е мързелив, внасяй си работници от Франция и Германия, да видим дали ще ти работят. По- добре украинки си внеси, вече има авиолиния, нали за вас я направи В. Симеонов.
178
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе какви почивни дни , какви пет лева, тука сме малък град - работи само едно предприятие , работим 7 дни в седмицата , по 14 часа на ден, друга работа няма и търпим , за коледа чорбаджията даде само по 60 лева да си напазаруваме малко храна за в къщи, това за почивните дни го чуваме само по телевизията, най - много те остави за една цигара и едно кафе , да хапнеш малко и - само работа, реалността е различна , тука не е столица
177
0
 
47
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Всяка година заради капризите на работодателите променяме законите така че начина на ползване на почивките по време на празниците да е изгоден единствено и само на тях. И пак недоволни бе. Предлагам годината да е от 400 дни /защото е кръгло число по-удобно за изчисляване на заплатите/ и от тях работни да са 600 дни защото те така и така ни плащат за 8 часов работен ден, който всеки ден е 12 часов. Белким тогава спрат да са оплакват, горките работодатели.
176
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие другарите "господа""работодатели"ПЪК ПОЧИВАТЕ ЦЯЛА ГОДИНА И СЕ ЧУДИТЕ С КАКВО ДА ОБОГАТИТЕ ЛУКСОЗНИТЕ СИ ДОМОВЕ И КЪДЕ ДА ОТВЕДЕТЕ КУ..РВЕНДИИТЕ ВИ ЛЮБОВНИЦИ ДЕТО ГИ РЕКЛАМИРАТЕ ПО *** "РЕАЛИТИ ШОУТА"КАТО ВИП ПЕРСОНИ!ПАРИ ИМАТЕ МНОГО ЩОТО МНОГО КРАДЕТЕ,ДОРИ 10% ДАНЪК ВИ СЕ ВИЖДАТ МНОГО И ПРОДЪЛЖАВАТЕ МАСОВО ДА ОСИГУРЯВАТЕ ХОРАТА НА В ПЪТИ ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ ОТ ТОВА КОЕТО ВСЕ ПАК ИМ ДАВАТЕ.ВИЕ СТЕ ГРАБИТЕЛИ И КРАДЦИ В СВОЕТО БОЛШИНСТВО,ТАКА СТЕ НАУЧЕНИ ОТ ПАРТИЯТА МАЙКА НАЛИ ДРУГАРИ!СМРТ!!
175
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не смесвайте понятията - частник е и тоя де лъска обувки за стотинки или мие стъкла на коли/т.е. - работи за себе си/ - а то е различно от работодател - за когото работят наемници
174
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То сега работодатели ли им викат - на този процес в учебниците преди се казваше - експлоатация на чужд труд
173
0
 
32
 
! Отговори
Геле преди 6 години
Тооо - нашите "работодатели" ако има начин - освен , че ще ни съдират по девет кожи от гърба да ни вземат и по некой лев , че им работим....все криза ги държи , а по петнайсе пъти годишно в чужбина хойкат , все новия модел БМВ юркат , а по обядната почивка - от 11.00 до 15.00 все нещо младо гледат да забършат , а пари за заплати - немат...
172
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 183 Както казах нямам селянсурско-цинично възпитание, не мога, не отговарям на критериите за работодател в България.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частник да почива не съм видял такъвНа нова година си пожелах няколко неща в сериозен план с това пожелах успех на всичките ми завостници ще се радвам ако всичко си доиде на мястото всеки човек е човек а на тях им пожелавам успех във всяко едно начие и успешна нова година
170
4
 
5
 
! Отговори
до Шарк преди 6 години
Не е хубаво да работиш само за себе си.Егоистично е...Стани един работодател,такъв,какъвто ти смяташ,че трябва да бъде..Работодател за пример.."Робът не мечтае за свобода,а за свой роб..."
169
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 176. Да де, ама нито баща ми, нито аз сме крали достатъчно. Нямам и селяндурско-цинично възпитание. Така че не отговарям на критериите за работодател. Но понеже не желая и да работя за подобни типове, работя за себе си.
168
1
 
7
 
! Отговори
До 177 преди 6 години
Значи по тази логика работодателя е роб,а клошарите примерно са свободни..Не твърдя,че това не е вярно
167
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да се усетят, че вече няма квалифицирани кадри, които да работят. Много професии вече са обезлюдени. Скоро ще има само такива, които могат да печат кебапчета. Тези с нещо в главата, квалификация, умения и трудова дисциплина или заминаха или се пенсионираха. Тепърва ще има да ревете жалко.
166
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Този ,който не може да разполага с две-трети от деня лично за себе си,трябва да бъде наричан роб." / Фридрих Ницше/